LetničkyRostliny a květinyZahrada

Kotvičník: Pěstování a jaké jsou jeho léčivé účinky?

Kotvičník zemní je zajímavá rostlina, která má pozitivní účinky na lidský organismus. Přečtěte si článek a také zjistíte jak kotvičník pěstovat v zahradě.

Kotvičník

Kotvičník zemní (lat. Tribulus terrestris) je léčivou rostlinkou známou po celém světě. O kotvičníku je známo, že má blahodárný vliv na zvyšování hladiny testosteronu u mužů. Jeho další léčivé účinky však ocení kromě mužů také ženy. Přitom vypěstovat si jej není žádný problém.

kotvičník zemní
Zdroj foto: NOPPHARAT7824 / Shutterstock.com

Jak pěstovat kotvičník

Výsadba

Kotvičníku se skvěle daří v našich klimatických podmínkách, vypěstovat si jej tak můžeme doma poměrně snadno. Vysazuje se, jak do truhlíků, tak i do volné půdy v záhoncích. Pěstování je možné ze semen i ze sazeniček.

Půda a stanoviště

Kotvičník má rád lehkou a dobře propustnou písčitou půdu, nejlépe si hoví na sušším stanovišti, bylinka doslova nesnáší přemokření. Semena se obvykle vysévají na konci března do truhlíků, na záhonky pak na podzim nebo v polovině dubna. Semena se přikrývají jen tenkou vrstvou zeminy.

Při pěstování kotvičníku je nutné dávat pozor na vznik plísní, je důležité zajistit dobré větrání. Pokud se stane, že naklíčené rostlinky začnou uhnívat, použijte na ně postřik proti houbám. Křehké rostlinky je dobré zalévat mlžením, aby se nepoškodily.

kotvičník
Zdroj foto: Lertwit Sasipreyajun / Shutterstock.com

Účinky kotvičníku

Kotvičník má skvělé účinky při snižování krevního tlaku a příznivě reguluje i srážlivost krve. Také zlepšuje trávení a dokáže harmonizovat všechny problémy s močovým měchýřem. A pokud trpíte depresemi, nespavostí či různými úzkostmi, je pro vás kotvičník to pravé.

Užívá se ve vícerých formách, nejčastěji jako čaj – nicméně dejte pozor, nesmí se pít na lačno. Můžeme jej připravit jak z celých plodů, tak i z nati. Nicméně ani s touto bylinkou to nepřehánějte, v případě předávkování by vám mohly hrozit nevolnosti a žaludeční problémy. Bohatě stačí jeden hrnek čaje denně.

Vypěstovanou bylinku je možné spotřebovávat postupně, i když se nejvíce využívá nať, všechny části rostliny jsou léčebné.

Zdroj: vikaspedia.in, homeguides.sfgate.com


Další oblíbené rostliny

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)