Boloňská omáčka: Recept jak od šéfkuchaře

Boloňská omáčka se skvěle hodí na různé těstoviny. Vyzkoušejte jednoduchý recept na přípravu rychlé boloňské omáčky na těstoviny.

Původ omáčky

Sto lidí, sto chutí. Tak přesně takto by se dala nazvat boloňská omáčka z rajčat , která má mnoho variací a každý šéfkuchař považuje svůj recept za ten pravý originál. Faktem je, že tato skvělá omáčka má své kořeny kdesi v severní Itálii (angl. Spaghetti bolognese) a nikdo už přesně neví, co přesně se do ní dává, a tak si ji každý upravuje podle sebe. Přesto skoro všechny recepty jsou výborné.

TIP: Výborné jsou takové špagety carbonara. Vyzkoušejte recept na toto skvělé jídlo.
Boloňská omáčka
Zdroj foto: OlgaBombologna / Shutterstock.com

Boloňská omáčka

Na přípravu vynikající boloňské omáčky s mletým masem pro 4 osoby budete potřebovat:

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky lisovaného česneku,
  • 1 najemno nakrájenou cibuli,
  • 1 najemno nakrájenou mrkev,
  • 1 najemno nakrájený list řapíku,
  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 50 ml masového vývaru,
  • 1,5 hrnku červeného vína,
  • 1 konzervu drcených rajčat,
  • 1 lžičku cukru,
  • ¼ hrnku čerstvé nakrájené petrželky,
  • 500 g špaget nebo jiných těstovin,
  • sůl, čerstvě mletý pepř,
  • strouhaný parmazán na ozdobu.

Pracovní postup

  1. Nejprve si připravte velkou pánev a rozehřejte olivový olej na nízkou teplotu.
  2. Poté na něm opečte česnek, cibuli, mrkev a celer. Zabere vám to zhruba 5 minut.
  3. Pak zvyšte teplotu, ke směsi přidejte maso a za stálého míchání jej osmahněte. Vzniklé hrudky rozmačkejte vidličkou nebo vařečkou.
  4. Přilijte masový vývar, červené víno, drcená rajčata, cukr a nakonec petrželku.
  5. Tuto směs přiveďte k varu a nechte ji vařit zhruba hodinu a půl.
  6. Před koncem té doby si uvařte těstoviny.
  7. Nakonec dochuťte omáčku solí a pepřem.

Těstoviny přeložte na talíř a přelijte je omáčkou. Vše ozdobte strouhaným parmazánem a ihned podávejte.

TIP: Skvělou omáčkou na těstoviny je také sýrová omáčka.
Boloňská omáčka
Zdroj foto: Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Tipy, jak připravit pravou boloňskou omáčku

Abyste připravili tu nejlepší boloňskou omáčku (angl. Bolognese sauce), musíte se držet několika pravidel:

  • Základem úspěchu je správný výběr těstovin a je jedno, zda použijete tagliatelle nebo uděláte boloňskou omáčku na špagety, i když mnozí jsou zastáncem toho, že zrovna tento druh se k boloňské omáčce nehodí. Jedno však platí vždycky. Těstoviny musí být hlavně kvalitní, nejlépe domácí.
  • Nepoužívejte rajský protlak, ale vsaďte na drcená rajčata, která propůjčí omáčce její nezapomenutelnou chuť.
  • Použijte do boloňské omáčky vepřové maso. Je možné připravit je také s kuřecím masem.

Dobrou chuť!


Další recepty na omáčky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.