Kmínová polévka s vejcem: Rychlý recept jednoduše

Kmínová polévka byla připravována již našimi prababičkami a dodnes je součástí školních jídelen i domácností. Připravte si recept na tuto velmi jednoduchou, ale zdravou polévku.

Kmínová polévka s vejcem je často velmi podceňovanou polévkou. Vařily ji už naše prababičky, které už tehdy moc dobře znaly její účinky. Kmín je totiž nenápadné koření, které pomůže s různými zdravotními neduhy. Nechte se inspirovat receptem, který zvládne i začátečník.

Proč je kmínová polévka zdravá?

Věděli jste, že i obyčejný kmín má blahodárné účinky na naše zdraví, a proto by měl být součástí našich jídelníčků? Hlavní složkou kmínu je karvon, který má významný vliv na trávení, napomáhá při nadýmání a střevních kolikách. Ovšem kmín má také mnoho jiných pozitivních přínosů pro naše zdraví, jako například:

  • napomáhá při jakýchkoliv bolestech (tiší zejména bolesti menstruační),
  • podporuje tvorbu mateřského mléka,
  • bojuje proti kašli,
  • zklidňuje,
  • snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
  • je dobrým pomocníkem při hubnutí,
  • odvar z kmínu je vhodný pro výplach očí,
  • kmín podporuje krvetvorbu,
  • má protizánětlivé účinky.

Recept na kmínovou polévku s vejcem

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 20 minutPorce:4 porce

Kmínová polévka je snad nejjednodušší možnou polévkou vůbec.

Suroviny

Postup

  1. Sádlo si v hrnci rozehřejte.
  2. Přidejte kmín a mletou papriku, krátce osmahněte.
  3. Do hrnce přidejte mouku, promíchejte a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
  4. Dochuťte vegetou nebo solí a vařte 10 minut.
  5. Celé vejce rozšlehejte a vlijte před koncem do polévky, pořádně promíchejte.
  6. Na závěr přidejte čerstvou nasekanou petrželku, která polévku krásně provoní.

Tipy jak vylepšit polévku z kmínu

  • Kmínová polévka s vejcem může být o něco chutnější a výživnější, když do ní přidáte nastrouhanou mrkev a petržel.
  • Aby zasytila co nejvíce, přidat můžete i brambory, kombinace kmín a česnek je také zdravotně přínosná.
  • Tato rychlá polévka bude lépe chutnat, když ji připravíte na sádle, protože právě to je tajemstvím její chuti.
  • Vynechat můžete zásmažku z mouky, kterou můžete nahradit již zmiňovanou nastrouhanou zeleninou, takže kmínová polévka bez mouky jistě potěší i celiaky.

S čím podávat polévku?

Kmínovou polévku můžete podávat na mnoho způsobů:

  • Kmínová polévka s vejcem – stačí do polévky přidat rozšlehané vejce.
  • Kmínová polévka s kapáním – také klasické polévkové kapání se do této polévky hodí.
  • Kmínová polévka s krupicí – do polévky můžete přidat i krupici. Rozšlehejte vejce, přidejte krupici a vlijte do polévky.
  • s krutony – čerstvé osmahnuté krutony dodají polévce tu pravou chuť.
  • s nudlemi – zavářkou mohou být také nudle či jiné těstovinové zavářky.
  • se zeleninou – kořenová zelenina spolu s bramborami kmínovou polévku výrazně obohatí.

Kmínová polévka by rozhodně neměla chybět v jídelníčku kojících žen. Novorozená miminka často trápí nadýmání a bolesti bříška, se kterými si umí poradit právě koření jako je kmín.

Připravujete i ve vaší domácnosti tento recept nebo už postupně vymizel z kuchařských knih?

Zdroj: warburtons.co.uk, kingarthurbaking.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.