Kdo by nemiloval dokonale propečený steak, který je šťavnatý, skvěle ochucený a za jehož přípravu by se nemusel stydět ani šéfkuchař restaurace? Jak připravit hovězí steak na pánvi?
Pokud máte chuť připravit si luxusní steak v domácích podmínkách a máte k dispozici varnou desku, je následující příprava na steak na pánvi pro vás!
Tajemství skvělého hovězího steaku
Příprava hovězího steaku na pánvi steaku nespočívá v tajné kombinaci koření ani v nějakém triku, co umí pouze špičkoví kuchaři. Tajemství se totiž skrývá v mase. Čím kvalitnější a čerstvější maso k přípravě steaku použijete, tím lepší bude výsledek.
Doporučujeme: Rump steak
Jaké maso vybrat na steak?
Klasicky se využívá hovězí steak, ten kupujte raději přímo v řeznictví než ve velkoobchodě. Druhou oblíbenou možností je kuřecí steak, jehož příprava je rychlejší než v případě hovězího masa.
Recept na hovězí steak
Až tedy seženete skvělé maso, které bude na hovězí steak na pánvi ideální (nebo klidně i kuřecí), připravte si i zbylé suroviny.
Suroviny
Příprava steaku
- Maso nejprve s pomocí papírových kuchyňských utěrek otřete dosucha a nechte alespoň 30 minut odpočívat. (Důležité je, aby bylo maso před dalšími úpravami pokojové teploty)
- Jakmile si odpočine, potřete jej olejem a důkladně jej do masa vetřete ze všech stran. Potom dostatečně osolte a opepřete.
- Začněte tím, že na ni nalijete olej a počkáte, až se zahřeje.
- Následně již na pánev umístíte steak. Nikdy nepřipravujte na jedné pánvi najednou více jak jeden kus masa.
- Z každé strany steak opečte, aby se maso na povrchu zatáhlo. Délka opékání záleží na tloušťce, ale zpravidla se pohybuje mezi 2,5 až 5 minutami z každé strany. (Do pánve můžete přidat jak čerstvé bylinky, tak i česnek. A nezapomeňte přidat několik kostiček másla – a až se rozpustí, tak jím steaky polívat.)
- Nejdříve opečte steak na jedné straně, a teprve pak na druhé. Otáčení masa každých několik vteřin by se podepsalo na jeho chuti a maso by mohlo být vysušené (rozhodně do masa nešťouchejte vidličkou, k jeho otáčení používejte pouze kleště). Pokud bude potřeba, s pomocí kleští steak na závěr opečte také po stranách.
- A nejdůležitější část přípravy steaku přichází na úplný závěr. Bohužel, tuto část přípravy ale spousta lidí podceňuje. Steak si totiž poté, co ho sundáte z pánve, potřebuje odpočinout. Nebojte se jej nechat na nahřátém talíři na kuchyňské lince pět minut odpočívat. Díky tomu bude maso měkké a šťavnaté. (Na odpočinek masu postačí 5 minut. V případě, že chystáte steaky pro více lidí a máte k dispozici pouze jednu pánev, dávejte je odpočívat do předem vyhřáté trouby.)
Příprava masa
Opečení masa
Nechte steak odpočinout
Doporučujeme: Připravte si tu nejlepší pepřovou omáčku na steak.
Příprava steaků není nijak náročná a zvládne jí i úplný začátečník. S řádně zahřátou pánví a kvalitním masem vám půjde příprava skoro sama.
Zdroj: delish.com
Tipy na další recepty