Málokdo si umí steak nebo panenku představit bez pepřové omáčky. Její chuť je nezaměnitelná, pepřová omáčka totiž dodá pokrmu to pravé ořechové. Jaký druh omáčky ke steakům máte nejraději vy?
Mnoho z nás se její přípravě vyhýbá, přitom ta nejlepší pepřová omáčka na steak je velmi jednoduchá. Stačí se držet jednoduchých pravidel, díky nimž se vám omáčka vždy povede. Připravili jsme pro vás hned několik tipů jak udělat pepřovou omáčku. Mezi nejoblíbenější patří smetanovo pepřová omáčka.
Základní pepřová omáčka ke steaku
Tento recept na pepřovou omáčku patří ty jednoduché, takže rozhodně nemáte co zkazit. Navíc je velmi chutná a rychlá.
Ingredience
- 1 PL nakládaný zelený pepř
- oříšek másla
- 2 cl koňak (nebo brandy)
- 250 ml hovězí vývar
- 150 ml smetana
Postup přípravy
- Máslo vložte na pánev a nechte rozpustit. Poté přidejte nakládaný zelený pepř, který trochu rozmačkejte a promíchejte.
- Následně do pánve nalijte vámi zvolený alkohol a nechte ho odpařit.
- Přilijte vývar a vařte asi 3 minuty. Omáčka by se měla postupně sama zahustit, jakmile uvidíte, že mění konzistenci, přilijte smetanu a vařte ještě do jejího zhoustnutí.
Doporučujeme: Rajská omáčka
Pepřová omáčka s tymiánem a červeným vínem
Jednoduchá omáčka ke steaku, kterou můžete využít také k vepřové panence. Jestliže máte rádi směsici chutí a vůní bylinek a alkoholu, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tento recept.
Ingredience
- 1 PL olej
- 1 střední cibuli nebo šalotku
- 2 PL nakládaný zelený pepř
- 250 ml silný hovězí vývar
- 100 ml hustá smetana
- 50 ml brandy (nebo koňak)
- 2 PL červené víno
- ½ ČL nadrobno nasekaný čerstvý tymián
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
- Budete potřebovat pánev s výpekem po připravovaných steacích.
- Pánev rozehřejte, nalejte olej a nadrobno nasekanou cibuli. Restujte do doby, než lehce zhnědne.
- Poté do pánve vlijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Kouzlo této omáčky tkví ve výpeku a opečených kouscích po steaku, takže vařečkou pořádně přejeďte po dnu pánve.
- Omáčka by se měla co nejvíce zredukovat, takže se nebojte ji vařit i deset minut.
- Přidejte hustou smetanu, brandy, červené víno a zelený pepř, a vařte do mírného zhoustnutí, asi 3 minuty.
- Nakonec do omáčky přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti.
Doporučujeme: Houbová omáčka
Rychlá omáčka na steak z kampotského pepře
Jestliže nemáte času nazbyt, můžete vyzkoušet recept na pepřovou omáčku, která je skutečně rychlá.
Ingredience
- 350 ml smetana ke šlehání
- 7 g kukuřičný škrob
- 2 PL studená voda
- 2 PL máslo
- 2 ČL kampotský pepř (mix černého, bílého a červeného pepře)
- 1 ČL cukr
- sůl
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte smetanu, k níž přidejte máslo, cukr a sůl.
- Mix pepřů namelte nahrubo, ideálně v poměru 1:1:1.
- Poté odeberte 2 čajové lžičky a přidejte do hrnce se smetanou.
- Jakmile přivedete omáčku k varu, přidejte rozmíchaný škrob ve studené vodě (studená voda zabrání hrudkám). Chvilku povařte a můžete podávat.
Jak připravit dokonalou pepřovou omáčku
- Pepřová omáčka ke steaku můžete vylepšit alkoholem, který ji dodá neuvěřitelnou hloubku chuti. Klasiku připravíte pomocí brandy nebo koňaku.
- Aby měla tu pravou chuť, připravujte ji na pánvi, na níž jste připravili steaky. Právě výpek je tím pravým ořechovým, co chuť omáčky doladí k dokonalosti.
- Víte, jak poznáte správnou hustotu omáčky? Stačí do ní ponořit lžíci. Pokud omáčka rychle stéká, je velmi řídká. Ovšem jakmile na lžíci ulpí, je hotová.
- Chcete, aby měla říz a chutnala co nejvíce po pepři? Tajemstvím jsou čerstvé rozdrcené kuličky pepře.
- Pokud chcete chuť pepře potlačit, využijte nakládaný zelený pepř.
Vyzkoušet také můžete verzi této omáčky se smetanou i bez smetany.
Připravujete si doma pepřovou omáčku? Jaký je váš oblíbený a vychytaný recept?
Zdroj: seriouseats.com, recipetineats.com
Tipy na další chutné omáčky