Panenka Wellington: Recept na vynikající sváteční pokrm

Panenka Wellington je elegantní a chutný pokrm, který je perfektním způsobem, jak oslavit speciální příležitost. Příprava sice není jednoduchá, ale chuť je prostě nezaměnitelná. Troufnete si na její přípravu?

vepřová panenka wellington
Zdroj foto: Lecker Studio / Shutterstock.com

Pokrm Wellington je klasické anglické jídlo, které nesmí chybět jak při slavnostních událostech, tak v nabídce luxusních restaurací. Ačkoliv se tento pokrm stal populárním až v 19. století, lidé si jej připravovali už dříve, a to především z toho důvodu, aby využili zbytky masa.

Na jeho přípravu si potrpí i nejznámější kuchař na světě Gordon Ramsay. Nechte se inspirovat a připravte si vynikající pokrm dle následujícího receptu.

Co je Wellington?

Pokrm Wellington je slavnostní jídlo, které se skládá z pečeného masa, nejčastěji hovězího, avšak je možné také použít vepřovou panenku. Maso je obaleno listovým těstem s náplní uvnitř ze směsi hub, šalotky, česneku a bylinek. Po naplnění se maso zabalí do listového těsta a peče se v troubě. Maso se po upečení nakrájí na plátky, listové těsto musí mít křupavou a zlatavou barvu, pečené maso musí být hotové tak akorát a náplň z masa nesmí vypadnout.

Pokrm Wellington je velmi oblíbený především ve Spojeném království a často se podává jako hlavní chod při slavnostních příležitostech a významných událostech. Pokrm je zřejmě pojmenován po anglickém vojevůdci, vévodu z Wellingtonu.

Recept na panenku wellington

Obtížnost:AdvancedČas přípravy: 40 minutČas pečení: 30 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Originální pokrm Wellington je docela drahou záležitostí, nicméně alternativou může být recept na panenku Wellington z vepřového masa.

Suroviny

Postup

  1. Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Žampiony očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
  3. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte žampiony a tymián beze stonků. Směs opečte tak, aby se z ní odpařila voda z žampionů.
  4. Panenku odblaňte, osolte a opepřete.
  5. Celou ji potřete hořčicí a na olivovém oleji ji zprudka opečte – ze všech stran.  Jakmile je ze všech stran opečená, nechte panenku vychladnout.
  6. Mezitím si připravte slaninu, kterou rozprostřete na potravinovou fólii tak, abyste do ní zabalili panenku. Srolujte a pevně panenku se slaninou utáhněte.wellington recept
  7. Listové těsto rozválejte na 3 mm silný plát.
  8. Do jeho středu vložte žampiony, do kterých položte panenku. Těsto zarolujte kolem panenky, okraje smotejte dospodu.panenka wellington
  9. Rozšlehejte vajíčko a potřete jím těsto. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte.wellington
  10. Vložte do trouby na 200 stupňů a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte 20 minut. Podávejte s přílohou.

Tipy

  • Nádivku z žampionů pro ještě lepší chuť panenky Wellington můžete zvýraznit přidáním česneku, cibule a vícero druhů bylinek.

Příloha k wellington

Panenka Wellington je docela univerzálním pokrmem, ideální jsou k němu brambory na vše možné způsoby – bramborová kaše, vařené brambory s cibulkou, zeleninová příloha jako je například ratatouille, fazolové lusky, vhodná je také rýže nebo cizrna.

TIP: 13 receptů na nedělní oběd

Tipy, jak připravit nejlepší panenku wellington

Základem dokonale připraveného pokrmu Wellington jsou kvalitní suroviny, a to jak kvalitní maso, tak kvalitní listové těsto. Při pečení je důležité dodržet správnou teplotu, aby se maso uvnitř dostatečně propeklo a těsto zůstalo křehké. Po upečení nechte panenku Wellington odpočinout několik minut před servírováním, aby šťáva v mase zůstala – proto je také důležité důkladné opečení ze všech stran, maso se zatáhne a nepustí šťávu.

Dobrou chuť!

Zdroj: delicious.com.au, theguardian.com


Další recepty z vepřového

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.