Dorty a dezertyRecepty

Nadýchaný Red Velvet – Jemný dort s nadýchaným korpusem

Red Velvet je slavný dort, který touží ochutnat každý milovník sladkého. Příprava je náročnější, výsledek vás nadchne. Vyzkoušejte recept na red velvet cake, který chutná báječně.

Tento slavný dort nejenže krásně vypadá, báječně hlavně chutná. Dá se připravit na vícero způsobů a vždy vás nadchne. Zkusíte ho připravit?

Dort Red Velvet je na přípravu náročnější, ale výsledek stojí za to. Tento dort, kterému se rovněž přezdívá červený samet, si ale můžete připravit i více dietně. Připravit můžete Red Velvet z červené řepy, zdravý dort můžete dozdobit ovocem, dále připravit i jako muffiny či Red Velvet cupcakes. Existuje mnoho variant, jako první ale určitě zkuste nadýchaný dort v jeho původní podobě.

red velvet recept
Zdroj foto: Elena_E / Shutterstock.com

Historie

Dort Red Velvet pochází z Marylandu, kde se začal připravovat na počátku 20. století. Opravdu se tento dort ale proslavil, když jej svým hostům začal podávat věhlasný hotel Waldorf Astoria (ten podává také oblíbený salát Waldorf), který se nachází v New Yorku.

  1. Proč je Red Velvet červený?

    Těsto dortu je zbarveno do tmavě červené barvy, proto také dostal tento název. Dříve se dosahovalo požadované barvy chemickou reakcí mezi kakaovým práškem a kyselými přísadami. Dnes se ale nejčastěji dosahuje typické červené barvy použitím potravinářského barviva.


  2. Jak chutná dort Red Velvet?

    Dort Red Velvet se považuje za druh čokoládového dortu, je velmi jemný až sametový a také nadýchaný. Těsto se prokládá jemným krémem, a i proto je jeho chuť skvělá a jistě ani vy neodoláte. Dort Red Velvet s mascarpone a šlehačkou je opravdovou delikatesou.

Recept na dort Red Velvet

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 45 minutČas pečení: 30 minutCelkový čas: 4 minutyPorce:12 porce

Dort Red Velvet se dá opravdu připravit na vícero způsobů. Existují různé varianty receptů na tento dort, pokud ale chcete doma zkusit přípravu tohoto populárního dortu úplně poprvé, vyzkoušejte náš recept, díky kterému to zvládnete, i když nejste nejzdatnějšími cukráři.

Ingredience na korpus

  • Ingredience na krém

Postup přípravy

  1. Jako první si předehřejme předem troubu na 175 stupňů a připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Do mísy prosejeme mouku a kakao a přidáme sůl.
  3. V druhé míse si smícháme podmáslí s potravinářským barvivem.
  4. Změklé máslo si vyšleháme s cukrem, přidáme vejce a vanilkový extrakt a stále směs šleháme.
  5. Úplně nakonec do těsta postupně zašleháme mouku a obarvené podmáslí.
  6. Jedlou sodu si dáme do hrníčku, zalijeme jablečným octem, a jakmile nám směs vyběhne, vmícháme ji opatrně do těsta.
  7. Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme dozlatova. Každá trouba peče jinak, proto korpus průběžně kontrolujeme a hlídáme. Nakonec zkusíme, zda je upečeno za pomocí špejle.
  8. Upečený korpus necháme vychladnout do lednice asi na dvě hodiny.
  9. Krém mezi tím připravíme tak, že smícháme mascarpone s cukrem a vyšleháme. Šlehačku si rovněž vyšleháme a pak ji opatrně vmícháme do mascarpone. Krém by měl být krásně vyšlehaný a jemný.
  10. Korpus vyndáme z lednice a rozpůlíme. Poté jej naplníme připraveným krémem a znovu již hotový dort dáme na chvíli vychladit do lednice.

Dort je vhodné ještě dozdobit, můžete zvolit cukrářskou polevu, marcipán nebo fondán.

Jaké barvivo použít na dort Red Velvet?

Kromě gelového potravinářského barviva je možné dort Red Velvet obarvit i klasickým práškovým potravinářským barvivem, které se předem musí rozpustit ve trošce vody. Je možné rovněž použít tekuté potravinářské barvivo nebo přímo směs určenou pro přípravu dortu Red Velvet.

Může se umělé barvivo v dortu nahradit něčím zdravějším?

Skvělým barvivem je červená řepa. Právě zdravá varianta tohoto receptu červenou řepu obsahuje.

Jak ozdobit Red Velvet?

Pokud nemáte rádi fondán nebo marcipán, je možné dort dozdobit cukrářskou polevou. Dozdobit ale dort Red Velvet můžete i ovocem, šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, čokoládovými hoblinkami či cukrářskými barevnými kuličkami.

Zkoušeli jste už upéct vlastní dort s názvem červený samet? Spojení chutí korpusu a krému je vynikající, svou chutí vás dozajista nadchne. Pokud se vám už sbíhají sliny, dejte se do pečení a vyzkoušejte si upéct vlastní slavný červený dort.

Sametový dort Red Velvet je skvělým dezertem, který můžete připravit své polovičce na Valentýna a stejně se hodí i pro slavnostnější příležitosti jako například oslava narozenin.

Dobrou chuť!

Zdroj: goya.com, loveandlemons.com


Další recepty na dorty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)