Roštěná s rýží: Recept na tradiční nedělní oběd

Roštěná s rýží je pokrm, který nevyžaduje mnoho kuchařských znalostí. Díky rozpadajícímu se masu je oblíbená jak mezi dospělými, tak mezi těmi nejmenšími. Umíte ji správě připravovat?

Roštěná s rýží patří mezi klasiky staré české kuchyně, kterou nikdy nikdo nepohrdne ani dnes. V mnoha hospodách a restauracích je roštěná stále součástí jídelníčku, dokonce patří mezi ty slavnostnější pokrmy, takže pokud nevíte, co k nedělnímu obědu, rozhodně vyzkoušejte roštěnou s rýží.

Roštěná s rýží

Dnes už existuje mnoho variant na toto jídlo. Jak již sám název napovídá, hovězí roštěná s rýží se připravuje převážně z hovězího masa, konkrétně z hovězího zadního (roštěnec). Pokud hovězímu masu moc neholdujete, můžete sáhnout i po vepřové kýtě. Základem je dokonale rozpadající se maso a výtečná omáčka.

Recept na roštěnou s rýží

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 15 minutPorce:4 porce

Připravit vynikající nedělní oběd není nic složitého. Stačí vám pár plátků hovězího zadního, cibule, sůl, pepř a hořčice – a během dopoledne máte připravenou výtečnou vídeňskou roštěnou s rýží, která chutná jak dětem, tak dospělým. Recept na takto připravované maso na šťávě s rýží je velmi jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin.

Suroviny

Postup

  1. Roštěnky pořádně omyjeme a zbavíme nevhodných kousků (blány, tuk apod.).
  2. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, a nakonec potřeme hořčicí.
  3. Takto připravené maso obalujeme v mouce.
  4. Sádlo vložte do hrnce a nechte rozehřát.
  5. Cibuli nakrájejte najemno a vložte do hrnce s rozpáleným sádlem.
  6. Plátky roštěnky zprudka opečte na cibulce.
  7. Podlijte vodou a duste doměkka.
  8. Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho z hrnce a šťávu zahustěte jíškou z mouky a vody.
  9. Maso vraťte do hrnce, krátce povařte a podávejte s rýží.

Tipy

  • Šťávu můžete zahustit i krajícem chleba, důležitá je chlebová kůrka. Aby se vám povedla co nejlepší omáčka k rýži, je zapotřebí, aby se roštěnky dostatečně dlouho dusily. Maso bude měkké a omáčka bude poctivá a chuťově výrazná.
  • Pro ještě lepší chuť podlévejte roštěnou hovězím vývarem.
  • Stejným způsobem můžete připravit i vepřovou roštěnou s rýží. Pokud máte hovězí příliš tuhé, můžete si ho naložit den předem do oleje, citronové šťávy a koření. Následující den ho velmi pomalu a dlouze duste.

S čím roštěnou podávat?

Ideální přílohou k roštěné je vařená rýže nebo také houskový knedlík. Dušená roštěná s rýží se také často podává s nakládaným zelím, které zvýrazňuje chuť tohoto pokrmu. Další oblíbenou přílohou je bramborová kaše nebo pečené brambory. Dokonce existuje i varianta s těstovinami.

Jak ozvláštnit roštěnou

Přidáním zeleniny jako je paprika, rajčata, cuketa nebo mrkev, můžete dodat jídlu svěží a lehkou chuť. Zelenina také dodá jídlu barvu. Další variací tohoto pokrmu může být roštěná na houbách s rýží, stačí do jídla přidat sušené houby nebo žampiony. 

Zdroj: recipes.co.nz, washingtonpost.com


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra