Čokoládový dort na slavnostní i běžné chvíle. Vyrobte si ho sami doma

Čokolády nikdy není dost. Co tak ji však vyzkoušet v netradičním spojení? Čokoládový dort s  fíkovým džemem je rozhodně tím pravým ozvláštněním a vítanou změnou v nejedné kuchyni.

Fíkový džem mi přivezla kamarádka z Chorvatska, jelikož ví o mé lásce k pečení a je mým pravidelným pokusným králíkem. Pokud ale nemáte rádi fíky nebo nemáte po ruce fíkový džem, klidně použijte i jiné ovoce.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Recept na tento dort není sice nejrychlejší ani nejjednodušší, ale myslím si, že jeho přípravu určitě zvládnete a potěšíte s ním sebe i své okolí.

Instrukce

Doba přípravy: 1 hodina a 20 minut

Doba pečení: 40 minut

Počet porcí: 8

Forma: 16 cm

Náročnost: středně těžká

Kategorie: dezerty

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Ingredience

Korpus

  • 6 vajec,
  • 180 g polohrubé mouky,
  • 2 polévkové lžíce kakaa,
  • 120 g krystalového cukru,
  • 5 polévkových lžic studené vody,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 100 g hořké čokolády,
  • špetku soli.

Krém

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%),
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 100 g hořké čokolády,
  • 2 polévkové lžíce práškového cukru,
  • 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker,
  • fíkový džem.

Poleva

  • 100 hořké čokolády,
  • 50 ml smetany na šlehání,
  • 10 g másla.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup přípravy

  1. Začneme s přípravou korpusu. Jako první si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou budeme přidávat do těsta. Než smícháme všechny ingredience, tak nám čokoláda vychladne a budeme ji moci přimíchat do těsta.
  2. Když je čokoláda rozpuštěná, oddělíme si do dvou misek bílky od žloutků, a z bílků vymícháme sníh.
  3. Do misky se žloutky přisypeme cukr krystal a umícháte. Postupně přidáváme lžíce s vodou.
  4. Do žloutkové směsi přidáme všechny sypké suroviny – mouku, kakao, špetku soli a prášek do pečiva.
  5. Na konec do těsta přidáme rozpuštěnou čokoládu a sníh.
  6. Hotové těsto nalejeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 40 minut.
  7. Krém si připravíme následovně. Vyšleháme si smetanu, do které následně přidáme mascarpone a tvaroh. Abychom ho trochu osladili, přidáme i práškový cukr a rozpuštěnou vychladlou čokoládu. A aby nám krém ztuhl, přisypeme ještě ztužovač a na hodinu vložíme do lednice.
  8. Upečený a vyhladnutý korpus rozřežeme na 3 části a začneme stavět dort.
  9. Korpus natřeme fíkovým džemem (můžete použít i džem z jiného ovoce) a naneseme pořádnou vrstvu krému. Poklademe další korpus, znovu potřeme džemem a zakončíme to posledním korpusem. Celý dort pomažeme zbylým krémem a odložíme jej do lednice.
  10. Na závěr si připravíme polevu, a to klasickým zahřátím smetany, do které nalámeme čokoládu a přidáme trochu másla. Necháme ji vychladit a můžeme s ní ozdobit dort.
  11. Lžící ji naneseme na vrch dortu a necháme po dortu téct. Dost ozdobíme kousky fíků a nasekanými pistáciemi.
  12. Hotovo a dobrou chuť 😊 

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Kromě receptu na tento dort mám naplánované i další menší dezerty, takže se máte na co těšit.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.