Hovězí steak na pánvi: Recept ve třech krocích

Kdo by nemiloval dokonale propečený steak, který je šťavnatý, skvěle ochucený a za jehož přípravu by se nemusel stydět ani šéfkuchař restaurace? Jak připravit hovězí steak na pánvi?

hovězí steak na pánvi
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Pokud máte chuť připravit si luxusní steak v domácích podmínkách a máte k dispozici varnou desku, je následující příprava na steak na pánvi pro vás!

Tajemství skvělého hovězího steaku

Příprava hovězího steaku na pánvi steaku nespočívá v tajné kombinaci koření ani v nějakém triku, co umí pouze špičkoví kuchaři. Tajemství se totiž skrývá v mase. Čím kvalitnější a čerstvější maso k přípravě steaku použijete, tím lepší bude výsledek.

Doporučujeme: Rump steak

Jaké maso vybrat na steak?

Klasicky se využívá hovězí steak, ten kupujte raději přímo v řeznictví než ve velkoobchodě. Druhou oblíbenou možností je kuřecí steak, jehož příprava je rychlejší než v případě hovězího masa.

Recept na hovězí steak

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Až tedy seženete skvělé maso, které bude na hovězí steak na pánvi ideální (nebo klidně i kuřecí), připravte si i zbylé suroviny.

Suroviny

Příprava steaku

    Příprava masa

  1. Maso nejprve s pomocí papírových kuchyňských utěrek otřete dosucha a nechte alespoň 30 minut odpočívat. (Důležité je, aby bylo maso před dalšími úpravami pokojové teploty)
  2. Jakmile si odpočine, potřete jej olejem a důkladně jej do masa vetřete ze všech stran. Potom dostatečně osolte a opepřete.
  3. Opečení masa

  4. Začněte tím, že na ni nalijete olej a počkáte, až se zahřeje.
  5. Následně již na pánev umístíte steak. Nikdy nepřipravujte na jedné pánvi najednou více jak jeden kus masa.
  6. Z každé strany steak opečte, aby se maso na povrchu zatáhlo. Délka opékání záleží na tloušťce, ale zpravidla se pohybuje mezi 2,5 až 5 minutami z každé strany. (Do pánve můžete přidat jak čerstvé bylinky, tak i česnek. A nezapomeňte přidat několik kostiček másla – a až se rozpustí, tak jím steaky polívat.)
  7. Nejdříve opečte steak na jedné straně, a teprve pak na druhé. Otáčení masa každých několik vteřin by se podepsalo na jeho chuti a maso by mohlo být vysušené (rozhodně do masa nešťouchejte vidličkou, k jeho otáčení používejte pouze kleště). Pokud bude potřeba, s pomocí kleští steak na závěr opečte také po stranách.
  8. Nechte steak odpočinout

  9. A nejdůležitější část přípravy steaku přichází na úplný závěr. Bohužel, tuto část přípravy ale spousta lidí podceňuje. Steak si totiž poté, co ho sundáte z pánve, potřebuje odpočinout. Nebojte se jej nechat na nahřátém talíři na kuchyňské lince pět minut odpočívat. Díky tomu bude maso měkké a šťavnaté. (Na odpočinek masu postačí 5 minut. V případě, že chystáte steaky pro více lidí a máte k dispozici pouze jednu pánev, dávejte je odpočívat do předem vyhřáté trouby.)

Doporučujeme: Připravte si tu nejlepší pepřovou omáčku na steak.

Příprava steaků není nijak náročná a zvládne jí i úplný začátečník. S řádně zahřátou pánví a kvalitním masem vám půjde příprava skoro sama.

Zdroj: delish.com


Tipy na další recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra