Boloňská omáčka: Jak si ji připravit jako od šéfkuchaře?

Sto lidí, sto chutí. Tak přesně takto by se dala nazvat boloňská omáčka, která má mnoho variací a každý šéfkuchař považuje svůj recept za ten pravý originál. Faktem je, že tato skvělá omáčka má své kořeny kdesi v severní Itálii a nikdo už přesně neví, co přesně se do ní dává, a tak si ji každý upravuje podle sebe. Přesto skoro všechny recepty jsou výborné.

Zdroj foto: OlgaBombologna / Shutterstock.com

Tipy, jak připravit skvělou boloňskou omáčku

Abyste připravili dobrou boloňskou omáčku, musíte se držet několika pravidel:

  • Základem úspěchu je správný výběr těstovin a je jedno, zda použijete tagliatelle nebo špagety, i když mnozí jsou zastáncem toho, že zrovna tento druh se k boloňské omáčce nehodí. Jedno však platí vždycky. Těstoviny musí být hlavně kvalitní, nejlépe domácí.
  • Nepoužívejte rajský protlak, ale vsaďte na drcená rajčata, která propůjčí omáčce její nezapomenutelnou chuť.
  • Vždy použijte do omáčky vepřové maso.
Zdroj foto: Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Boloňská omáčka

Na přípravu vynikající boloňské omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky lisovaného česneku,
  • 1 najemno nakrájenou cibuli,
  • 1 najemno nakrájenou mrkev,
  • 1 najemno nakrájený list řapíku,
  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 50 ml masového vývaru,
  • 1,5 hrnku červeného vína,
  • 1 konzervu drcených rajčat,
  • 1 lžičku cukru,
  • ¼ hrnku čerstvé nakrájené petrželky,
  • 500 g špaget nebo jiných těstovin,
  • sůl, čerstvě mletý pepř,
  • strouhaný parmazán na ozdobu.

Pracovní postup

  1. Nejprve si připravte velkou pánev a rozehřejte olivový olej na nízkou teplotu.
  2. Poté na něm opečte česnek, cibuli, mrkev a celer. Zabere vám to zhruba 5 minut.
  3. Pak zvyšte teplotu, ke směsi přidejte maso a za stálého míchání jej osmahněte. Vzniklé hrudky rozmačkejte vidličkou nebo vařečkou.
  4. Přilijte masový vývar, červené víno, drcená rajčata, cukr a nakonec petrželku.
  5. Tuto směs přiveďte k varu a nechte ji vařit zhruba hodinu a půl.
  6. Před koncem té doby si uvařte těstoviny.
  7. Nakonec dochuťte omáčku solí a pepřem.

Těstoviny přeložte na talíř a přelijte omáčkou. Vše ozdobte strouhaným parmazánem a ihned podávejte.

 

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.