Recept na holandský řízek: Vynikající česká specialita

Vyzkoušejte recept na pravý holandský řízek na pánvi z vepřového masa se sýrem Eidam. Nebaví vás už klasický řízek? Připravte si tuto českou specialitu u vás doma.

Holandský řízek
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Původ

Přestože si na tomto receptu připisují zásluhy čeští kuchaři, původ řízku je odvozen od sýrů gouda a eidam, které pocházejí z nizozemských měst. Možná vás překvapí, že nemá vůbec nic společného se zemí, podle níž byl pojmenován. Tahle skvělá specialita vznikla na našem území, i když jsme možná byli trochu inspirovaní francouzským Gordon Blue. Podstata pravého holandského řízku spočívá ve spojení mletého vepřového masa a vynikajícího sýru.

Proč holandský řízek?

Pokud jste už unavení klasickým řízkem, který je sice výborný, ale mírně řečeno nudný, zkuste si připravit šťavnatý holandský řízek jako od babičky se sýrem. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Toto jídlo vás bude bavit.

Jaké maso použít na holandský řízek?

Pravý holandský řízek se připravuje z mletého vepřového masa, pokud ovšem toto nemáte po ruce, můžete použít i alternativu v podobě mletého hovězího masa.

Holandský řízek
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na holandský řízek

Připravte si nadýchaný holandský řízek z mletého masa přímo u vás na panvici. Recept je pro 4 osoby.

Suroviny:

  • 500 g mletého vepřového masa, nejlépe se na tento pokrm hodí vepřová plec,
  • 200 g 35% eidamu,
  • 1 hrnek vlažného polotučného mléka,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř,
  • strouhanku,
  • 2 vejce.

Pracovní postup

  1. Den předem dejte do velké mísy mleté maso s mlékem, pořádně promíchejte a vložte do lednice.
  2. Druhý den přidejte ke směsi najemno nastrouhaný eidam, ale klidně můžete použít i goudu nebo jiný tvrdý sýr. Osolte a opepřete.
  3. Jemně si navlhčete ruce a z připravené hmoty tvarujte řízky.
  4. Nachystejte si dva hluboké talíře. V jednom si rozšlehejte vejce, do druhého dejte strouhanku.
  5. Nejprve řízky ponořte do vajec, a poté je obalte ve strouhance.
  6. Poté tento proces zopakujte ještě jednou.
  7. Připravené řízky osmahněte na středně velké pánvi dozlatova.
  8. Strouhanku nemusíte kupovat. Připravíte ji tak, že na jemném struhadle nastrouháte staré suché rohlíky.

Tipy pro lepší holandský řízek

Ideální kombinace je holandský řízek s bramborovou kaší – a celý pokrm pak můžete doplnit kyselým okurkem.

Zdroj: cooklikeczechs.com

Mohlo by se Vám také líbit
2 komentáře
  1. smrckova Jana říká

    Vase recepty mam rada

  2. smrckova Jana říká

    Mam vase recepty rada

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.