Panenka Wellington: Recept na vynikající sváteční pokrm
Panenka Wellington je elegantní a chutný pokrm, který je perfektním způsobem, jak oslavit speciální příležitost. Příprava sice není jednoduchá, ale chuť je prostě nezaměnitelná. Troufnete si na její přípravu?
![vepřová panenka wellington](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2023/04/veprova-panenka-wellington.jpg)
Pokrm Wellington je klasické anglické jídlo, které nesmí chybět jak při slavnostních událostech, tak v nabídce luxusních restaurací. Ačkoliv se tento pokrm stal populárním až v 19. století, lidé si jej připravovali už dříve, a to především z toho důvodu, aby využili zbytky masa.
Na jeho přípravu si potrpí i nejznámější kuchař na světě Gordon Ramsay. Nechte se inspirovat a připravte si vynikající pokrm dle následujícího receptu.
Co je Wellington?
Pokrm Wellington je slavnostní jídlo, které se skládá z pečeného masa, nejčastěji hovězího, avšak je možné také použít vepřovou panenku. Maso je obaleno listovým těstem s náplní uvnitř ze směsi hub, šalotky, česneku a bylinek. Po naplnění se maso zabalí do listového těsta a peče se v troubě. Maso se po upečení nakrájí na plátky, listové těsto musí mít křupavou a zlatavou barvu, pečené maso musí být hotové tak akorát a náplň z masa nesmí vypadnout.
Pokrm Wellington je velmi oblíbený především ve Spojeném království a často se podává jako hlavní chod při slavnostních příležitostech a významných událostech. Pokrm je zřejmě pojmenován po anglickém vojevůdci, vévodu z Wellingtonu.
Recept na panenku wellington
Originální pokrm Wellington je docela drahou záležitostí, nicméně alternativou může být recept na panenku Wellington z vepřového masa.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Žampiony očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
- Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte žampiony a tymián beze stonků. Směs opečte tak, aby se z ní odpařila voda z žampionů.
- Panenku odblaňte, osolte a opepřete.
- Celou ji potřete hořčicí a na olivovém oleji ji zprudka opečte – ze všech stran. Jakmile je ze všech stran opečená, nechte panenku vychladnout.
- Mezitím si připravte slaninu, kterou rozprostřete na potravinovou fólii tak, abyste do ní zabalili panenku. Srolujte a pevně panenku se slaninou utáhněte.
- Listové těsto rozválejte na 3 mm silný plát.
- Do jeho středu vložte žampiony, do kterých položte panenku. Těsto zarolujte kolem panenky, okraje smotejte dospodu.
- Rozšlehejte vajíčko a potřete jím těsto. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte.
- Vložte do trouby na 200 stupňů a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte 20 minut. Podávejte s přílohou.
Příloha k wellington panence
Panenka Wellington je docela univerzálním pokrmem, ideální jsou k němu brambory na vše možné způsoby – bramborová kaše, vařené brambory s cibulkou, zeleninová příloha jako je například ratatouille, fazolové lusky, vhodná je také rýže nebo cizrna.
TIP: 13 receptů na nedělní oběd
Jak připravit nejlepší panenku wellington
Nádivku z žampionů pro ještě lepší chuť panenky Wellington můžete zvýraznit přidáním česneku, cibule a vícero druhů bylinek.
Základem dokonale připraveného pokrmu Wellington jsou kvalitní suroviny, a to jak kvalitní maso, tak kvalitní listové těsto. Při pečení je důležité dodržet správnou teplotu, aby se maso uvnitř dostatečně propeklo a těsto zůstalo křehké. Po upečení nechte panenku Wellington odpočinout několik minut před servírováním, aby šťáva v mase zůstala – proto je také důležité důkladné opečení ze všech stran, maso se zatáhne a nepustí šťávu.
Dobrou chuť!
Zdroj: delicious.com.au, theguardian.com
Další recepty z vepřového