Pravé francouzské ratatouille – luxusní recept

Luxusní ratatouille pocházející z jižní Francie zná snad skoro každý. Určitě si mnoho z vás vzpomene i na stejnojmenný animovaný film s myšákem jménem Remy, který toto jídlo ještě více zpopularizoval. Připravte si recept na pravé francouzské ratatouille u vás doma.

Co je ratatouille?

Jídlo ratatouille je francouzský pokrm ze zeleniny, který se připravuje na pánvi nebo i v troubě. Jde o to kvalitně připravit jednotlivou zeleninu a pořádně je povařit s postupným přidáváním ostatních ingrediencí.

Původ ratatouille

První zmínka o Ratatouille pochází již z roku 1778, kdy jej kuchaři připravovali francouzským vojákům jako „bohatý vývar se zeleninou, masem a fazolemi“. V průběhu let se vyvíjel a dnes už dokážeme připravit jednoduché ratatouille. Nakonec se stal jedním z nejběžnějších vesnických pokrmů ve Francii.

Jídlo proslavil film Ratatouille

Tohle francouzské jídlo nejvíc proslavil animovaná pohádka Ratatouille (2007). Hlavní postavou v Ratatouille byla myš, která uměla vařit. Film lze také najít online s českým dabingem.

ratatouille recept
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept na ratatouille

Originální recept ratatouille je vždy založen na vařené zelenině. Tou bývá nejčastěji lilek, cuketa, cibule, česnek, papriky a rajčata. Můžete si dokonce zkusit sehnat různobarevné odrůdy této zeleniny pro ještě oslnivější výsledek vašeho vaření.

Ingredience

  • 4 velká rajčata (mohou být i loupaná z konzervy)
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1-2 lilky
  • 1 zelenou cuketu
  • 1 žlutou cuketu
  • 1 vetší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvou bazalku
  • olivový olej
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 1 lžíci cukru
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

Příprava zeleniny na ratatouille

  1. Cuketu a lilky nakrájíme na asi centimetrové kostičky, které posolíme. Poté je rozprostřeme na papírové kuchyňské utěrky, aby se osušili.
  2. Mezitím nahřejte papriku nad plamenem až jejich slupka zčerná. Spálené papriky oloupeme. Dodá to jídlu příjemnou „kouřovou“ chuť.
  3. Oloupané papriky nakrájíme na kostky. (Při krájení papriky dejte pozor na to, aby v ní nezůstaly zbytky bílé dužiny – při vaření by mohla zhořknout)

Vaření ratatouille

  1. Do středně rozpálené pánve vložíme oloupaná rajčata na kostky s nakrájeným česnekem, posolíme, popepříme a zvolna restujeme.
  2. Ve druhé pánvi si na lžíci olivového oleje opečeme papriku s cibulí a lžící cukru, dokud cukr nezkaramelizuje.
  3. Poté vše smícháme v jedné pánvi a přidáme lilek a cuketu. Snížíme plamen na minimum a necháme asi 30 minut povařit.
  4. Na závěr směs zalijeme vínem, dokořeníme dle chuti a necháme ještě 5 minut prohřát.

Jak servírovat ratatouille?

Zeleninové ratatouille můžeme podávat jako přílohu k rybě, ale i jako samostatné hlavní jídlo s čerstvým chlebem. Na ozdobu se hodí čerstvá bazalka.

Bon Appétit!


Další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.