Chřestová polévka ze zeleného chřestu: Recept
Chřestová polévka je zdravá polévka s bohatým obsahem minerálů. Navíc, chřest je nízkokalorická zelenina. Vyzkoušejte zdravý recept na chřestovou polévku vhodnou i pro děti.
Proč je chřestová polévka zdravá
Chřest obsahuje poměrně velké množství vody, a díky tomu jde o nízkokalorickou zeleninu, která by určitě neměla chybět v jídelníčku, pokud se snažíte udržet v kondici nebo chcete zhubnout. Kromě toho ale obsahuje i řadu cenných látek a samozřejmě i vitamínů. Je bohatý na minerální látky, jako jsou hořčík, vápník či draslík. Obsahuje také kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2.
Dále je chřest zdrojem vlákniny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, dokáže upravit krevní tlak a podílí se na zlepšení látkové výměny. I proto je chřestová polévka tak zdravá, a navíc jde o vydatné jídlo. Chřest se podílí také na úpravě zažívání a pomáhá lepšímu trávení.
Druhy chřestu
Známe tři druhy chřestu.
- Chřest bílý,
- chřest zelený,
- chřest fialový.
Zatímco chřest zelený se používá zejména ve studené kuchyni na přípravu salátů, z chřestu bílého nebo fialového si můžeme připravit skvělé omáčky nebo polévky. Hodí se tedy pro použití v teplé kuchyni. Receptů na chřestovou polévku existuje celá řada, vhodná je i chřestová polévka pro děti.
Chřestová polévka ze zeleného chřestu se u nás hojně připravuje, právě proto, že je zeleného chřest nejvíce dostupný. Jeho chuť je nahořklá, ale do pokrmů se hodí báječně. Naopak chřestová polévka z bílého chřestu je nejjemnější, bílý chřest má velmi jemnou chuť, fialový chřest je pak jen lehce nahořklý a poměrně vzácný.
Recept na chřestovou polévku ze zeleného chřestu
Chřestová polévka je velmi rychle připravená a je velmi zdravá i chutná. Zamilují si ji i děti. Dá se připravit různě, například chřestová polévka s medvědím česnekem může být opravdovou vitamínovou bombou. Krémová chřestová polévka má lahodnou chuť, ale připravit si můžete i chřestovou polévku bez smetany. Vyzkoušejte si náš recept, který zvládnete připravit i v případě, že jste s chřestem ještě nepracovali.
Suroviny
Postup
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Do hrnce si dáme rozehřát olivový olej společně s kouskem másla. Přidáme pokrájenou cibuli a krátce restujeme.
- Z chřestu je potřeba odstranit konce, které jsou dřevnaté. Vyhazovat je ale ještě nemusíme.
- Chřest si pokrájíme na kousky.
- K osmažené cibuli přilijeme zeleninový vývar a přidáme nakrájený chřest.
- Přikryjeme pokličkou a budeme polévku vařit patnáct minut.
- Po patnácti minutách je třeba zkontrolovat, zda chřest dostatečně změknul. Pokud ne, ještě chvíli necháme polévku vařit, dokud chřest nezměkne.
- Polévku dochutíme solí a pepřem.
- Po dovaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo.
- Ještě před tím, než polévku rozmixujeme, můžete do ní přidat špetku muškátového oříšku. Chřestová polévka pak bude mít zajímavější chuť.
- Nakonec je možné vršky chřestu, které jsme původně odkrojili, opéct a dozdobit jimi polévku při servírování.
Využití chřestu v kuchyni
Chřest má v kuchyni velké využití, je vhodný nejen do polévek. Krátce povařený chřest se společně s máslem hodí jako základ na přípravu omáček, zasyrova pak lze chřest přidávat do zeleninových salátů. Hodí se pro přípravu vegetariánských jídel ale i jako příloha k masu. Výborný je i zapečený chřest s těstovinami a chřest můžete přidat i do italského rizota.
Chřest vaříme obvykle jen několik minut, vždy záleží na tom, jakou tloušťku mají výhonky. Bílý chřest se vaří o něco déle zhruba 5 – 8 minut, to zelenému chřestu obvykle stačí i méně asi 2 – 5 minut. Před podáváním je ale potřeba vyzkoušet, zda chřest opravdu změknul. V polévkách, které se mixují, je třeba mít chřest opravdu měkký, jinak ale stačí, když bude chřest uvařen do poloměkka.
Chřestová polévka, podobně jako ostatní recepty na polévky, se dá připravit na několik způsobů. Připravit ji můžeme se smetanou i bez smetany, v krémové i klasické verzi.
Dobrou chuť!
Zdroj: delish.com, onceuponachef.com
Vyzkoušejte další polévky