Bešamel aneb bešamelová omáčka. Jak připravit základ mnoha omáček?
Dobrá bešamelová omáčka se používá jako základ do mnoha receptů, a proto byste se ji rozhodně měli naučit. Pak už chybí jen malý krůček k tomu, abyste uvařili vynikající lasagne či hřibovou omáčku a mnoho dalšího. Základem jsou pouze 4 suroviny, které máte vesměs doma vždy po ruce – a její chuť je k nezaplacení.

Původní recept nepochází z Francie
Bílou omáčku Bašamel lze snadno připravit z mouky, másla a mléka a traduje se, že vznikla ve Francii. Avšak první zmínky o bešamelové omáčce pocházejí z Toskánska a až poté ji převzali Francouzi, kteří k ní přidali pár dalších ingrediencí a pojmenovali ji na počest markýze Louise de Bechameila, kterému je dodnes mylně přisuzováno, že ji vymyslel on. Louise však nebyl žádný kuchař, ale finančník a správce Bretaně.
Základní bešamelová omáčka
Bešamel je takzvaná základní omáčka, ze které vznikají skvělá jídla v podání omáčky Mornay, hřibové, křenové či hořčičné omáčky a mnohé další. K její přípravě pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 lžíci másla,
- 1 lžíci hladké mouky,
- 400 ml mléka nebo smetany,
- sůl,
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Pracovní postup
- Připravte si středně velký kastrol, nebo větší pánev a rozehřejte v ní máslo.
- Dělejte to na mírném ohni, aby vám máslo nezhnědlo a nespálilo se.
- Za stálého míchání do másla přidávejte hladkou mouku.
- Míchejte zhruba jednu minutu, dokud připravovaná směs nepřestane pěnit – a okamžitě přidávejte studené mléko nebo smetanu. Bude vám stačit 12% smetana.
- Mléko musíte přidat co nejrychleji, aby vám mouka s máslem nezačala hnědnout.
- Na rozšlehání používejte metličku a šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká, bez jediné hrudky.
- Bešamelovou omáčku vařte zhruba 20 minut.
- Nakonec dochuťte solí a muškátovým oříškem.
- Pokud se vám zdá omáčka moc hustá, můžete ji naředit mlékem.
Příprava této omáčky vypadá jednoduše, ale není tomu úplně tak, aby byla opravdu skvělá a bez hrudek, potřebujete k tomu trochu cviku. Proto se nelekejte, pokud se vám to nepodaří hned na poprvé.