OmáčkyPřílohyRecepty

Pepřová omáčka ke steaku – Recept jednoduše na 3 způsoby

Pepřová omáčka ke steaku – Recept jednoduše na 3 způsoby

Málokdo si umí steak nebo panenku představit bez pepřové omáčky. Její chuť je nezaměnitelná, pepřová omáčka totiž dodá pokrmu to pravé ořechové. Jaký druh omáčky ke steakům máte nejraději vy?

Pepřová omáčka
Zdroj foto: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Mnoho z nás se její přípravě vyhýbá, přitom ta nejlepší pepřová omáčka na steak je velmi jednoduchá. Stačí se držet jednoduchých pravidel, díky nimž se vám omáčka vždy povede. Připravili jsme pro vás hned několik tipů jak udělat pepřovou omáčku. Mezi nejoblíbenější patří smetanovo pepřová omáčka.

Základní pepřová omáčka ke steaku

Tento recept na pepřovou omáčku patří ty jednoduché, takže rozhodně nemáte co zkazit. Navíc je velmi chutná a rychlá.

Ingredience

  • 1 PL nakládaný zelený pepř
  • oříšek másla
  • 2 cl koňak (nebo brandy)
  • 250 ml hovězí vývar
  • 150 ml smetana

Postup přípravy

  1. Máslo vložte na pánev a nechte rozpustit. Poté přidejte nakládaný zelený pepř, který trochu rozmačkejte a promíchejte.
  2. Následně do pánve nalijte vámi zvolený alkohol a nechte ho odpařit.
  3. Přilijte vývar a vařte asi 3 minuty. Omáčka by se měla postupně sama zahustit, jakmile uvidíte, že mění konzistenci, přilijte smetanu a vařte ještě do jejího zhoustnutí.

Doporučujeme: Rajská omáčka

Pepřová omáčka s tymiánem a červeným vínem

Jednoduchá omáčka ke steaku, kterou můžete využít také k vepřové panence. Jestliže máte rádi směsici chutí a vůní bylinek a alkoholu, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tento recept.

Ingredience

  • 1 PL olej
  • 1 střední cibuli nebo šalotku
  • 2 PL nakládaný zelený pepř
  • 250 ml silný hovězí vývar
  • 100 ml hustá smetana
  • 50 ml brandy (nebo koňak)
  • 2 PL červené víno
  • ½ ČL nadrobno nasekaný čerstvý tymián
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup přípravy

  1. Budete potřebovat pánev s výpekem po připravovaných steacích.
  2. Pánev rozehřejte, nalejte olej a nadrobno nasekanou cibuli. Restujte do doby, než lehce zhnědne.
  3. Poté do pánve vlijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Kouzlo této omáčky tkví ve výpeku a opečených kouscích po steaku, takže vařečkou pořádně přejeďte po dnu pánve.
  4. Omáčka by se měla co nejvíce zredukovat, takže se nebojte ji vařit i deset minut.
  5. Přidejte hustou smetanu, brandy, červené víno a zelený pepř, a vařte do mírného zhoustnutí, asi 3 minuty.
  6. Nakonec do omáčky přidejte tymián a dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti.
Pepřová omáčka na steak
Steak s pepřovou omáčkou. Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Doporučujeme: Houbová omáčka

Rychlá omáčka na steak z kampotského pepře

Jestliže nemáte času nazbyt, můžete vyzkoušet recept na pepřovou omáčku, která je skutečně rychlá.

Ingredience

  • 350 ml smetana ke šlehání
  • 7 g kukuřičný škrob
  • 2 PL studená voda
  • 2 PL máslo
  • 2 ČL kampotský pepř (mix černého, bílého a červeného pepře)
  • 1 ČL cukr
  • sůl

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte smetanu, k níž přidejte máslo, cukr a sůl.
  2. Mix pepřů namelte nahrubo, ideálně v poměru 1:1:1.
  3. Poté odeberte 2 čajové lžičky a přidejte do hrnce se smetanou.
  4. Jakmile přivedete omáčku k varu, přidejte rozmíchaný škrob ve studené vodě (studená voda zabrání hrudkám). Chvilku povařte a můžete podávat.
pepřová omáčka recept
Zdroj foto: vsl / Shutterstock.com

Jak připravit dokonalou pepřovou omáčku

  • Pepřová omáčka ke steaku můžete vylepšit alkoholem, který ji dodá neuvěřitelnou hloubku chuti. Klasiku připravíte pomocí brandy nebo koňaku.
  • Aby měla tu pravou chuť, připravujte ji na pánvi, na níž jste připravili steaky. Právě výpek je tím pravým ořechovým, co chuť omáčky doladí k dokonalosti.
  • Víte, jak poznáte správnou hustotu omáčky? Stačí do ní ponořit lžíci. Pokud omáčka rychle stéká, je velmi řídká. Ovšem jakmile na lžíci ulpí, je hotová.
  • Chcete, aby měla říz a chutnala co nejvíce po pepři? Tajemstvím jsou čerstvé rozdrcené kuličky pepře.
  • Pokud chcete chuť pepře potlačit, využijte nakládaný zelený pepř.

Vyzkoušet také můžete verzi této omáčky se smetanou i bez smetany.

Připravujete si doma pepřovou omáčku? Jaký je váš oblíbený a vychytaný recept?

Zdroj: seriouseats.com, recipetineats.com


Tipy na další chutné omáčky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)