Bešamel: Recept na bešamelovou omáčku rychle a jednoduše

Bešamel se používá jako základ pro mnoho receptů. Základem bešamelové omáčky jsou jen 4 ingredience. Příprava je jednoduchá. Naučte se recept na bešamel – vynikající omáčku.

bešamel recept
Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Bešamel a jeho původ

Bílou omáčku bešamel lze snadno připravit z mouky, másla a mléka a traduje se, že vznikla ve Francii. Avšak první zmínky o bešamelové omáčce pocházejí z Toskánska a až poté ji převzali Francouzi, kteří k ní přidali pár dalších ingrediencí a pojmenovali ji na počest markýze Louise de Bechameila, kterému je dodnes mylně přisuzováno, že ji vymyslel on. Louise však nebyl žádný kuchař, ale finančník a správce Bretaně.

Bešamel – recept na základní bešamelovou omáčku

Bešamel je takzvaná základní omáčka, ze které vznikají skvělá jídla v podání omáčky Mornay, hřibové, hořčičné či křenové omáčky a mnohé další.

Suroviny

K přípravě bešamelové omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla,
  • 1 lžíci hladké mouky,
  • 400 ml mléka nebo smetany,
  • sůl,
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Postup

  1. Připravte si středně velký kastrol, nebo větší pánev a rozehřejte v ní máslo.
  2. Dělejte to na mírném ohni, aby vám máslo nezhnědlo a nespálilo se.
  3. Za stálého míchání do másla přidávejte hladkou mouku.
  4. Míchejte zhruba jednu minutu, dokud připravovaná směs nepřestane pěnit – a okamžitě přidávejte studené mléko nebo smetanu. Bude vám stačit 12 % smetana.
  5. Mléko musíte přidat co nejrychleji, aby vám mouka s máslem nezačala hnědnout.
  6. Na rozšlehání používejte metličku a šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká, bez jediné hrudky.
  7. Omáčku vařte zhruba 20 minut.
  8. Nakonec dochuťte solí a muškátovým oříškem.
  9. Pokud se vám zdá omáčka moc hustá, můžete ji naředit mlékem.

Příprava této omáčky vypadá jednoduše, ale není tomu úplně tak, aby byla opravdu skvělá a bez hrudek, potřebujete k tomu trochu cviku. Proto se nelekejte, pokud se vám to nepodaří hned na poprvé.

Použití bešamelu v kuchyni

Jak již bylo zmíněno, bešamelová omáčka je základní omáčka, do které můžete přidat oblíbenou ingredienci a vytvořit tak novou omáčku. Co je bešamel jsme si již vysvětlili, teď stojí za to vzpomenout, kde lze využít. V kuchyni se často setkáme s oblíbenými recepty, jako například:

  • bešamel na lasagne,
  • těstoviny s bešamelovou omáčkou,
  • plněná vejce v bešamelové omáčce,
  • zapékané těstoviny,
  • zapékané těstoviny s bešamelem.

Omáčky tvoří základ každé dobré kuchyně, vyzkoušejte proto i další recepty na omáčky, kterými můžete ozvlášnit vaše chuťové pohárky. Každé jídlo lze připravit na několik způsobů, stačí vždy pozměnit omáčku a vyzkoušet nějakou novou.

Zdroj: epicurious.com


Vyzkoušejte další recepty na omáčky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra