Pařížský dort: Jeden z nejlepších čokoládových dezertů jaké známe. Připravte si tuto sladkou pochoutku i u vás doma
Upečte si doma lahodný pařížský dort, na kterém si pochutná celá rodina. Tento vynikající čokoládový dort se skládá z kakaového korpusu, čokoládového krému a čokoládové polevy. A pokud jste se až dodneška mysleli, že pochází z Paříže, musíme vás zklamat.

Pařížský dort se těšil ohromné slávě v době první republiky – a dříve se mu v cukrárně Myšák říkalo Macharův dort. Mimochodem, tato cukrárna, která se nachází v Praze a je stále v provozu. Pro srovnání do ní můžete zavítat a zjistit, zda jejich pařížský dort bude tak lahodný jako ten váš. Tak vzhůru do pečení!
Čokoládový krém
Před tím, než se pustíte do samotného korpusu, je nutné připravit si čokoládový krém a nechat jej přes noc ztuhnout v lednici. K jeho přípravě budete potřebovat:
- 750 ml smetany ke šlehání,
- 150 g nugátové čokolády,
- 150 g hořké čokolády.
V hrnci ohřejte smetanu a přidejte k ní nugátovou čokoládu. Jakmile se rozpustí, sundejte hrnec z ohně, přidejte hořkou čokoládu a mixérem vyšlehejte dohladka. Následně nechte vychladnout a přes noc uchovejte v lednici.
Kakaový korpus
Základem dortu je kakaový korpus, který připravíte z těchto ingrediencí:
- 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky),
- 180 g cukru krupice,
- 1 polévkové lžíce vanilkového cukru,
- 60 g mandlové mouky,
- 40 g kakaa,
- 100 g hladké mouky,
- 30 g rozpuštěného másla.
Začněte vyšleháním bílků s cukrem a vytvořte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte v jiné nádobě dohladka s vanilkovým cukrem. Obě směsi spojte a přidejte zbytek surovin. Naplňte těstem dortovou formu a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Po cca 30 minutách snižte teplotu v troubě o dvacet stupňů a pečte dalších 10 až 15 minut do úplného upečení. Po vyndání z trouby nechte korpus vychladnout.
Sestavení, krém a čokoládová poleva
Nyní již stačí dort jednoduše poskládat dohromady. Korpus podélně rozdělte na tři stejné díly a všechna patra potřete čokoládovým krémem. Opět dejte chladit do lednice a druhý den celý dort polijte čokoládovou polevou z 200 g hořké čokolády a 200 g smetany ke šlehání.
Samotná příprava pařížského dortu trvá několik dní, takže s jeho přípravou vždy začněte s dostatečným předstihem.