Cuketa a nejlepší recepty

Cuketa je skvělá zelenina. V sezóně totiž roste závratnou rychlostí, a tak jich je všude opravdu plno. Právě proto se hodí znát pár skvělých receptů, jak tuto zdravou potravinu zpracovat do chutného jídla, z cukety lze připravit mnoho jednoduchých ale také netradičních pokrmů, její využití je opravdu široké.

Zdroj foto: alicja neumiler / Shutterstock.com

Cuketové polévky

Jídel z cukety se nabízí opravdu nepřeberné množství, což takhle ale vyzkoušet něco méně tradičního a z cuket si uvařit polévku?

Cuketová polévka se slaninou

Díky tomuto receptu si připravíte klasickou cuketovou polévku na vývarovém základu, kousky slaniny jí dodají šmrnc a vylepší výslednou chuť.

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 4 menší cukety
  • 750 ml vývaru
  • tymián, sůl, pepř
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte nadrobno cibuli, stroužky česneku, plátky anglické slaniny a na trošce olivového oleje opékejte. Přidejte lžičku čerstvých tymiánových lístků (případně lze použít také sušený), na malé nudličky nakrájené cukety a vše zalijte vývarem.
  2. Poté osolte, opepřete a přiveďte k varu. Polévku stačí povařit jen chvíli, zhruba 5 minut by jí mělo stačit.
  3. Podávat lze například s opečeným toastem nebo krutonky.

Italská cuketová polévka

Připravte si tradiční italskou cuketovou polévku, jedná se o skvělý lehký oběd, jemnou chuť polévky lze doplnit třeba listovým salátem a rázem z toho máte výtečný rychlý pokrm.

Budete potřebovat:

  • 1 kg cuket,
  • 750 ml vývaru,
  • 60 ml smetany na vaření,
  • 50 g parmazánu,
  • 60 ml olivového oleje,
  • česnek,
  • bazalku,
  • petrželku,
  • mořskou sůl,
  • bílý mletý pepř.

Postup přípravy:

  1. Na středně rozehřátém oleji nechte opékat nasekaný česnek s bazalkou. Cuketu si nakrájejte na přiměřené, zhruba 1 cm silné plátky a přidejte je na pánev. Nechte smažit zhruba 10 minut, než cukety zezlátnou a změknou.
  2. Směs opepřete, přilijte vývar a nechte pár minut povařit. Poté sejměte hrnec z ohně a zhruba tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
  3. Rozmixovanou směs přidejte zpět do hrnce a přidejte smetanu, petržel a nastrouhaný parmazán. Dle chuti ještě dosolte.
  4. Nechte ještě chvíli povařit a následně můžete podávat, můžete dozdobit trochou pepře a parmazánem, podávejte s opečeným chlebem.
Zdroj fotot: sarsmis / Shutterstock.com

Bezmasé recepty s cuketou

Cuketa se nabízí pro přípravu lehkých a rychlých jídel bez masa, ať už chcete odlehčit svému žaludku či maso nemáte v oblibě, recepty z cukety bez masa si určitě oblíbíte.

Těstoviny s cuketou

Tento recept je velmi nenáročný, a navíc stačí jen zhruba 20 minut na jejich přípravu, jestliže tak hledáte nějaký lehký a rychlý oběd, nebo jen nevíte, co s cuketou, pak by tyto těstoviny s cuketou mohly být to, co hledáte.

Budete potřebovat:

  • 150 g bílého jogurtu,
  • 300 g cukety,
  • 100 g mraženého hrášku,
  • 400 g těstovin (ideálně krátké),
  • rozmarýn, bazalku, petržel,
  • česnek, sušenou chilli papričku,
  • 50 g strouhaného parmazánu,
  • olivový olej.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte jogurtovou omáčku. Do kvalitního bílého jogurtu (například řecký) přimíchejte nasekané bylinky – snítku rozmarýnu, bazalku a petržel a přidejte také nastrouhaný parmazán. Můžete dle chuti také přisolit, myslete však na slanost sýru.
  2. Následně na pánvi nechte zpěnit česnek společně s nadrobno nasekanou chilli papričkou či sušeným chilli. Česneku stačí opravdu chvilka, nechte ho proto pražit maximálně minutu, aby nezhořkl. Poté přidejte do pánve cuketu nakrájenou na tenké nudličky a dosolte.
  3. Nechte směs zhruba 5 minut na pánvi, aby se cuketa opekla a zůstala křupavá, přidejte hrášek a nechte ještě pár minut prohřát.
  4. Připravte si vámi zvolené těstoviny a uvařte je dle návodu. Následně je po scezení smíchejte s jogurtovou omáčkou, pak přidejte orestovanou zeleninu. Můžete na závěr dozdobit parmazánem či lístky bazalky.
Zdroj foto: Viktor Kochetkov / Shutterstock.com

Cuketové lívanečky

Lívanečky si pravděpodobně každý z nás představí jako malé sladké placky zdobené marmeládou, skořicí, tvarohem či něčím podobným. Lívance se však dají také skvěle udělat ve variantě naslano, jestliže tedy chcete netradiční oběd z cukety, pak vyzkoušejte tyto chutné cuketové placky.

Budete potřebovat:

  • zhruba 5 menších cuket,
  • 100 g ricotty,
  • 1 vejce,
  • 20 g másla,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 jarní cibulky,
  • sůl, pepř, chilli,
  • olej na smažení.

Postup přípravy:

  1. Nechte v pánví rozehřát polovinu připraveného másla a poté na něm dozlatova opečte nahrubo nastrouhané cukety. Po vyndání je vhodné nechat je okapat na papírové utěrce, aby se zbavili přebytečného tuku.
  2. Opečené cukety promíchejte s ricottou, zbytkem másla, moukou (pro lepší konzistenci těsta můžete přidat půl lžičky kypřícího prášku), vajíčkem, cibulkami a kořením. Z této směsi vymíchejte těsto.
  3. V čisté pánvi si rozehřejte olej na smažení, vždy do něj rovnoměrně rozprostřete zhruba lžíci těstové směsi a opékejte z obou stran dozlatova.
  4. Po osmažení odložte na papírovou utěrku pro odkapání nadbytečného tuku. Na závěr můžete zdobit čerstvými bylinkami nebo třeba lístky mladého špenátu.

Recepty s masem

Jídla z cukety se skvěle doplňují také se šťavnatým masem, grilovaná zelenina je totiž často oblíbenou přílohou. Vyzkoušejte proto přípravu masa společně s cuketami.

Pečené cukety s vepřovou panenkou

Vepřová panenka je známá pro svou výraznou křehkost a výbornou šťavnatou chuť, kterou lze skvěle doplnit pomocí bylinek a čerstvé pečené zeleniny. Hodí se k obědu i samostatně, nebo můžete připravit například rýži k tomu.

Budete potřebovat:

  • 800 g vepřové panenky,
  • 4 plátky slaniny,
  • 8 malých cuket,
  • 2 červené cibule,
  • červenou papriku,
  • česnek,
  • rozmarýn, tymián, šalvěj,
  • šťávu z citronu,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si dejte rozehřát troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
  2. Maso očistěte, rozkrájejte na přiměřené špalíčky a osolte.
  3. V misce smíchejte olej s citronovou šťávou a pepřem a vložte do této směsi maso. Nechte ho v marinádě chvíli odležet.
  4. Malé cukety podélně rozpulte, cibuli nakrájejte na klínky, celou palici česneku rozeberte na jednotlivé stroužky, papriku nakrájejte na větší kusy.
  5. Na plech rozložte plátky masa, každý obložte slaninou, přidejte také cuketu a ostatní zeleninu. Následně posypte čerstvými nasekanými bylinkami a zakápněte trochou olivového oleje.
  6. Pečte zhruba 15–25 minut, aby zelenina změkla, především však kontrolujte propečení panenky.
  7. Před podáváním můžete nechat chvíli odpočinout, aby se chutě rozvinuly, následně můžete podávat.
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Cuketa na sladký způsob

V poslední době není vůbec neobyčejné používat pro pečení sladkých dezertů kromě mouky a jiných přísad také zeleninu. Jestliže máte rádi sladké a máte doma cuketu, pak vyzkoušejte moučník z cukety.

Cuketový koláč s citronovou polevou

Cuketový koláč je sám o sobě poměrně netradiční, citronová poleva mu však dodá ještě o něco výraznější chuť, jedná se proto o nezapomenutelný cuketový moučník.

Budete potřebovat:

  • 400 g cukety,
  • 4 vejce,
  • 190 g cukru (krystal),
  • 160 ml oleje (másla),
  • 200 g špaldové mouky,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • kypřící prášek,
  • vanilkový extrakt,
  • šťávu ze 2 citronů,
  • moučkový cukr.

Postup přípravy:

  1. Ještě, než začnete s přípravou těsta, můžete si dát rozehřívat troubu na 175 °C.
  2. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak do této směsi přidejte olej (případně máslo).
  3. Ideálně v jiné míse smíchejte dva druhy mouky s kypřicím práškem, poté pomalu přidávejte do tekuté směsi a přidejte také vanilkový extrakt.
  4. Vyšlehané těsto nalijte do vymazané formy nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Dejte do trouby péct zhruba na 40 minut, pravidelně však kontrolujte, aby nedošlo k přepečení.
  6. Mezitím co bude buchta chladnout, pusťte se do přípravy citronové polevy. Vymačkejte dva citróny, do získané šťávy přidejte trošku moučkového cukru. Je třeba přidávat cukr opravdu opatrně, abyste získali tu správnou konzistenci polevy.
  7. Po vychladnutí polijte buchtu připravenou polevou a nechte ztuhnout.
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Cuketa je opravdu všestrannou surovinou pro každou kuchyni. Lze ji využít jak do hlavního jídla, tak pro přípravu moučníků. Jestliže vás neinspiroval žádný z receptů, můžete vyzkoušet například také pomazánky z cukety, nebo dokonce i marmelády. Záleží jen zcela na vás, jak se rozhodnete tuto skvělou potravinu zpracovat.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací