Kaldoun: Recept na staročeskou polévku, která zahřeje

Polévka kaldoun by vám rozhodně neměla chybět v jídelníčku v zimním období. Zahřeje, zasytí a potěší. Základ je vždy stejný, nesmí chybět drůbež, zavářka už je na každém z nás.

Ačkoliv polévka kaldoun patří mezi tradiční česká jídla, která se u nás připravují již od nepaměti, recept na kaldoun pochází zřejmě z Francie a vychází ze slova „caldron“. Polévka je velmi oblíbená už jen z toho důvodu, že se spotřebuje veškeré maso a drůbky, které se nehodí pro přípravu hlavního chodu. Znáte tuto tradiční českou polévku?

Staročeský kaldoun

Co je kaldoun?

Kaldoun je staročeská polévka, jejíž základem je drůbež (kuře, kachna, husa, krůta). Tato polévka byla tradiční pro slavnostní obědy, protože hlavním chodem byla zpravidla drůbež. Polévka se vařila z toho, co se nespotřebovalo pro hlavní chod. Nakonec se polévka zahustila zásmažkou.

Recept na kuřecí kaldoun

Obtížnost:AdvancedČas přípravy:1 hodina Čas vaření:1 hodina 30 minutCelkový čas:2 hodiny 30 minutPorce:4 porce

Vzhledem k tomu, že kaldoun polévka je vlastně jakýmsi výtvorem toho, co zbylo, přesné množství surovin tedy nikdy nevíme. Staročeský kaldoun je časově náročnější na přípravu, jeho chuť vám to však vynahradí.

Suroviny

  • Na knedlíčky

Postup

  1. Veškeré masové zbytky důkladně omyjeme pod studenou vodou, zejména žaludek a biskup, které je potřeba dobře omýt.
  2. Maso zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu přivedeme k varu.
  3. Mezitím, co se vaří vývar, si připravíme zeleninu. Mrkev, petržel i celer očistíme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno. 
  4. Vývar přecedíme a obereme veškeré maso.
  5. V dalším hrnci rozpustíme vrchovatou lžíci másla, přidáme 3 polévkové lžíce hladké mouky a připravíme jíšku.
  6. K jíšce přidáme cibuli, posléze česnek, a nakonec kořenovou nastrouhanou zeleninu.
  7. Chvíli restujeme, a nakonec zalijeme přeceděným vývarem.
  8. Do misky nasypte asi 6 polévkových lžic strouhanky, přidejte jedno vejce, česnek, majoránku, máslo.
  9. Vypracujte kompaktní těsto, ze kterého tvořte kuličky (stejně jako játrové knedlíčky).
  10. Kuličky vložte do vroucí polévky a asi 6 až 8 minut povařte.
  11. Nakonec do polévky vložte kousky obraného masa a dochuťte.
  12. Podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou.

Tipy

  • Pokud bude těsto na kaldoun knedlíčky řídké, zahustěte ho strouhankou, v opačném případě ho můžete ředit tukem z polévky.
  • Do tradičního kaldounu patří také široké nudle, pokud máte rádi velmi husté polévky, nezapomeňte na ně.
  • Do polévky můžete také přidat jakoukoliv jinou zeleninu jako je například květák, brokolice či růžičková kapusta.
  • Výborný kaldoun nemusí být jen drůbeží, v závislosti na hlavním pokrmu si můžete také připravit husí, kachní nebo kuřecí kaldoun.

Kaldoun polévka se dnes už připravuje z různých druhů drůbeže, ovšem v minulosti se připravovala především z husy, její chuť zvýrazňuje také přidání šafránu nebo muškátového oříšku.

Patří také ve vaší domácnosti recept na kaldoun k tradičním a často připravovaným receptům?

Zdroj: nytimes.com, recipesforyoutwo.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.