Palačinky třikrát jinak! Připravte dokonale sladkou snídani

Palačinky patří k těm vůbec nejoblíbenějším sladkým pokrmům každého dítěte, pochutnat si na nich můžou i dospělí. Chcete připravit fantastickou snídani, na kterou jen tak vaše rodina nezapomene?

Zdroj foto: Maksimenko Taras / Shutterstock.com
Zdroj foto: Maksimenko Taras / Shutterstock.com

Vyzkoušejte tři různé recepty, se kterými zazáříte hned od rána!

Palačinky

Palačinky jsou velmi jednoduchým receptem, který se dá poměrně snadno obohatit o zajímavou ingredienci, s níž bude tato pochoutka ještě lepší. Hlavní suroviny pro přípravu palačinkového těsta jsou vejce, mléko, sůl a mouka. K čemu tyto ingredience v receptu slouží?

  • Mouka – Ta celé těsto drží hezky pohromadě, pro přípravu tenkých a jemných palačinek určitě použijte hladkou mouku.
  • Mléko – Díky němu můžete správně připravit konzistenci těsta, které by mělo být správně „tak akorát“ řídké.
  • Vejce – Ingredience, která je velmi důležitá ke správnému propojení mléka i mouky. Těsto tak drží krásnou konzistenci.
  • Sůl – Standardní špetka soli nesmí chybět v žádném těstě, ani v tom připravovaném pro sladký pokrm.

Pár tipů pro správné smažení

Pokud připravíte dokonalé palačinkové těsto, pak je důležité si dát pozor už jen na správné smažení samotných palačinek. Věnujte pozornost těmto radám, díky nimž zamezíte trhání palačinky, špatnému usmažení nebo otáčení na druhou stranu.

  1. Ze všeho nejdříve nastavte plotnu na půl výkonu a položte na ni palačinkovou pánev bez tuku.
  2. Ve chvíli, kdy ucítíte nad pánví teplo, je čas na malou lžičku sádla nebo jiného tuku.
  3. Nechte úplně rozehřát, a poté nalijte asi naběračku těsta na pánev. S pánví kružte tak, aby se co nejrychleji rozlilo těsto po celém povrchu pánve.
  4. Ve chvíli, kdy začnou praskat malé bublinky na těstě, je nutné palačinku otočit. To uděláte nejlépe plochou vařečkou nebo speciální špachtlí na palačinky, aby se vám těsto dobře podebralo.
  5. Po chvíli máte palačinku osmaženou z obou stran, můžete si z pánve odložit na stranu a začít smažit další.
Zdroj foto: SedovaY / Shutterstock.com
Zdroj foto: SedovaY / Shutterstock.com

Banánové palačinky

Pro přípravu tohoto lahodného těsta si připravte základní suroviny a banány. Tuto lahůdku si vychutnáte nejen vy, ale také vaše děti, které nejspíš nebudou chtít už jinou formu palačinek.

Připravte si:

  • 100 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • 1 lžíci másla,
  • 130 g mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 lžíci oleje,
  • špetku soli,
  • vanilkový cukr,
  • 2 zralé banány.

Postup přípravy:

  1. Do jedné velké mísy smícháme sůl, prášek do pečiva, mouku, mléko, vanilkový cukr a vejce, ingredience důkladně promícháme.
  2. Do základu na těsto rozmačkáme banány a opět zamícháme.
  3. Na oleji nebo sádle klasicky smažíme palačinky dozlatova, nakonec přidáme malé množství másla pro ještě jemnější chuť.
  4. Pokud chcete recept obohatit o dobrou náplň palačinky, pak na másle nechte spolu s cukrem zkaramelizovat kousky banánu.

Fitness palačinky jako zdravá snídaně

Co je lepší než sladká, zdravá a dietní snídaně pro začátek dne? Palačinky pomohou být skvělý startem, zvlášť ve chvíli, kdy jsou pouze ze zdravých ingrediencí. Jestliže do fitness receptu přidáte také rozdrcené oříšky, dodáte tělu také potřebnou dávku omega-3 dravých tuků. Navrch přidejte čerstvé ovoce a vaše vitamínová bomba je připravena, stejně tak jako vaše tělo na veškeré úkoly dalšího dne. Pro přípravu zdravých palačinek budete potřebovat:

  • 1 vejce,
  • 25 g ovesné mouky,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 80 ml vody,
  • 2 g kokosového oleje,
  • 80 g nízkotučného tvarohu.

Všechny ingredience smícháme v jedné míse a usmažíme na troše kokosového oleje. Po usmažení na palačinky přidejte hrst oříšků a sladkého ovoce.

Slané palačinky potěší obzvlášť muže

Slané druhy palačinek jsou oblíbenou formou pro každého muže, tento pokrm můžete připravit klidně i k večeři jako ozvláštnění klasických receptů.

Na těsto budete potřebovat:

  • 200 ml másla,
  • 100 g celozrnné mouky,
  • 2 vejce,
  • máslo na pánev.

Na náplň budete potřebovat:

  • 100 g dobré šunky,
  • 60 g strouhaného eidamu,
  • 10 g smetanového sýra,
  • čerstvou pažitku.

Po usmažení klasických palačinek nechte pánev ještě rozehřátou a na ní opečeme šunku, smícháme ji se strouhaným sýrem, smetanovým sýrem a čerstvou pažitkou. Tuto směs poté naplníme do palačinek a vychutnáme si tuto sladkou variantu.

Jaké palačinky máte rádi vy?

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.