Čokoládová poleva: Jak ji dokonale připravit?

Čokoládová poleva je pomyslnou třešničkou na každém dezertu. Ať už připravujete čokoládovou polevu na palačinky, dort nebo moučník, pokaždé dodá celé pochoutce na lepší chuti.

Čokoládová poleva
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Jak připravit čokoládovou polevu snadno a rychle? Podívejte se na ty nejlepší tipy.

Čokoládová poleva na dort

Příprava čokoládové polevy může vypadat velmi jednoduše, postup však vyžaduje přesné kroky, abyste se dopracovali k dokonalému výsledku. Správná a dokonalá čokoládová poleva je totiž za každé příležitosti lesklá, hladká a bez menších hrudek nebo znaků sražení. S dobrou polevou můžete dokonale zakrýt i nerovnosti nebo menší chyby na povrchu bábovky či jiného dezertu. Věnujte proto dostatek pozornosti při přípravě polevy a váš moučník bude chutnat i vypadat krásně.

Čokoládová poleva na perník

Každý perník se kromě posypání moučkovým cukrem může zdobit také čokoládovou polevou. Na její přípravu si kupte čokoládu na vaření. Tu dejte do kastrolu společně se 140 g ztuženého tuku a nechte ve vodní lázni pomalu rozpustit. Potom přidejte 10 lžic horké vody a vše dobře promíchejte. Čokoládovou polevu je možné ihned nalít na povrch upečeného perníku.

Čokoládová poleva se smetanou

Dvě ingredience, které spolu krásně ladí – smetana a čokoláda. Zkuste připravit polevu podle jednoduchého postupu. Pro přípravu polevy budete potřebovat pouze dvě suroviny:

  • 100 ml smetany (33 % tuku),
  • 120 g čokolády na vaření.

Postup přípravy:

  1. V rendlíku zahřejte smetanu na mírném ohni. Mohou se tvořit malé bublinky, nesmí však dojít k úplnému varu.
  2. Z plotny rendlík stáhněte a nasypejte do smetany na kousky nalámanou hořkou čokoládu.
  3. Po pár minutách se čokoláda sama rozpustí a vy ji důkladně rozšlehejte metličkou.
  4. Vaše poleva je během chvíle hotová. Je akorát hustá, perfektně lesklá a po vyšlehání i hladká.
  5. Při polití dezertu poleva skvěle ztuhne a při krájení se neláme ani nedrolí na kousky.
Čokoládová poleva na dort
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Kakaová poleva

Tuto polevu si oblíbíte i přesto, že je o trochu náročnější a potřebujete více ingrediencí. Je totiž velmi chutná a vypadá perfektně. Pro přípravu polevy z kakaa budete potřebovat:

  • 70 g krupicového cukru,
  • 1-2 lžíce mléka,
  • 1 lžíce solamylu,
  • 80 g rostlinného tuku (100%),
  • 2 lžíce holandského kakaa.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve rozpusťte rostlinný tuk ve vodní lázni.
  2. Vedle si nejdříve smíchejte cukr s kakaem a solamylem, poté tuto směs přisypte do rendlíku s rozpuštěným tukem.
  3. Zahřejte všechny ingredience v rendlíku a za stálého míchání postupně přilévejte mléko, které ze směsi udělá krásně hladkou a jemnou polevu.
  4. Poleva nesmí přejít varem, a tak zvolte mírný stupeň ohně. Takto připravená poleva rychle tuhne, proto hned po promíchání polevu nalijte na dezert.

Dobrou chuť!

Zdroj: thespruceeats.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.