Jak správně pěstovat jahody: rady pro začátečníky

Milujete jahody a chtěli byste si vypěstovat své vlastní? S naším návodem to zvládne každý. Stačí vybrat to správné místo, umístění jednotlivých rostlin rozměřit a pravidelně se o ně starat.

A brzy si budete pochutnávat na svých vlastních jahodách i vy.

Zdroj foto: FamVeld / Shutterstock.com

Výsadba

Před tím, než se pustíte do samotného pěstování, zaměřte se na výběr toho správného místa na vaší zahradě. Jahody vyžadují slunné stanoviště s nepodmáčenou zeminou a nesnáší průvan. Jakmile takové místo na své zahrádce najdete, máte napůl vyhráno. Jahody můžete sázet buď do volné půdy, nebo do PVC fólie (popřípadě netkané textilie), kterou natáhnete přes záhon. K jejímu zatížení použijte kotvící kolíky.

Dalšími položkami, bez nichž se při sázení neobejdete jsou:

  • lopatka či sázecí kolík,
  • sazenice jahod (ideálně ty s velkým kořenovým balem a alespoň třemi lístky).

Pěstování

Jakmile budete mít sazenice vysazené, věnujte čas správnému pěstování. Jahody milují vlhký substrát, proto je pravidelně zalévejte. Dávejte přednost pořádným jednorázovým zálivkám před každodenním kropením. Pokud se v okolí jahod pohybují mravenci, svědčí to o nedostatečném zalévání. V průběhu prvního měsíce odštipujte květy. Nezapomínejte ani na kontrolu plevele a jeho případné odstraňování.

Zdroj foto: yuris / Shutterstock.com

Sklizeň

Různé druhy jahod se od sebe liší dobou sklizně.

Existují odrůdy:

  • rané,
  • polorané,
  • středně rané,
  • pozdní,
  • stáleplodicí.

Jakmile jsou jahody červené ze všech stran, můžete se pustit do jejich sběru. Ten je nejlepší provádět buď ráno, jakmile oschne ranní rosa, nebo naopak večer, kdy do nich nepraží slunce. Jahody je důležité sklízet opatrně aby nedošlo k poškození ostatních, ještě nedozrálých plodů. Typickou dobou sklizně jahod je období května a června. Ale jak již bylo zdůrazněno, existuje spoustu druhů jahod a doba sklizně záleží na odrůdě.

Použití jahod v kuchyni

Doma vypěstované jahody chutnají nejlépe samotné. Po jejich otrhání je stačí omýt vodou a konzumovat. Bohužel nevydrží moc dlouho čerstvé, proto je uchovávejte v ledničce, ale nečekejte zázraky. Až se samotných čerstvých jahod přejíte, můžete je použít do bublaniny, připravit si z nich knedlíky, dát si je s cukrem a smetanou, zpracovat do marmelády, vylisovat z nich domácí šťávu nebo je používat například do salátů.

Že to zní bláznivě? Jahody v kombinaci s čerstvě natrhaným salátem, lístky rukoly, výrazného sýra a vlašských ořechů jsou skvělým základem osvěžujícího letního salátu. Přelité dresingem z hořčice, balzamikového octa, olivového oleje a špetky soli a pepře jsou ideální nejenom jako příloha k letnímu grilování.

Pokud se budete o svůj záhonek s jahodami starat a pečovat o něj, brzy se dočkáte šťavnatých a sladkých jahod.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.