Minestrone: Recept na lahodnou zeleninovou italskou polévku

Minestrone je lahodná domácí polévka ze zeleniny, která připomíná chuť a vůni Itálie. Postačí vám pár surovin a zeleninová polévka je na světě. Přinášíme vám náš tradiční recept.

minestrone
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Vydatná italská minestrone se dá připravovat celoročně a pokaždé bude mít trochu jinou chuť. Při vaření se totiž nemusíte striktně držet postupu, ale podle své chuti si do ní přidat svou oblíbenou zeleninu, experimentovat s kořením čerstvými bylinkami a podobně. V létě si můžete připravit lehčí verzi a v zimě naopak hutnější.

Co je minestrone

Minestrone je hutná zeleninová polévka pocházející z Itálie. V současné době se jedná o velice oblíbenou italskou polévku, ale v minulosti se jednalo o skromný pokrm, který sloužil nejčastěji jako hlavní chod pro chudé obyvatelstvo. Minestrone polévka získala svůj název z italského slova minestra, jež znamená polévka.

Zajímavostí je, že neexistuje jeden univerzální návod k její přípravě, ale pouze seznam doporučených ingrediencí, jež se mění podle ročního období. Láká vás domácí polévka minestrone? Recept není nijak složitý a přípravu této populární italské polévky zvládne i úplný začátečník.

Recept na minestrone

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Polévka minestrone může mít stovky chutí, vůní i barev. Následující recept je univerzální a dá se zcela přizpůsobit tomu, co máte zrovna po ruce. Pokud vám nějaká surovina chybí, nevadí, nahraďte ji jinou nebo ji vynechte.

Suroviny

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a ostatní zeleninu na větší kostičky.
  2. Do hrnce nalijte 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidejte cibuli a koření. Až cibulka zesklovatí, přidejte do hrnce česnek, nechte ho rozvonět a poté přidejte všechnu zbývající čerstvou zeleninu.
  3. Směs nechte chvilku osmahnout, následně k ní přidejte rajčatový protlak, rajčata z plechovky a vše zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a nechte přibližně 15-20 minut povařit.
  4. Až bude zelenina na skus, zamíchejte do polévky fazole a ještě nechte polévku chvíli prohřívat na ohni.
  5. Polévku podávejte s parmezánem, čerstvou bagetou a snítkou bazalky.

Tipy pro ozvláštnění polévky

Protože polévka minestrone se dá připravit na sto různých způsobů, můžete při vaření improvizovat a experimentovat. Zde je několik tipů.

  • Nepatří parmezán k vašim oblíbeným sýrům? Nevadí. Nahraďte ho mozzarellou či fontinou.
  • Polévku můžete ozvláštnit o pancettu, klobásu či špek. Nakrájejte vybraný masný výrobek na kostičky a přidejte do hrnce před cibulí, aby se hezky opekl a rozvoněl.
  • Víte o tom, že existuje letní minestrone? Její tajemství spočívá v použití čerstvé cukety, rajčat a paprik.
  • Samozřejmě existuje i zimní minestrone. Ta je na rozdíl od té letní hutnější a můžete do ní přidat také šalvěj, která ji dodá netradiční chuť.
  • Pro silnější a výraznější chuť polévky použijte hovězí vývar.
  • Minestrone recept se dá obohatit také přidáním těstovin, dýně, čerstvých fazolových lusků a třeba i bazalkového pesta.

Zkoušeli jste už minestrone i ve vaší kuchyni nebo se zatím pořád jen odhodláváte? Jelikož je polévka plná zelenina, je velmi zdravá, proto ji určitě čas od času zařaďte na váš jídelníček.

Zdroj: cookieandkate.com, jamieoliver.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra