Pohankové rizoto patří mezi zdravé a vyvážené pokrmy. Je také lahodnou a zdravou alternativou klasického rizota, kde si můžete s přípravou jídla a jeho chutěmi vyhrát.
Pohanka je surovina, jejíž výhody znali i naši předkové. Je plná vlákniny, bílkovin a živin, které našemu tělu prospívají. Připravit ji není vůbec složité a můžete ji podávat buď jako přílohu téměř k jakémukoliv pokrmu, nebo podávat jako hlavní jídlo. Nechte se inspirovat a připravte si pohankové rizoto dle našeho receptu.
Jakou pohanku vybrat na rizoto?
Vzhledem k tomu, že existuje hned několik variací pohanky, ne všechny se na přípravu rizota hodí. Pro rizoto jsou nejvhodnější pohankové kroupy.
Recept na pohankové rizoto
Toto pohankové rizoto s kuřecím masem je velmi zdravým a výživným pokrmem, který můžete obohatit o čerstvou zeleninu nebo salát.
Ingredience
Postup přípravy
- Kuřecí prsa omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Cibuli orestujte dozlatova.
- Česnek nakrájejte na velmi drobné kousky a spolu s kuřecím masem přidejte do pánve.
- Všechno opečte, kuřecí kousky by měly být zlatavě hnědé.
- Do pánve přidejte pohanku promíchejte ji s kuřecím masem – opečená pohanka by měla vonět po oříšcích.
- Postupně do pánve přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
- Rizoto vařte přibližně 20 minut – dokud pohanka nebude měkká.
- Do rizota přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut.
- Rizoto dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr přidejte nastrouhaný sýr a promíchejte – sýr by se měl rozpustit, čímž vznikne krémová konzistence rizota.
Další oblíbené recepty z pohanky:
Rizoto si můžete upravit podle sebe a surovin, které máte doma. Výborné je také pohankové rizoto s cuketou, se špenátem, houbami, vepřovým masem nebo jen obyčejné pohankové rizoto s hráškem. A aby rizoto bylo chutnější, nebojte se do něj přidat nasekané čerstvé bylinky jako je rozmarýn, petržel nebo kurkuma.
Doporučujeme: Recept na krémové cuketové rizoto
Zdroj: self.com, cookingclassy.com