Drožďová polévka: Rychlý tradiční recept
Drožďová polévka je rychlá a chutná výborně. Droždí tvoří základ při pečení i vaření. Vyzkoušejte tradiční recept na polévku, kterou si jistě pamatujete ještě ze školky.
Droždí je nepostradatelnou ingrediencí při pečení, ovšem dá se využít také při běžném vaření.
![drožďová polévka](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_113576782.jpg)
Drožďová polévka má jak své příznivce, tak své odpůrce. Někdo droždí totiž zbožňuje a dokáže ho jíst i samotné, jiný ho nemůže ani cítit. Ať tak, či onak, nic nemění na tom, že by drožďová polévka měla být součástí našich jídelníčků, a to především kvůli vitamínům, které tato polévka obsahuje.
Recept na drožďovou polévku
Tato výborná drožďová polévka potěší jak velké, tak i ty menší, do kterých kvasnice jen tak nedostanete.
Suroviny
Postup
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
- Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Do hrnce s cibulí přidejte kořenovou zeleninu a chvilku restujte.
- Posléze přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání nechte rozpustit.
- Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl (vegetu, bujón – záleží na vás), libeček, a nechte chvíli povařit.
- Mezitím si připravte kapání.
- Vejce rozšlehejte v misce spolu s ½ polévkové lžící oleje a za stálého šlehání (vidličkou) přidejte dětskou krupičku – těsto nesmí být řídké a ani ne moc husté.
- Do vroucí polévky přes struhadlo nebo cedník na halušky tvořte kapání.
- Povařte asi 2 minuty a odstavte.
- Nakonec polévku dozdobte nasekanou čerstvou petrželovou natí.
Doporučujeme také: Blesková krupicová polévka
Drožďová polévka se dá připravit na více způsobů
Receptů na drožďovou polévku je nespočet, můžete si vybrat, zda vás okouzlí například drožďová polévka s bramborem, drožďová polévka se zeleninou, s ovesnými vločkami, s vejci, drožďová polévka ze sušených kvasnic nebo hustá polévka s drožďovými knedlíčky. Vynikající je také drožďová polévka pro děti, která se dodnes vaří ve školkách i školách.
Drožďové knedlíčky do polévky
Aby vás drožďová polévka zasytila, připravte do ní drožďové knedlíčky do polévky.
Suroviny
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- hrst majoránky
- 1 polévková lžíce sádla
- 3 polévkové lžíce mléka
- sůl a petrželová nať na dochucení
- 50 g strouhanky
Postup
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
- V hrnci nechte rozpustit sádlo, na které nasypte cibuli.
- Přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
- Do hrnce přidejte rozdrobené droždí a krátce opékejte.
- Jakmile se suroviny spojí a vznikne kaše, přidejte do směsi vlažné mléko.
- Po vychladnutí přidejte vejce, majoránku, nasekanou petrželovou nať, sůl a strouhanku. Směs by měla být vláčná, nesmí být řídká.
- Všechno pořádně smíchejte a tvořte kuličky.
- Drožďové knedlíčky vložte do vroucí polévky a asi 3 minuty povařte.
Proč je tato polévka z droždí zdravá?
O tom, že je drožďová polévka zdravá, ví každý. Droždí v ní obsažené je totiž zásobárnou vitamínu B, který napomáhá v boji proti únavě a špatné náladě. Kromě toho mají kvasnice blahodárný vliv na vlasy, kůži a nehty. Kvasnice napomáhají také při léčbě ekzémů.
Zdroj: food.com, acouplecooks.com
Další recepty na polévky