Hummus v kuchyni. Jak si na něm můžeme pochutnat

Jde o pokrm pocházející z kraje Levanta. Jedná se vlastně o studené jídlo – kaše nebo dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, solí, česnekem a citrónovou šťávou.

Ti, kteří už hummus ochutnali, se shodují na tom, že se jedná o velkou pochoutku.

Zdroj foto: Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Extrémně jemný hummus z cizrny

Surovin je zde sice více, nicméně příprava je velmi lehká.

Zdroj foto: Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 500 g vařené cizrny,
  • 2 lžíce bílé pasty tahini,
  • cca 120 ml vody,
  • 1 lžičku mletého římského kmínu,
  • 1 lžičku mleté červené papriky,
  • 1 lžičku himálajské soli,
  • 1 až 2 stroužky česneku,
  • cca 60 ml citrónové šťávy,
  • 1 hrst pražených piniových semínek,
  • jedlé květy,
  • čerstvě mletý pepř,
  • jedlá soda,
  • 100 ml oleje.
Zdroj foto: etorres / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Nejprve si musíte uvařit cizrnu. Přes noc ji namočte do studené vody s jednou lžičkou jedlé sody.
  2. Druhý den ji vařte minimálně hodinu v čerstvé osolené vodě.
  3. Cizrnu vložte do mixéru, přilijte veškeré tekutiny. Přidejte tahini, kmín, červenou papriku, pepř a česnek.
  4. Dohladka rozmixujte. Voda se dává podle potřeby, každá cizrna totiž jinak nabude.
  5. Hladkou pomazánku pak už jen stačí dát do misky, zalít trochou oleje, zasypat pinovými oříšky a jedlými květy.

Hummus s kapustou a pečeným česnekem

Hummus nemusí být jen cizrna samostatně. Dá se doplnit i zeleninou v podstatě v jakékoliv formě.

Budete potřebovat:

  • 7 stroužků česneku,
  • 100 g hlávkové kapusty,
  • 400 g slité konzervy cizrny,
  • 1 lžičku citrónové šťávy,
  • 3 lžíce sezamové pasty tahini,
  • sůl,
  • olivový olej,
  • špalíky syrové zeleniny,
  • topinky či slané krekry jako přílohu.

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Neoloupané stroužky česneku zabalte do alobalu a pečte je 20 minut.
  3. Mezitím prolijte listy kapusty vařící vodou, nechte vychladnout a pak je nasekejte na drobné kousky.
  4. Když je česnek upečený, oloupejte ho. Kapustu, česnek i ostatní ingredience dejte do mixéru. Přidejte 3 lžíce vody a rozmixujte na hladkou hmotu.
  5. Směs dejte do servírovací misky a pokapejte olivovým olejem.
Zdroj foto: etorres / Shutterstock.com

Hummus z červené řepy

Červená řepa je velmi zdravá potravina. Pomáhá například při stresových stavech, stačí ji jenom dobře připravit.

Budete potřebovat:

  • 500 g syrové červené řepy,
  • 400 g plechovku cizrny,
  • citróny a skrojky k podávání,
  • 1 lžíci mletého kmínu,
  • 1 lžíci celého kmínu,
  • sůl,
  • pepř,
  • bílý jogurt a ciabattu k podávání,
  • hrst mátových lístků.
Zdroj foto: Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Řepu umyjte, ale neloupejte. Dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou vařte 30 až 40 minut doměkka.
  2. Řepu osušte a nechte ji vychladnout.
  3. Nejlépe v nějakých rukavicích ji začněte loupat. Dělá se to z důvodu zabarvení. Nakrájejte a rozmixujte s okapanou cizrnou, citrónovou šťávou a mletým kmínem.
  4. Podle chuti osolíte a opepříte.
  5. Podává se s jogurtem, arabským chlebem, skrojky z citrónů, posypaný nasucho opečeným kmínem a mátou. Kdo chce, místo plechovky cizrny si může klasicky uvařit hummus a přidat ho tam.

Oříškovo-čokoládový hummus

Půjdeme trochu za sladkým. Kdo má rád sladké pokrmy a hummus k tomu, tak zde si přijde na své.

Budete potřebovat:

  • 1,5 šálku cizrny,
  • čtvrt šálku arašídového nebo jakéhokoliv oříškového másla, nejlépe mandlového,
  • čtvrt šálku javorového sirupu,
  • 3 lžíce neslazeného mandlového mléka,
  • 2 lžíce raw kakaového prášku,
  • špetku vanilky.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience rozmixuje v robotu dohladka.
  2. Nechte odležet v ledničce zhruba 1 až 2 hodiny.

Poté podávejte s křížalami z čerstvých jablek, raw krekry nebo datlovými sušenkami.

Tak co, jste připraveni zkusit hummus i nasladko?

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.