Čokoládová poleva: Jak ji dokonale připravit?

Čokoládová poleva je pomyslnou třešničkou na každém dezertu. Ať už připravujete domácí čokoládovou polevu na palačinky, dort nebo moučník, pokaždé dodá celé pochoutce na lepší chuti.

Čokoládová poleva
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Jak udělat čokoládovou polevu snadno a rychle? Podívejte se na ty nejlepší tipy.

Čokoládová poleva na perník

Kromě posypání moučkovým cukrem je oblíbená také čoko poleva na perník. Na její přípravu si kupte čokoládu na vaření. Tu dejte do kastrolu společně se 140 g ztuženého tuku a nechte ve vodní lázni pomalu rozpustit. Potom přidejte 10 lžic horké vody a vše dobře promíchejte. Čokoládovou polevu je možné ihned nalít na povrch upečeného perníku.

TIP: Máme pro vás také recepty na polevy na perník 5x jinak

Čokoládová poleva na dort

Příprava čokoládové polevy může vypadat velmi jednoduše, postup však vyžaduje přesné kroky, abyste se dopracovali k dokonalému výsledku. Správná a dokonalá čokoládová poleva je totiž za každé příležitosti lesklá, hladká a bez menších hrudek nebo znaků sražení. S dobrou polevou můžete dokonale zakrýt i nerovnosti nebo menší chyby na povrchu bábovky či jiného dezertu. Věnujte proto dostatek pozornosti při přípravě polevy a váš moučník bude chutnat i vypadat krásně.

Doporučujeme: Inspirace, jak ozdobit dort

Čokoládová poleva se smetanou

Dvě ingredience, které spolu krásně ladí – smetana a čokoláda. Zkuste připravit polevu podle jednoduchého postupu. Pro přípravu polevy budete potřebovat pouze dvě suroviny.

Ingredience

  • 100 ml smetany (33 % tuku),
  • 120 g čokolády na vaření.

Postup přípravy

  1. V rendlíku zahřejte smetanu na mírném ohni. Mohou se tvořit malé bublinky, nesmí však dojít k úplnému varu.
  2. Z plotny rendlík stáhněte a nasypejte do smetany na kousky nalámanou hořkou čokoládu.
  3. Po pár minutách se čokoláda sama rozpustí a vy ji důkladně rozšlehejte metličkou.
  4. Vaše poleva je během chvíle hotová. Je akorát hustá, perfektně lesklá a po vyšlehání i hladká.
  5. Při polití dezertu poleva skvěle ztuhne a při krájení se neláme ani nedrolí na kousky.

Můžeme potvrdit, že tohle je opravdu nejlepší poleva, která jde krájet jednoduše a neláme se. Tato poleva zůstane měkčí, není úplně tvrdá jako kdyby na dort vylijete samotnou čokoládu, která ztuhne brzy na beton.

Přestože je to velmi jednoduchá čokoládová poleva, jsme si jisti, že právě tuhle si oblíbíte nejvíce.

Jaký tuk do čokoládové polevy?

Použít můžete klasické máslo, kokosový tuk, olej. Nejvhodnější jsou 100% rostlinné tuky.

Co místo kysané smetany do čokoládové polevy?

Polevu můžete ředit i klasickým máslem. Rovněž se používá i kokosový tuk.

Co udělat, aby čokoládová poleva byla tekutá?

Abyste dostali krásnou lesklou a tekutou polevu, potřebujete ji zředit. Nejlepší poleva je z čokolády a smetany. Vyzkoušet můžete také máslo či kokosový olej.

Dobrá rada: Pokud čokoládu ředíte tukem, nikdy nepřidávejte více než 20 % tuku z celé polevy.
Lesklá čokoládová poleva – jak ji připravit?

Poleva z čokolády a smetany je krásně lesklá, hustá a hladká. Vhodná je na dorty, namáčení cukrovího i na různé moučníky.

Jakou čokoládu použít na polevu?

Základem každé povedené polevy je kvalitní čokoláda. Ta by měla obsahovat min. 50 až 70% kakaa. Nejvhodnější je hořká čokoláda. Pokud používáme kakao, vždy upřednostněte kakao holandského typu.

Doporučujeme: Postupy na 17 nejlepších krémů na dorty

Domácí čokoládová poleva z kakaa

Tuto polevu si oblíbíte i přesto, že je o trochu náročnější a potřebujete více ingrediencí. Je totiž velmi chutná a vypadá perfektně. Pro přípravu polevy z kakaa budete potřebovat.

Ingredience

  • 70 g krupicového cukru,
  • 1-2 lžíce mléka,
  • 1 lžíce solamylu,
  • 80 g rostlinného tuku (100 %),
  • 2 lžíce holandského kakaa.

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve rozpusťte rostlinný tuk ve vodní lázni.
  2. Vedle si nejdříve smíchejte cukr s kakaem a solamylem, poté tuto směs přisypte do rendlíku s rozpuštěným tukem.
  3. Zahřejte všechny ingredience v rendlíku a za stálého míchání postupně přilévejte mléko, které ze směsi udělá krásně hladkou a jemnou polevu.
  4. Poleva nesmí přejít varem, a tak zvolte mírný stupeň ohně. Takto připravená poleva rychle tuhne, proto hned po promíchání polevu nalijte na dezert.

Doporučujeme také: Zrcadlová poleva

Poleva z bílé čokolády

Bílá čokoláda a smetana

První možností je také bílá čokoláda a smetana. Postup je stejný jako u polevy z tmavé čokolády.

Ingredience

  • 200 g bílé čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
čokoládová poleva z bílé čokolády
Zdroj obrázku: Saad315 / Shutterstock.com

Bílá poleva na dort

Dalším jednoduchým receptem na slavnostní bílou polevu je smíchání těchto ingrediencí:

  • 125 g bílé čokolády
  • 50 g másla
  • 3 PL smetany ke šlehání příp. zakysané smetany
Rada na závěr: Teplota čokoládové polevy nikdy nesmí přesáhnout 40 stupňů. Pokud ji připravujeme ve vodní lázni, voda se nikdy nesmí vařit, pouze zahřívat.

Kde všude se hodí domácí čokoládová poleva? Výborná je čokoládová poleva na bábovku, která každou obyčejnou bábovku přemění na slavnostní dezert a dodá jí elegantní vzhled. Polevu můžete také používat k namáčení vánočního cukroví, na Velikonoce naopak využijete čokoládovou polevu na beránka. Pokud vám zůstane zbylá poleva, určitě ji nevyhazujte. Připravit si můžete jednoduché banány v čokoládě nebo ji využijete k polití ovesné kaše, kterou nechte přes noc ztuhnout, ráno budete mít výbornou overnight oatovesnou kaši.

Máte i vy svůj tajný recept na dokonalou čokoládovou polevu nebo používáte právě jeden z výše uvedených receptů?

TIP: Keď už máte vytiahnutú čokoládu neváhajte a pripravte si jednoduchý dezert čokoládovú penu.

Zdroj: thespruceeats.com


Tip na podobné články

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.