Pepřová omáčka je ideálním doplňkem k masu. Připravte si ji se smetanou nebo i bez ní.
Pepřová omáčka je jednou z nejoblíbenějších omáček, kterou přidáte ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Hodí se pro všechny příležitosti, je dobrou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře. Hledáte dobrý recept na pepřovou omáčku, která vám bude chutnat? Přinášíme dva recepty – se smetanou a bez smetany. Který vám chutná víc?

Pepřová omáčka k masu
Suroviny (2 porce):
- 1 cibule
- 40 g čerstvého zeleného pepře
- 150 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- 1 stroužek česneku
- 150 ml smetany 12%
- 125 ml hovězího vývaru
Jak postupovat?
Máslo dejte na pánev a rozpusťte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte cca pět minut zesklovatět. K cibuli přidejte česnek, který prolisujte. Lépe tak v omáčce chutná a nenarazíte na plátky, které by mohly někoho odradit. Následně přidejte čerstvý pepř a vše zhruba minutu až dvě prohřívejte, aby pepř uvolnil svou chuť. Přidejte hovězí vývar, smetanu ke šlehání a smetanu na vaření. Vše promíchejte a nechte projít varem. Nezapomeňte promíchávat. Stáhněte plamen a nechte asi deset minut provařovat. Objem omáčky by se měl zmenšit o polovinu. Omáčku podávejte ke steakům, vepřové panence nebo kuřecí minutce.

Pepřová omáčka bez smetany
Suroviny:
- 1 kus sýru žervé
- 1 kelímek bílého jogurtu
- Mletý černý pepř (může být i barevný nebo zelený pepř, podle chuti)
- Sůl
Jak postupovat?
Pro přípravu je dobré mít výpek ze steaků nebo kuřecího masa, který připraví pro omáčku dobrý základ. Případně můžete využít trochu hovězího vývaru. Přidejte žervé a bílý jogurt. Vše pečlivě promíchejte a nechte krátce probublávat. Přidejte mletý černý pepř a sůl. Pokud se rozhodnete využít zelený pepř nebo barevný, přidejte jej už k vývaru, aby se spolu s ostatními ingrediencemi provařil. Omáčka tak získá skvělou a silnou chuť.