Zrcadlová poleva: Recept na oblíbenou mirror glaze

Zrcadlová poleva je hitem ve zdobení dortů. Vyzkoušejte recept na dort s glazurou krok za krokem. Příprava není náročná, stačí jen dodržet postup. Hodí se pro každou oslavu.

V posledních letech na něj narazíme v cukrárnách i na sociálních sítích. Dort se zrcadlovou polevou se zkrátka stal novou hvězdou. Jeho dokonale hladký povrch i nápadité barevné kombinace promění jakýkoliv dort v neodolatelný. Za což může právě ona zrcadlová poleva. Recept na její přípravu není tak složitý a se správným postupem dosáhnete vysněného výsledku.

zrcadlová poleva na dort
Zdroj foto: Ermolaev Alexandr / stock.adobe.com

Co je zrcadlová poleva

Co se pod pojmem zrcadlová poleva, někdy též mirror glaze, vlastně skrývá? Možná vás překvapí, že příprava je mnohem snazší, než jste si mysleli. Když si ji budete chtít připravit, vystačíte si pouze s několika surovinami, jež máte pravděpodobně doma.

Tajemství mirror glaze ale nespočívá v přípravě, nýbrž v samotném nanášení na dort. Výsledkem je pak dort, který by si zasloužil místo na výstavě, protože vypadá úchvatně. A pokud si držíte linii a vyhýbáte se cukru, budete muset svou dietu porušit, protože bez cukru a slazeného kondenzovaného mléka ji nelze připravit.

Na jaký dort se hodí zrcadlová poleva

Zrcadlová poleva mirror glaze se skvěle hodí na ovocné dorty, piškotové korpusy spojené krémem i na čokoládové dorty. Jediné, na co si musíte dát pozor, je tvar dortu. Vyhněte se experimentování s tvary a vždy jí polévejte klasické kulaté dorty.

TIP: Narozeninový dort krok za krokem i s fotopostupem

Jaký krém použít pod zrcadlovou polevu

Mirror glaze můžete použít na máslový i tvarohový dort, lze ji ale také nalít na šlehačku či mascarpone. Na typu krému vlastně ani tak nezáleží, protože větší roli hraje to, abyste krém řádně rozetřeli a dokonale zarovnali. Jakmile na dortu vytvoříte hladký povrch, máte vyhráno.

Recept na zrcadlovou polevu

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 10 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 20 minutPorce:12 porce

Následují recept na zrcadlovou polevu je určen na dort o maximálním průměru 22 centimetrů.  Striktně se držte množství jednotlivých surovin a postupu a dostanete dokonalý dort se zrcadlovou polevou. Recept se skládá opravdu jen z pár surovin.

Suroviny

Postup

  1. Do hrnce nasypte cukr, přilijte kondenzované mléko a vodu, začněte zahřívat. Jakmile se cukr rozpustí, počkejte, než se směs začne vařit a pak ji okamžitě sundejte ze sporáku.
  2. Následně si připravte želatinu podle návodu na obalu a nechte ji nabobtnat.
  3. Mezitím si nalámejte bílou čokoládu.
  4. Jakmile vám želatina nabobtná, přidejte ji do připravené směsi z cukru, vody a kondenzovaného mléka a vše dobře zamíchejte. Pak do směsi přidejte nalámanou bílou čokoládu a počkejte, dokud se zcela nerozpustí. Pokud se čokoláda nebude ve směsi rozpouštět, nebojte se celou směs opět ohřát na plotýnce.
  5. Až bude čokoláda zcela rozpuštěná, polevu dohladka rozmixujte kuchyňským mixérem a dejte si dobrý pozor na to, aby se do ní nedostal vzduch.
  6. Do hladké polevy přidejte požadované barvivo a důkladně zamíchejte.
  7. Chcete-li, aby váš dort byl vícebarevný, rozlijte si polevu do více misek a do každé přidejte jiné barvivo.zrcadlová poleva recept
  8. Obarvenou polevu nechte vystydnout na 33–37 °C a občas ji promíchejte.
  9. Ve chvíli, kdy poleva zchladne na požadovanou teplotu, je připravena k použití.
  10. Zrcadlovou polevu na dort vždy nalévejte od středu.
  11. Po aplikaci nechte polevu na dortu zatuhnout a pak dejte dort ztuhnout do lednice.

  • Chcete si připravit tmavou zrcadlovou polevu? Bílou čokoládu v receptu nahraďte hořkou. Čím větší podíl kakaa v čokoládě, tím hezčí bude výsledná barva a zcela můžete vynechat další barviva.
  • Učte se od těch nejlepších a na internetu se podívejte na to, jak zrcadlovou polevu nalévají na dort špičky cukrářských oborů. V Česku jich máme hned několik, například Šárku Diváckou, Josefa Maršálka a Mirku van Gils Slavíkovou.

TIP na zdobení dortů: Přinášíme vám inspirace, jak ozdobit dort

Kolik zrcadlové polevy potřebuji na jeden dort?

Recept, o který jsme se s vámi podělili, je vhodný pro střední dort od 20 do 22 centimetrů v průměru. Chystáte-li zrcadlovou polevu použít na dort o větším průměru, suroviny jednoduše násobte. Myslete na to, že je vždy lepší, pokud vám poleva zbyde, než kdybyste ji měli nedostatek.

Tipy pro nejlepší zrcadlový dort

  • Zrcadlová glazura na dort je i po zatuhnutí lepkavá a snadno se nalepí na nůž. Proto před krájením dortu namočte nůž do teplé vody, důkladně osušte a až poté se vrhněte do krájení.
  • Zrcadlová poleva na dort se musí nanášet vždy na zmrzlý korpus.
  • Aby byl dort opravdu dokonalý, používejte při aplikování polevy dortovou mřížku.

Oblíbený zrcadlový dort si můžete s naším receptem připravit také doma. Tato poleva se stane hvězdou každé oslavy a pochutnáte si s celou rodinou i přáteli.

Zdroj: chelsweets.com, tasty.co


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.