Domácí vegeta: Recept na zdravé dochucovadlo

Vegeta, tedy zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni opravdu nepostradatelným pomocníkem. Jenže dochucovadlo, co kupujeme v obchodě, je obvykle plné soli a glutamátů. Řešením je domácí vegeta.

Není vůbec těžké připravit si vegetu doma. Vyzkoušejte to!

domácí vegeta
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Příprava v sušičce nebo v troubě

Domácí vegeta se skládá pouze ze sušené zeleniny, podle chuti můžete samozřejmě přidat i trochu soli, ale není to nutné.

Můžete si také připravit domácí vegetu bez soli a to tak, že výraznou chuť může nahradit sušený česnek.

  • Zelenina se musí důkladně vysušit, k tomu můžete využít sušičku, ale pokud ji nemáte, nevadí to.
  • Lze ji totiž usušit i v běžné troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

Zpravidla se suší pomalu a na nízkou teplotu, v sušičce trvá sušení přibližně patnáct hodin, v troubě se doba může lišit podle typu, ale sušit by se měla asi na 60 stupňů, dokud nebude úplně suchá.

Další nápady, jak zeleninu sušit, se dozvíte v článku – Tipy a triky, jak uskladnit zeleninu, aby vám vydržela co nejdéle.

Recept na domácí vegetu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas sušení:4 hodiny

Domácí sušená vegeta je skvělým dochucovadlem. V receptu jsou suroviny pro přípravu 400 g domácí vegety v troubě.

Suroviny

Postup

  1. Všechnu zeleninu si oloupeme a řádně omyjeme.
  2. Můžeme ji nakrájet na tenké plátky, lepší je ji ale rozmixovat v kuchyňském robotu.
  3. Zelenina musí být opravdu na co nejmenší kousky, jinak se dobře nevysuší. Stejně tak nasekáme nadrobno i natě.
  4. Takto připravenou zeleninu si vyložíme na plech nebo na plát sušičky.
  5. Sušíme přibližně na 60 stupňů, dokud se zelenina zcela nevysuší. Průběžně to kontrolujeme. Doba sušení zeleniny v troubě je 3 hodiny a více.
  6. Po usušení můžeme smíchat se solí, ale není to nutné.

Domácí vegeta se uskladňuje v dobře uzavíratelné nádobě a vydrží vám po celou zimu.

Hodí se výborně k dochucování polévek ale i omáček nebo masa.

Tip: Vegetu si samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů zeleniny nebo z bylinek. Výborně se na její přípravu hodí i medvědí česnek nebo česnek kuchyňský.

Při přípravě domácí vegety dokonce můžete zužitkovat i zbytky a odřezky. Pokud zeleninové slupky dobře omyjete a usušíte, můžete je rozmixovat a domácí dochucovadlo ze zbytků máte hotové.

Zdroj: jimejinak.cz


Tipy na další recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra