Domácí vegeta: Připravte si skutečně zdravé dochucovadlo
Vegeta, tedy zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni opravdu nepostradatelným pomocníkem. Jenže dochucovadlo, co kupujeme v obchodě, je obvykle plné soli a glutamátů. Řešením je domácí vegeta.

Přitom není vůbec těžké si vegetu připravit i doma. Vyzkoušejte to!
V sušičce nebo v troubě
Domácí vegeta se skládá pouze ze sušené zeleniny, podle chuti můžete samozřejmě přidat i trochu soli, ale není to nutné, výraznou chuť může nahradit i sušený česnek.
- Zelenina se musí důkladně vysušit, k tomu můžete využít sušičku, ale pokud ji nemáte, nevadí to.
- Lze ji totiž usušit i v běžné troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
Zpravidla se suší pomalu a na nízkou teplotu, v sušičce trvá sušení přibližně patnáct hodin, v troubě se doba může lišit podle typu, ale sušit by se měla asi na padesát stupňů, dokud nebude úplně suchá.
Ďalšie nápady, ako zeleninu sušiť, skladovať a spracovať sa dozviete v článku – Tipy a triky, jak ji uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle.
Domácí vegeta suroviny (na 400 g vegety):
- 1 kg mrkve,
- 1 kg celeru,
- 1 kg petržele,
- 0,5 kg cibule,
- 0,5 kg pórku,
- 1 hrstka libečku,
- 1 hrstka zelené petrželky,
- 1 hrstka celerové natě,
- sůl dle chuti.
Postup:
- Všechnu zeleninu si oloupeme a řádně omyjeme.
- Můžeme ji nakrájet na tenké plátky, lepší je ji ale rozmixovat v kuchyňském robotu.
- Zelenina musí být opravdu na co nejmenší kousky, jinak se dobře nevysuší. Stejně tak nasekáme nadrobno i natě.
- Takto připravenou zeleninu si vyložíme na plech nebo na plát sušičky.
- Sušíme přibližně na 50 stupňů, dokud se zelenina zcela nevysuší. Průběžně to kontrolujeme.
- Po usušení můžeme smíchat se solí, ale není to nutné.
Domácí vegeta se uskladňuje v dobře uzavíratelné nádobě a vydrží vám po celou zimu. Hodí se výborně k dochucování polévek ale i omáček nebo masa.
Tip: Vegetu si samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů zeleniny nebo z bylinek. Výborně se na její přípravu hodí i medvědí česnek nebo česnek kuchyňský. Při přípravě domácí vegety dokonce můžete zužitkovat i zbytky a odřezky. Pokud zeleninové slupky dobře omyjete a usušíte, můžete je rozmixovat a domácí dochucovadlo ze zbytků máte hotové.
Zdroj: jimejinak.cz