Bešamel aneb bešamelová omáčka. Jak připravit základ mnoha omáček?

Dobrá bešamelová omáčka se používá jako základ do mnoha receptů, a proto byste se ji rozhodně měli naučit. Pak už chybí jen malý krůček k tomu, abyste uvařili vynikající lasagne či hřibovou omáčku a mnoho dalšího. Základem jsou pouze 4 suroviny, které máte vesměs doma vždy po ruce – a její chuť je k nezaplacení.

Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Původní recept nepochází z Francie

Bílou omáčku Bašamel lze snadno připravit z mouky, másla a mléka a traduje se, že vznikla ve Francii. Avšak první zmínky o bešamelové omáčce pocházejí z Toskánska a až poté ji převzali Francouzi, kteří k ní přidali pár dalších ingrediencí a pojmenovali ji na počest markýze Louise de Bechameila, kterému je dodnes mylně přisuzováno, že ji vymyslel on. Louise však nebyl žádný kuchař, ale finančník a správce Bretaně.

Základní bešamelová omáčka

Bešamel je takzvaná základní omáčka, ze které vznikají skvělá jídla v podání omáčky Mornay, hřibové, křenové či hořčičné omáčky a mnohé další. K její přípravě pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla,
  • 1 lžíci hladké mouky,
  • 400 ml mléka nebo smetany,
  • sůl,
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Připravte si středně velký kastrol, nebo větší pánev a rozehřejte v ní máslo.
  2. Dělejte to na mírném ohni, aby vám máslo nezhnědlo a nespálilo se.
  3. Za stálého míchání do másla přidávejte hladkou mouku.
  4. Míchejte zhruba jednu minutu, dokud připravovaná směs nepřestane pěnit – a okamžitě přidávejte studené mléko nebo smetanu. Bude vám stačit 12% smetana.
  5. Mléko musíte přidat co nejrychleji, aby vám mouka s máslem nezačala hnědnout.
  6. Na rozšlehání používejte metličku a šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká, bez jediné hrudky.
  7. Bešamelovou omáčku vařte zhruba 20 minut.
  8. Nakonec dochuťte solí a muškátovým oříškem.
  9. Pokud se vám zdá omáčka moc hustá, můžete ji naředit mlékem.

Příprava této omáčky vypadá jednoduše, ale není tomu úplně tak, aby byla opravdu skvělá a bez hrudek, potřebujete k tomu trochu cviku. Proto se nelekejte, pokud se vám to nepodaří hned na poprvé.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací