Pepřová omáčka na tři způsoby ke steaku nebo panence. Jednoduchá příprava

Málokdo si umí steak nebo panenku představit bez pepřové omáčky. Její chuť je nezaměnitelná, pepřová omáčka totiž dodá pokrmu to pravé ořechové. Jak ji máte nejraději?

Zdroj foto: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com
Zdroj foto: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Mnoho z nás se její přípravě vyhýbá, přitom pepřová omáčka je velmi jednoduchá. Stačí se držet jednoduchých pravidel, díky nimž se vám omáčka vždy povede. Připravili jsme pro vás hned několik tipů na pepřovou omáčku, kterými jistě ohromíte.

Pepřová omáčka základní

Tento recept na pepřovou omáčku patří ty jednoduché, takže rozhodně nemáte co zkazit. Navíc je velmi chutná a rychlá.

Budete potřebovat

  • 1 polévkovou lžíci nakládaného pepře (zelený),
  • oříšek másla,
  • 2 cl koňaku nebo brandy,
  • 250 ml hovězího vývaru,
  • 150 ml smetany.

Postup přípravy:

  1. Máslo vložte na pánev a nechte rozpustit. Poté přidejte nakládaný zelený pepř, který trochu rozmačkejte a promíchejte.
  2. Následně do pánve nalijte vámi zvolený alkohol a nechte ho odpařit.
  3. Přilijte vývar a vařte asi 3 minuty. Omáčka by se měla postupně sama zahustit, jakmile uvidíte, že mění konzistenci, přilijte smetanu a vařte ještě do jejího zhoustnutí.

Pepřová omáčka s tymiánem a červeným vínem

Pepřovou omáčku můžete využít jak ke steakům, tak k vepřové panence. Jestliže máte rádi směsici chutí a vůní bylinek a alkoholu, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tento recept.

Budete potřebovat

  • 1 polévkovou lžíce oleje,
  • 1 střední cibuli nebo šalotku,
  • 2 polévkové lžíce nakládaného zeleného pepře,
  • 250 ml silného hovězího vývaru,
  • 100 ml husté smetany,
  • 50 ml brandy nebo koňaku,
  • 2 polévkové lžíce červeného vína,
  • ½ čajové lžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu,
  • sůl, pepř – čerstvě mletý.

Postup přípravy

  1. Budete potřebovat pánev s výpekem po připravovaných steacích.
  2. Pánev rozehřejte, nalejte olej a nadrobno nasekanou cibuli. Restujte do doby, než lehce zhnědne.
  3. Poté do pánve vlijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Kouzlo této omáčky tkví ve výpeku a opečených kouscích po steaku, takže vařečkou pořádně přejeďte po dnu pánve.
  4. Omáčka by se měla co nejvíce zredukovat, takže se nebojte ji vařit i deset minut.
  5. Přidejte hustou smetanu, brandy, červené víno a zelený pepř, a vařte do mírného zhoustnutí, asi 3 minuty.
  6. Nakonec do omáčky přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti.
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Rychlá omáčka z kampotského pepře

Jestliže nemáte času nazbyt, můžete vyzkoušet pepřovou omáčku, která je skutečně rychlá.

Budete potřebovat

  • 350 ml smetany ke šlehání,
  • 7 g kukuřičného škrobu,
  • 2 polévkové lžíce studené vody,
  • 2 polévkové lžíce másla,
  • 2 čajové lžičky kampotského pepře – mix černého, bílého a červeného pepře,
  • 1 čajovou lžičku cukru,
  • Sůl.

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte smetanu, k níž přidejte máslo, cukr a sůl.
  2. Mix pepřů namelte nahrubo, ideálně v poměru 1:1:1.
  3. Poté odeberte 2 čajové lžičky a přidejte do hrnce se smetanou.
  4. Jakmile přivedete omáčku k varu, přidejte rozmíchaný škrob ve studené vodě (studená voda zabrání hrudkám). Chvilku povařte a můžete podávat.

Tipy, jak připravit dokonalou pepřovou omáčku

  • Pepřová omáčka se neobejde bez alkoholu, který dodá omáčce neuvěřitelnou hloubku chuti. Klasiku připravíte pomocí brandy nebo koňaku.
  • Aby měla tu pravou chuť, připravujte ji na pánvi, na níž jste připravili steaky. Právě výpek je tím pravým ořechovým, co chuť omáčky doladí k dokonalosti.
  • Víte, jak poznáte správnou hustotu omáčky? Stačí do ní ponořit lžíci. Pokud omáčka rychle stéká, je velmi řídká. Ovšem jakmile na lžíci ulpí, je hotová.
  • Chcete, aby měla říz a chutnala co nejvíce po pepři? Tajemstvím jsou čerstvé rozdrcené kuličky pepře.
  • Pokud chcete chuť pepře potlačit, využijte nakládaný zelený pepř.

Připravujete si doma pepřovou omáčku? Jaký je váš oblíbený a vychytaný recept?

Zdroj: seriouseats.com, recipetineats.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací