Čokoládový dort na slavnostní i běžné chvíle. Vyrobte si ho sami doma
Čokolády nikdy není dost. Co tak ji však vyzkoušet v netradičním spojení? Čokoládový dort s fíkovým džemem je rozhodně tím pravým ozvláštněním a vítanou změnou v nejedné kuchyni.
Fíkový džem mi přivezla kamarádka z Chorvatska, jelikož ví o mé lásce k pečení a je mým pravidelným pokusným králíkem. Pokud ale nemáte rádi fíky nebo nemáte po ruce fíkový džem, klidně použijte i jiné ovoce.

Recept na tento dort není sice nejrychlejší ani nejjednodušší, ale myslím si, že jeho přípravu určitě zvládnete a potěšíte s ním sebe i své okolí.
Instrukce
Doba přípravy: 1 hodina a 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Počet porcí: 8
Forma: ⌀ 16 cm
Náročnost: středně těžká
Kategorie: dezerty

Ingredience
Korpus
- 6 vajec,
- 180 g polohrubé mouky,
- 2 polévkové lžíce kakaa,
- 120 g krystalového cukru,
- 5 polévkových lžic studené vody,
- 1 prášek do pečiva,
- 100 g hořké čokolády,
- špetku soli.
Krém
- 250 g mascarpone,
- 200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%),
- 250 g jemného tvarohu,
- 100 g hořké čokolády,
- 2 polévkové lžíce práškového cukru,
- 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker,
- fíkový džem.
Poleva
- 100 hořké čokolády,
- 50 ml smetany na šlehání,
- 10 g másla.

Postup přípravy
- Začneme s přípravou korpusu. Jako první si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou budeme přidávat do těsta. Než smícháme všechny ingredience, tak nám čokoláda vychladne a budeme ji moci přimíchat do těsta.
- Když je čokoláda rozpuštěná, oddělíme si do dvou misek bílky od žloutků, a z bílků vymícháme sníh.
- Do misky se žloutky přisypeme cukr krystal a umícháte. Postupně přidáváme lžíce s vodou.
- Do žloutkové směsi přidáme všechny sypké suroviny – mouku, kakao, špetku soli a prášek do pečiva.
- Na konec do těsta přidáme rozpuštěnou čokoládu a sníh.
- Hotové těsto nalejeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 40 minut.
- Krém si připravíme následovně. Vyšleháme si smetanu, do které následně přidáme mascarpone a tvaroh. Abychom ho trochu osladili, přidáme i práškový cukr a rozpuštěnou vychladlou čokoládu. A aby nám krém ztuhl, přisypeme ještě ztužovač a na hodinu vložíme do lednice.
- Upečený a vyhladnutý korpus rozřežeme na 3 části a začneme stavět dort.
- Korpus natřeme fíkovým džemem (můžete použít i džem z jiného ovoce) a naneseme pořádnou vrstvu krému. Poklademe další korpus, znovu potřeme džemem a zakončíme to posledním korpusem. Celý dort pomažeme zbylým krémem a odložíme jej do lednice.
- Na závěr si připravíme polevu, a to klasickým zahřátím smetany, do které nalámeme čokoládu a přidáme trochu másla. Necháme ji vychladit a můžeme s ní ozdobit dort.
- Lžící ji naneseme na vrch dortu a necháme po dortu téct. Dost ozdobíme kousky fíků a nasekanými pistáciemi.
- Hotovo a dobrou chuť 😊
Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Kromě receptu na tento dort mám naplánované i další menší dezerty, takže se máte na co těšit.
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.