Pařížský dort: Jeden z nejlepších čokoládových dezertů jaké známe. Připravte si tuto sladkou pochoutku i u vás doma

Upečte si doma lahodný pařížský dort, na kterém si pochutná celá rodina. Tento vynikající čokoládový dort se skládá z kakaového korpusu, čokoládového krému a čokoládové polevy. A pokud jste se až dodneška mysleli, že pochází z Paříže, musíme vás zklamat.

Zdroj foto: BRAIN STORM / Shutterstock.com

Pařížský dort se těšil ohromné slávě v době první republiky – a dříve se mu v cukrárně Myšák říkalo Macharův dort. Mimochodem, tato cukrárna, která se nachází v Praze a je stále v provozu. Pro srovnání do ní můžete zavítat a zjistit, zda jejich pařížský dort bude tak lahodný jako ten váš. Tak vzhůru do pečení!

Čokoládový krém

Před tím, než se pustíte do samotného korpusu, je nutné připravit si čokoládový krém a nechat jej přes noc ztuhnout v lednici. K jeho přípravě budete potřebovat:

  • 750 ml smetany ke šlehání,
  • 150 g nugátové čokolády,
  • 150 g hořké čokolády.

V hrnci ohřejte smetanu a přidejte k ní nugátovou čokoládu. Jakmile se rozpustí, sundejte hrnec z ohně, přidejte hořkou čokoládu a mixérem vyšlehejte dohladka. Následně nechte vychladnout a přes noc uchovejte v lednici.

Kakaový korpus

Základem dortu je kakaový korpus, který připravíte z těchto ingrediencí:

  • 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky),
  • 180 g cukru krupice,
  • 1 polévkové lžíce vanilkového cukru,
  • 60 g mandlové mouky,
  • 40 g kakaa,
  • 100 g hladké mouky,
  • 30 g rozpuštěného másla.

Začněte vyšleháním bílků s cukrem a vytvořte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte v jiné nádobě dohladka s vanilkovým cukrem. Obě směsi spojte a přidejte zbytek surovin. Naplňte těstem dortovou formu a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Po cca 30 minutách snižte teplotu v troubě o dvacet stupňů a pečte dalších 10 až 15 minut do úplného upečení. Po vyndání z trouby nechte korpus vychladnout.

Sestavení, krém a čokoládová poleva

Nyní již stačí dort jednoduše poskládat dohromady. Korpus podélně rozdělte na tři stejné díly a všechna patra potřete čokoládovým krémem. Opět dejte chladit do lednice a druhý den celý dort polijte čokoládovou polevou z 200 g hořké čokolády a 200 g smetany ke šlehání.

Samotná příprava pařížského dortu trvá několik dní, takže s jeho přípravou vždy začněte s dostatečným předstihem.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací