Karbanátky v troubě: Recept na pečené mleté maso se sýrem

Karbanátky v troubě je možné připravovat na mnoho způsobů, ty se sýrem jsou velmi chutné i šťavnaté. Pečené v troubě jsou navíc ještě mnohem zdravější než klasické smažené.

karbanátky v troubě
Zdroj foto: Bvlena / Shutterstock.com

Karbanátky jsou v podstatě masové koule nebo hrubky, které se běžně smaží na pánvi. Pokud se ale dělají v troubě, jsou samozřejmě zdravější. Navíc karbanátky ani není nutné připravovat jen z masa. Podle zvoleného druhu mletého masa můžeme mít karbanátky kuřecí, hovězí karbanátky, vepřové karbanátky nebo krůtí karbanátky.

Zkusit můžete i rovněž zdravé a chutné rybí karbanátky pečené v troubě. Tohle jídlo může mít opravdu mnoho obměn. Jestli si chcete dát od masa pauzu, vyzkoušejte i cuketové karbanátky pečené v troubě, květákové karbanátky z trouby, brokolicové nebo kapustové karbanátky z trouby. Výborným vegetariánským jídlem jsou i karbanátky z ovesných vloček.

Jak se dělají karbanátky v troubě

Karbanátky jsou velmi jednoduché na přípravu. Z mletého masa nebo případně jiné suroviny se udělá směs, kterou pojí vejce a ze směsi se tvoří menší hrudky. Ty pak můžeme obalovat a smažit na pánvi, nebo si je můžeme upéct v troubě i zcela bez tuku.

A jak dlouho péct karbanátky v troubě? Doba pečení je o něco delší, než když se karbanátky smaží, ale hotovo budete mít za méně než hodinu. Pečené šťavnaté karbanátky z trouby si určitě oblíbíte. Úplně nejlépe pak chutnají karbanátky se sýrem.

Tip: Oblíbeným receptem v troubě jsou pečené řízky

Recept na karbanátky v troubě

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas pečení: 40 minutCelkový čas: 55 minutPorce:4 porce

Chcete zkusit trošku jiný recept na karbanátky, než znáte? Vyzkoušejte ten náš, karbanátky se sýrem a klobáskou jsou voňavé a výborně chutnají.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Mleté maso si vyklopíme do větší mísy.
  2. Klobásku si pokrájíme na drobné kousky a přidáme do mísy, rohlíky si pokrájíme a přidáme do mísy také.
  3. Přidáme nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, špetku majoránky a rozšlehané vejce.
  4. Směs pořádně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  5. Směs na karbanátky pak necháme v lednici chvíli odpočívat a nachystáme si plech či pekáč, ve němž budeme karbanátky péct.
  6. Z masové směsi pak tvoříme karbanátky, které klademe do vymazaného pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem.recept karbanátky v troubě
  7. Karbanátky můžeme, ale nemusíme, pak ještě lehce pokapat olejem.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 40 minut. Během pečení karbanátky jednou otočíme.

  • Do masové směsi můžeme přidat i najemno nasekanou čerstvou pažitku. Místo parmazánu a ovčího sýra lze použít i jakýkoliv jiný druh sýru podle chuti.

Doporučujeme: Pečené kuře

  1. Jak udělat karbanátky, aby byly šťavnaté?

    Je třeba hlídat dobu pečení, aby karbanátky z trouby nebyly příliš vysušené. O šťavnatost se sice z velké části postará i sýr, ale vždy upravíme dobu pečení zejména podle velikosti karbanátků.

S čím podávat karbanátky?

Karbanátky z trouby podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

Zdroj: recipetineats.com, thekitchn.com


Další tipy na recepty

4/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.