Celerová polévka – Krémový recept, který si oblíbíte

Celerová polévka patří mezi vynikající zeleninové polévky s výraznou chutí. Celer obsahuje pro naše tělo všechny důležité živiny. Vyzkoušejte chutnou polévku z řapíkatého celeru.

Když přemýšlíte, jak do těla dostat co nejvíce zeleniny, tak se nabízejí hlavně zeleninové polévky. Díky nim dostanete do organismu vitamíny a minerály. Můžete připravit polévky z několika druhů zeleniny, ale také jednodruhové. Mezi chutné polévky patří polévka z řapíkatého celeru. Jedná se o zeleninu, která si postupně získala srdce českých kuchařů a kuchařek. Jeho chuť je možné přirovnat citrusům, někteří v něm cítí borovici.

celerová polévka recept

Řapíkatý celer – účinky na zdraví

V české kuchyni se běžně používá bulvový celer, který se vaří, smaží a přidává do salátů nebo pomazánek. Do stejné rodiny miříkovitých patří řapíkatý celer (Apium graveolnes var. Dulce), který pochází z oblasti Středomoří.

Je pěstovaný jako koření, užitková zelenina i léčivá bylina. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) a vitamíny K, A a C a minerály vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo, zinek.

Řapíkatý celer by měly konzumovat zejména osoby s vysokým krevním tlakem, protože ho pomáhá snižovat. Snižuje tím zátěž kardiovaskulárního systému, čímž předchází vzniku srdečních nemocí, mrtvice či aterosklerózy. To má pochopitelně pozitivní vliv na lidský organismus. Zároveň podporuje sekreci žlučových šťáv, zlepšuje trávení a snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Protože má řapíkatý celer protizánětlivé účinky, napomáhá ke snížení bolestí kloubů, jež jsou způsobeny revmatismem, dnou či artritidou. Vylučuje kyselinu močovou, omezuje tvorbu ledvinových kamenů, předchází problémům s ledvinami a močovým měchýřem.

Díky vysokému obsahuju vitamínu C, který funguje jako silný antioxidant, přispívá řapíkatý celer k lepší obranyschopnosti organismu. Víte, že žvýkáním řapíků celeru je možné si vyčistit zuby po jídle? Získáte také lepší dech.

Jednoduchá celerová polévka nebo i celerový krém, přinesou vašemu tělu mnoho benefitů pro posílení zdraví.

Recept na celerovou polévku z řapíkatého celeru

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte jemnou krémovou celerovou polévku z řapíkatého celeru.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Řapíkatý celer opláchneme a nadrobno nakrájíme.
  2. Mrkev ostrouháme, omyjeme a najemno nastrouháme, případně nakrájíme na malé kostičky.
  3. V hrnci na másle zpěníme cibuli a osmažíme ji do zlatova. Pak k ní přidáme nakrájený řapíkatý celer a mrkev a společně orestujeme.
  4. Zeleninu v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, přidáme pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
  5. Vše dobře povaříme.
  6. Až je zelenina měkká, tak ji rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Do polévky přidáme zakysanou nebo sladkou smetanu na zjemnění. Ale není to nutné, pokud hlídáte každou kalorii, můžete si polévku užít i bez smetany.

Hotovou luxusní celerovou polévku lze ozdobit nakrájenou zelenou petrželkou. Nemáte-li po ruce zeleninový vývar, můžete použít i obyčejnou vodu.

S čím podávat polévku z celeru?

Krémová celerová polévka výborně chutná s opečenými krutony, které si připravíte ze staršího pečiva. Můžete použít starší chléb i rohlíky, které nakrájíte na malé kostičky a opečete na másle na pánvi nebo v troubě. Hotovou polévku z řapíkatého celeru pak krutony dozdobíte.

Pokud máte rádi zdravé zeleninové polévky jemné konzistence, vyzkoušejte další recepty na polévky.

Zdroj: christinascucina.com, allrecipes.com


Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.