Jahodový dort: Recept na skvělý dort z čerstvých jahod

Jahodový dort je nejlepší letní osvěžení. Sezóna jahod je tady, a jistě přemýšlíte, jak je zužitkovat. Připravte si z nich například skvělý dort, kterému neodoláte.

jahodový dort
Zdroj foto: anna_shepulova / Stock.adobe.com

Jahodové dorty jsou nesmírně oblíbené, z ovocných dortů dost možná nejoblíbenější. Připravit se tento dort dá na mnoho způsobů, můžete zkusit nepečený jahodový dort, který je osvěžující nebo si zkuste připravit ten pečený, který je i nádherně zdobený.

Vynikající dort s jahodami

Variací na výborný jahodový dort je několik. Nejznámější je asi nepečený či piškotový dort s jahodami, s jahodovým krémem nebo jahodový dort s tvarohem či mascarpone. Jahodový dort se šlehačkou pak milují zejména děti. Této dobrotě zkrátka nejde odolat. Připravte si společně s námi také výtečný jahodový dort, který můžete servírovat návštěvě nebo ho připravit například na rodinnou oslavu.

Recept na jahodový dort

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas pečení: 20 minutCelkový čas: 50 minutPorce:8 porce

Dostali jste chuť na skvělý jahodový dort? Tento recept na jahodový dort se želatinou a krémem prostě musíte vyzkoušet.

Suroviny

    Na korpus

  • Na krém

  • Na dozdobení

Postup

  1. Nejprve si připravíme krém. Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem do tuha, tvaroh nebo mascarpone si vyšleháme s cukrem a vmícháme do něj opatrně smetanu. Krém si následně rozdělíme na dvě poloviny, do jedné poloviny přidáme asi polovinu nadrobno nakrájených čerstvých omytých jahod.
  2. Pak si připravíme korpus. 3 žloutky si vyšleháme s cukrem tak, aby vznikla pěna. Poté přidáme olej, vodu a vše promícháme.
  3. Přidáme mouku, prášek do pečiva a opět promícháme. Poté si vyšleháme z bílků sníh, který do těsta zlehka vmícháme.
  4. Připravíme si dortovou kulatou formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Těsto hlídáme a zkoušíme za pomoci špejle, zda se nelepí a je hotové.
  5. Po dopečení necháme korpus zchladnout.
  6. Korpus po vychladnutí podélně rozdělíme na poloviny. Na spodní polovinu naneseme krém s kousky jahod a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
  7. Vrchní díl korpusu potřeme zbylou čistou polovinou krému. Na krém pokrademe jahody a vše přelijeme vlažným želé.
  8. Dort pak necháme v chladu uležet a řádně ztuhnout.

  • Před podáváním můžeme jednotlivé nakrájené kousky dortu dále dozdobit čerstvými jahodami nebo šlehačkou.

Nejlepší krémy do dortu

Kromě tvarohového krému či krému z mascarpone se jako náplně do dortů používají velmi oblíbené máslové krémy. Základem každého dobrého dortu je právě krém, ten máslový pak můžeme zjemnit například smetanou nebo bílkovým rozvarem.

Jak ozdobit jahodový dort

Jak jinak ozdobit jahodový dort než čerstvými kousky jahod? Přidat ale můžete pro potěchu oka i čerstvé bylinky. Pár lístků máty bude na dortu vypadat skutečně skvěle.

Jakou želatinu na dort lze použít

Jahodový dort se želatinou je výtečný. Lze použít čistou bílou želatinu, kterou je možné obarvit a ocukrovat nebo můžete použít přímo jahodovou barevnou želatinu.

Dobrou chuť!

Zdroj: onceuponachef.com, bbcgoodfood.com


Další tipy na recepty z jahod

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.