Steak: Jak jej připravit na varné desce ve třech krocích?

Kdo by nemiloval dokonale propečený steak, který je šťavnatý, skvěle ochucený a za jehož přípravu by se nemusel stydět ani šéfkuchař restaurace? Jak na to?

Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Pokud máte chuť připravit si luxusní steak v domácích podmínkách a máte k dispozici varnou desku, je následující příprava pro vás!

Tajemství skvělého steaku

Příprava skvělého steaku nespočívá v tajné kombinaci koření ani v nějakém triku, co umí pouze špičkoví kuchaři. Tajemství se totiž skrývá v mase. Čím kvalitnější a čerstvější maso k přípravě steaku použijete, tím lepší bude výsledek.

Suroviny na steak

Až tedy seženete skvělé maso, které bude na steak ideální, připravte si i zbylé suroviny.

K přípravě steaku budete potřebovat:

  • olivový olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • máslo,
  • čerstvé bylinky dle vlastního výběru.

K přípravě steaku zcela postačí jen pár surovin. Hlavním hrdinou na talíři je totiž maso a byla by škoda, kdyby byla jeho chuť přehlušena kořením.

Kvalitní nádobí také hraje významnou roli

Jakmile budete mít nachystané suroviny, ujistěte se, že máte k depozici také kvalitní nádobí. Pánev, na níž budete steak připravovat, musí být kompatibilní s vaší varnou deskou. Co se týče materiálu, z něhož je pánev vyrobena, ten nehraje až tak zásadní roli. Záleží tedy na vašich preferencích. Na grilovací pánvi získá maso mřížkování, které bude imitovat pobyt na grilu. Ale skvěle se osvědčí i pánev litinová, teflonová, nerezová či jakákoli jiná. A samozřejmě si připravte také ostrý nůž, kleště a nahřátý talíř.

Krok první: správná příprava masa

Maso nejprve s pomocí papírových kuchyňských utěrek otřete dosucha a nechte alespoň 30 minut odpočívat. Důležité je, aby bylo maso před dalšími úpravami pokojové teploty. Jakmile si odpočine, potřete jej olejem a důkladně jej do masa vetřete ze všech stran. Potom dostatečně osolte a opepřete.

Krok druhý: rozpálená pánev a zatažení masa

Máte maso nasoleno a opepřeno? Šup s ním na pánev! Nejdřív ji ale dostatečně rozpalte. To, že je pánev správně rozpálená, poznáte podle jednoduchého triku. Ve chvíli, kdy si myslíte, že je pánev dostatečně rozpálená, vylijte na ni lžíci vody. Pokud voda vytvoří na pánvi kuličky, je pánev připravena.

  1. Začněte tím, že na ni nalijete olej a počkáte, až se zahřeje.
  2. Následně již na pánev umístíte steak. Nikdy nepřipravujte na jedné pánvi najednou více jak jeden kus masa.
  3. Z každé strany steak opečte, aby se maso na povrchu zatáhlo. Délka opékání záleží na tloušťce, ale zpravidla se pohybuje mezi 2,5 až 5 minutami.
  4. Nejdříve opečte steak na jedné straně, a teprve pak na druhé. Otáčení masa každých několik vteřin by se podepsalo na jeho chuti a maso by mohlo být vysušené. A rozhodně do masa nešťouchejte vidličkou, k jeho otáčení používejte pouze kleště. Pokud bude potřeba, s pomocí kleští steak na závěr opečte také po stranách.

Do pánve můžete přidat jak čerstvé bylinky, tak i česnek. A nezapomeňte přidat několik kostiček másla – a až se rozpustí, tak jím steaky polívat.

Krok třetí: nechte steak odpočinout

A nejdůležitější část přípravy steaku přichází na úplný závěr. Bohužel, tuto část přípravy ale spousta lidí podceňuje. Steak si totiž poté, co ho sundáte z pánve, potřebuje odpočinout. Nebojte se jej nechat na nahřátém talíři na kuchyňské lince pět minut odpočívat. Díky tomu bude maso měkké a šťavnaté.

Na odpočinek masu postačí 5 minut. V případě, že chystáte steaky pro více lidí a máte k dispozici pouze jednu pánev, dávejte je odpočívat do předem vyhřáté trouby.

Příprava steaků není nijak náročná a zvládne jí i úplný začátečník. S řádně zahřátou pánví a kvalitním masem vám půjde příprava skoro sama.

Zdroj: delish.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací