Poleva na perníčky 5x jinak: Jednoduchý a lahodný postup

Perníčky patří mezi základní druhy vánočního cukroví, které by nemělo na stole chybět. Někdo perníčky rád zdobí, jiný se zdobení vyhýbá. Víte, jak má vypadat dokonalá poleva na perníčky?

Zdroj foto: Flotsam / Shutterstock.com
Zdroj foto: Flotsam / Shutterstock.com

Připravili jsme pro vás několik užitečných informací, díky nimž budou vaše perníčky perfektní.

Citronová poleva

Budete potřebovat:

  • 250 g moučkového cukru,
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy,
  • trochu horké vody,
  • citronové aroma.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve prosejte moučkový cukr přes sítko (aby byl co nejjemnější, prosát ho můžete i přes kousek silonových punčoch. Pokud silonky nemáte, přes sítko cukr prosejte i dvakrát až třikrát).
  2. Také citronovou šťávu přes sítko přeceďte, abyste se zbavili dužiny.
  3. Citronovou šťávu smíchejte s trochou horké vody, a postupně přimíchejte cukr do doby, než bude směs hustá (ovšem ne tak, aby se nedala ze sáčku vytlačit).

Poleva z bílé čokolády

Budete potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce mléka,
  • 120 g bílé čokolády na vaření,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 2 polévkové lžíce vody,
  • trošku oleje.

Postup přípravy:

  1. Připravte si vodní lázeň, kdy do hrnce nalijte mléko, vodu a vmíchejte cukr.
  2. Směs vařte tak dlouho, dokud se všechny suroviny zcela nespojí. Mezitím si nastrouhejte bílou čokoládu, kterou do směsi postupně vmíchejte.
  3. Nakonec do polevy přidejte pár kapek oleje a vymíchejte dohladka.
Zdroj foto: two_meerkats / Shutterstock.com
Zdroj foto: two_meerkats / Shutterstock.com

Bílková poleva

Budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek,
  • 8–10 polévkových lžic cukru moučka,
  • 1 kávová lžička citronové šťávy,
  • bramborový škrob, například Solamyl.

Postup přípravy:

  1. Stejně jako v předchozím receptu, i v tomto cukr prosejte přes sítko nebo silonku.
  2. Jakmile budete mít hotovo, přidejte do něj bílek (i ten můžete nechat procedit přes sítko).
  3. Poté přidejte přeceděnou citronovou šťávu a vymíchejte ručně do zhoustnutí.
  4. Škrob přidáváme tehdy, pokud je směs příliš řídká. Pokud je naopak moc hustá, můžeme ji zředit trochou vody nebo citronovou šťávou.

Čokoládová poleva

Budete potřebovat:

  • 100 g čokolády na vaření,
  • 30 g másla.

Postup přípravy:

  1. Připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte čokoládu s máslem.
  2. Aby se s polevou dobře pracovalo, udržujte ji zahřátou.

Pomerančová poleva

Budete potřebovat:

  • 180 g cukru moučka,
  • šťávu z jednoho pomeranče,
  • 2 polévkové lžíce horké vody.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve pomeranč pořádně omyjte a osušte.
  2. Nastrouhejte pomerančovou kůru, a následně z něj vymačkejte šťávu.
  3. Cukr s pomerančovou šťávou utřete, a poté přidejte vodu.
  4. Nakonec přidejte trochu pomerančové kůry a zamíchejte.

Pravidla pro zdobení perníčků

  1. Perníčky nikdy nezdobte hned po upečení, nechte je vychladnout a na zdobení se vrhněte následující den.
  2. Bílková poleva by se neměla šlehat v kuchyňském robotu, mixérem by se do polevy dostalo příliš mnoho vzduchu, což je příčinou nevzhledného drolení se zaschlé polevy. Proto si dejte záležet a vyšlehejte ji ručně metličkou či vidličkou.
  3. Při přípravě polevy by měly mít všechny ingredience pokojovou teplotu.
  4. Celou plochu perníčku vybarvíte tak, že nejdříve začnete s obrysem, který nechte zaschnout. Až následně dodělejte zbytek plochy.
  5. Na zdobení můžete použít speciální cukrářský sáček nebo kvalitní pevný sáček z igelitu, ideálně tzv. zip sáček.
  6. Jestliže potřebujete polevu obarvit a zjistili jste, že doma nemáte barvivo, využijte toho, co máte doma. Sami budete mile překvapeni, jako krásnou barvičku získáte přidání pár kapek červené řepy nebo mraženého ovoce jako jsou například borůvky, ostružiny. Také koření je skvělým pomocníkem, například kurkuma nebo šafrán vytvoří dokonalou barevnou polevu.
  7. Abyste vytvořili jemnou zdobicí linii, snažte se polevu na perníčky dávat tak, jako byste pokládali provázek.
  8. Kapičky patří mezi oblíbené vzory zdobení. Vytvoříte je jednoduše, kápněte na perníček tečku, kterou ale protáhnete.
  9. Jestliže potřebujete nějakou část na perníku vystínovat, použijte štětec, který namočíte do zředěné polevy citronovou šťávou.

Už máte napečeno? A jak se vám povedla poleva?

Zdroj: spendwithpennies.com, spendwithpennies.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.