Strašák jménem vysoký cholesterol: Dá se s ním skutečně bojovat i bez léků?

Vysoký cholesterol se nijak neprojevuje, nebolí a neupozorní nás, že je načase zpozornět. I proto je důležité absolvovat pravidelně lékařské prohlídky, na těch preventivních nám totiž lékař hladinu cholesterolu v krvi změří.

Zdroj foto: vchal / Shutterstock.com

Pokud je cholesterol vysoký, lékař pacientovi doporučí vhodnou dietu, ale především se problém snaží vyřešit za pomocí léků. Léky ale naopak mohou zatěžovat játra, zkuste tedy nejprve vyřešit problém bez nich. Jak na to?

Pozor na něj, je to prevít!

Vysoký cholesterol má bohužel stále více populace, je třeba s ním ale začít rychle bojovat. Je totiž opravdu nebezpečný, a i když o něm netušíme, může nás pomalu zabíjet. Vysoký cholesterol se podílí na kornatění tepen, tím přispívá k riziku vzniku infarktů, mozkových mrtvic, ale i dalších onemocnění. Riziko hrozí hlavně lidem s nadváhou, je třeba přitom udělat jen jediné, změnit svůj životní styl a upravit vhodně jídelníček.

U lidí s nadváhou se pak doporučuje okamžitá redukce hmotnosti, ale i zdánlivě zdravý jedinec může mít problémy. Doba je bohužel příliš uspěchaná, a tak často zapomínáme zdravě jíst a hýbat se. Jíme mnoho smažených jídel a saháme po nezdravých potravinách, čímž si zbytečně ubližujeme. Je tedy čas na změnu, i prevence je totiž důležitá.

Pozor na stres a vypjaté situace

Napadlo by vás někdy, že vysoký cholesterol může souviset i se stresem? Pokud ne, tak jste na velkém omylu. Lidé obecně vědí, že za vysoký cholesterol může zejména špatná stavba jídelníčku, ale i stres a přemíra vypjatých situací s naším tělem umí udělat divy.

Pokud se člověk totiž dostane do nějaké vypjaté a stresové situace a setrvává v tomto po delší období, má nejen vyšší hladinu stresových hormonů, ale právě i cholesterolu v krvi. Ne nadarmo se říká, že dobrá nálada a úsměv jsou také klíčem ke zdraví, a to jak duševnímu, tak i tělesnému.

Pokud se ptáte, jak se vyhnout stresu, když se to mnohdy zdá nemožné, odpověď je jasná. Naučte se více odpočívat, hodně spěte a stres se naučte zahánět zdravým pohybem. Výborně funguje například jóga, ale osvědčil se i pobyt na čerstvém vzduchu.

Potraviny, které je dobré z jídelníčku vynechat

Už se ale přesuneme k jídlu, které naši hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje nejvíce. Nejprve je potřeba uvědomit si, co bychom jíst neměli vůbec nebo jen v omezeném množství. Potraviny, které obsahují příliš živočišného tuku, jsou vůbec ty nejhorší. A čemu se tedy vyhnout? Určitě přepáleným tukům, neznamená to, že si smažený holandský řízek už nesmíte dát nikdy, ale pozor na příliš rychlé a prudké smažení potravin. Při prudkém smažení totiž vznikají již zmíněné přepálené tuky, a ty jsou pro náš organismus obzvláště nebezpečné.

Pozor také na předsmažená jídla a polotovary, vyhnout by se lidé s vysokým cholesterolem měli rovněž koblihám, brambůrkům nebo dokonce popcornu. U smažení platí zásada, tuku je nutné používat co nejméně a pokud možno, vyhněte se přípravě na pánvi a raději si jídlo udělejte v troubě nebo remosce.

Zdroj foto: Evan Lorne / Shutterstock.com

U stánků s rychlým občerstvením se tak raději ani nezastavujte. Mezi nevhodné potraviny dále patří:

  • tučná masa,
  • sýry,
  • uzeniny,
  • šlehačka,
  • máslo.

Obezřetní buďte také při konzumaci kokosového tuku.

Co při vysokém cholesterolu naopak jíst?

Pokud už vás někdy lékař upozornil na cholesterol nebo se jen chcete tomuto problému vyhnout a začít jíst preventivně správně a zdravě do jídelníčku naopak pravidelně zařaďte hlavně rybí maso. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které ryby, a hlavně ty tučné mořské obsahují, zabraňují spoustě nemocí a bojují i s vysokým cholesterolem.

Ryby tak jezte ideálně dvakrát do týdne. Vhodné jsou ale i ořechy, které rovněž obsahují zdravé tuky, vybírejte různé druhy ořechů, ale nikdy jich nejezte více, než jednu hrstku za den.

Do jídelníčku nezapomeňte zařadit ani jiné zdravé tuky, například olivový a řepkový olej jsou ideální. Vyhněte se ale třeba tomu slunečnicovému. Hlídejte si i podíl vlákniny ve stravě, ta je totiž rovněž důležitá – a potraviny s vysokým obsahem vlákniny a luštěniny se naučte jíst také pravidelně.

V případě, že vám lékař nařídil dietu, vyzkoušejte rozhodně tu středomořskou. Právě středomořská kuchyně je bohatá na čerstvé ryby a mořské plody, zeleninu a ovoce.

Pozor na cukry

Nejen živočišné tuky, ale i cukry mohou být nebezpečné. Jednoduché cukry, které najdeme ve sladkostech, bonbónech, slazených limonádách nebo džusech se tak snažte také omezit na minimum. Jejich konzumace nás ohrožuje nejen na zdraví, ale způsobuje i právě nebezpečnou nadváhu. Právě přebytečné kilogramy nás mohou ohrozit, jak již bylo řečeno.

Data totiž hovoří jasně, vysoký cholesterol má až sedmdesát procent české populace. Více než čtyřicet procent lidí mezi námi ale přitom nemá ani ponětí o tom, jakou hladinu cholesterolu vlastně má.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.