Pepřová omáčka je ideálním doplňkem k masu. Připravte si ji se smetanou nebo i bez ní.

Pepřová omáčka je jednou z nejoblíbenějších omáček, kterou přidáte ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Hodí se pro všechny příležitosti, je dobrou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře. Hledáte dobrý recept na pepřovou omáčku, která vám bude chutnat? Přinášíme dva recepty – se smetanou a bez smetany. Který vám chutná víc?

Zdroj foto: BirdShutterB / Shutterstock.com

Pepřová omáčka k masu

Suroviny (2 porce):

  • 1 cibule
  • 40 g čerstvého zeleného pepře
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml smetany 12%
  • 125 ml hovězího vývaru

Jak postupovat?

Máslo dejte na pánev a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte cca pět minut zesklovatět. K cibuli přidejte česnek, který prolisujte. Lépe tak v omáčce chutná a nenarazíte na plátky, které by mohly někoho odradit. Následně přidejte čerstvý pepř a vše zhruba minutu až dvě prohřívejte, aby pepř uvolnil svou chuť. Přidejte hovězí vývar, smetanu ke šlehání a smetanu na vaření. Vše promíchejte a nechte projít varem. Nezapomeňte promíchávat. Stáhněte plamen a nechte asi deset minut provařovat. Objem omáčky by se měl zmenšit o polovinu. Omáčku podávejte ke steakům, vepřové panence nebo kuřecí minutce.

Zdroj foto: BirdShutterB / Shutterstock.com

Pepřová omáčka bez smetany

Suroviny:

  • 1 kus sýru žervé
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • Mletý černý pepř (může být i barevný nebo zelený pepř, podle chuti)
  • Sůl

Jak postupovat?

Pro přípravu je dobré mít výpek ze steaků nebo kuřecího masa, který připraví pro omáčku dobrý základ. Případně můžete využít trochu hovězího vývaru. Přidejte žervé a bílý jogurt. Vše pečlivě promíchejte a nechte krátce probublávat. Přidejte mletý černý pepř a sůl. Pokud se rozhodnete využít zelený pepř nebo barevný, přidejte jej už k vývaru, aby se spolu s ostatními ingrediencemi provařil. Omáčka tak získá skvělou a silnou chuť.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací