Domácí vegeta: Připravte si skutečně zdravé dochucovadlo

Vegeta, tedy zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni opravdu nepostradatelným pomocníkem. Jenže dochucovadlo, co kupujeme v obchodě, je obvykle plné soli a glutamátů. Řešením je domácí vegeta.

Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Přitom není vůbec těžké si vegetu připravit i doma. Vyzkoušejte to!

V sušičce nebo v troubě

Domácí vegeta se skládá pouze ze sušené zeleniny, podle chuti můžete samozřejmě přidat i trochu soli, ale není to nutné, výraznou chuť může nahradit i sušený česnek.

  • Zelenina se musí důkladně vysušit, k tomu můžete využít sušičku, ale pokud ji nemáte, nevadí to.
  • Lze ji totiž usušit i v běžné troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

Zpravidla se suší pomalu a na nízkou teplotu, v sušičce trvá sušení přibližně patnáct hodin, v troubě se doba může lišit podle typu, ale sušit by se měla asi na padesát stupňů, dokud nebude úplně suchá.

Domácí vegeta suroviny (na 400 g vegety):

  • 1 kg mrkve,
  • 1 kg celeru,
  • 1 kg petržele,
  • 0,5 kg cibule,
  • 0,5 kg pórku,
  • 1 hrstka libečku,
  • 1 hrstka zelené petrželky,
  • 1 hrstka celerové natě,
  • sůl dle chuti.

Postup:

  1. Všechnu zeleninu si oloupeme a řádně omyjeme.
  2. Můžeme ji nakrájet na tenké plátky, lepší je ji ale rozmixovat v kuchyňském robotu.
  3. Zelenina musí být opravdu na co nejmenší kousky, jinak se dobře nevysuší. Stejně tak nasekáme nadrobno i natě.
  4. Takto připravenou zeleninu si vyložíme na plech nebo na plát sušičky.
  5. Sušíme přibližně na 50 stupňů, dokud se zelenina zcela nevysuší. Průběžně to kontrolujeme.
  6. Po usušení můžeme smíchat se solí, ale není to nutné.

Domácí vegeta se uskladňuje v dobře uzavíratelné nádobě a vydrží vám po celou zimu. Hodí se výborně k dochucování polévek ale i omáček nebo masa.

Tip: Vegetu si samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů zeleniny nebo z bylinek. Výborně se na její přípravu hodí i medvědí česnek nebo česnek kuchyňský. Při přípravě domácí vegety dokonce můžete zužitkovat i zbytky a odřezky. Pokud zeleninové slupky dobře omyjete a usušíte, můžete je rozmixovat a domácí dochucovadlo ze zbytků máte hotové.

Zdroj: jimejinak.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací