Bešamel: Recept na bešamelovou omáčku rychle a jednoduše

Bešamel se používá jako základ pro mnoho receptů. Základem bešamelové omáčky jsou jen 4 ingredience. Příprava je jednoduchá. Naučte se recept na bešamel – vynikající omáčku.

bešamel recept
Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Bešamel a jeho původ

Bílou omáčku bešamel lze snadno připravit z mouky, másla a mléka a traduje se, že vznikla ve Francii. Avšak první zmínky o bešamelové omáčce pocházejí z Toskánska a až poté ji převzali Francouzi, kteří k ní přidali pár dalších ingrediencí a pojmenovali ji na počest markýze Louise de Bechameila, kterému je dodnes mylně přisuzováno, že ji vymyslel on. Louise však nebyl žádný kuchař, ale finančník a správce Bretaně.

Bešamel – recept na základní bešamelovou omáčku

Bešamel je takzvaná základní omáčka, ze které vznikají skvělá jídla v podání omáčky Mornay, hřibové, hořčičné či křenové omáčky a mnohé další.

Suroviny

K přípravě bešamelové omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla,
  • 1 lžíci hladké mouky,
  • 400 ml mléka nebo smetany,
  • sůl,
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Postup

  1. Připravte si středně velký kastrol, nebo větší pánev a rozehřejte v ní máslo.
  2. Dělejte to na mírném ohni, aby vám máslo nezhnědlo a nespálilo se.
  3. Za stálého míchání do másla přidávejte hladkou mouku.
  4. Míchejte zhruba jednu minutu, dokud připravovaná směs nepřestane pěnit – a okamžitě přidávejte studené mléko nebo smetanu. Bude vám stačit 12 % smetana.
  5. Mléko musíte přidat co nejrychleji, aby vám mouka s máslem nezačala hnědnout.
  6. Na rozšlehání používejte metličku a šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká, bez jediné hrudky.
  7. Omáčku vařte zhruba 20 minut.
  8. Nakonec dochuťte solí a muškátovým oříškem.
  9. Pokud se vám zdá omáčka moc hustá, můžete ji naředit mlékem.

Příprava této omáčky vypadá jednoduše, ale není tomu úplně tak, aby byla opravdu skvělá a bez hrudek, potřebujete k tomu trochu cviku. Proto se nelekejte, pokud se vám to nepodaří hned na poprvé.

Použití bešamelu v kuchyni

Jak již bylo zmíněno, bešamelová omáčka je základní omáčka, do které můžete přidat oblíbenou ingredienci a vytvořit tak novou omáčku. Co je bešamel jsme si již vysvětlili, teď stojí za to vzpomenout, kde lze využít. V kuchyni se často setkáme s oblíbenými recepty, jako například:

  • bešamel na lasagne,
  • těstoviny s bešamelovou omáčkou,
  • plněná vejce v bešamelové omáčce,
  • zapékané těstoviny,
  • zapékané těstoviny s bešamelem.

Omáčky tvoří základ každé dobré kuchyně, vyzkoušejte proto i další recepty na omáčky, kterými můžete ozvlášnit vaše chuťové pohárky. Každé jídlo lze připravit na několik způsobů, stačí vždy pozměnit omáčku a vyzkoušet nějakou novou.

Zdroj: epicurious.com


Vyzkoušejte další recepty na omáčky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.