Minestrone: Recept na lahodnou zeleninovou italskou polévku

Minestrone je lahodná domácí polévka ze zeleniny, která připomíná chuť a vůni Itálie. Postačí vám pár surovin a zeleninová polévka je na světě. Přinášíme vám náš tradiční recept.

minestrone
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Vydatná italská minestrone se dá připravovat celoročně a pokaždé bude mít trochu jinou chuť. Při vaření se totiž nemusíte striktně držet postupu, ale podle své chuti si do ní přidat svou oblíbenou zeleninu, experimentovat s kořením čerstvými bylinkami a podobně. V létě si můžete připravit lehčí verzi a v zimě naopak hutnější.

Co je minestrone

Minestrone je hutná zeleninová polévka pocházející z Itálie. V současné době se jedná o velice oblíbenou italskou polévku, ale v minulosti se jednalo o skromný pokrm, který sloužil nejčastěji jako hlavní chod pro chudé obyvatelstvo. Minestrone polévka získala svůj název z italského slova minestra, jež znamená polévka.

Zajímavostí je, že neexistuje jeden univerzální návod k její přípravě, ale pouze seznam doporučených ingrediencí, jež se mění podle ročního období. Láká vás domácí polévka minestrone? Recept není nijak složitý a přípravu této populární italské polévky zvládne i úplný začátečník.

Recept na minestrone

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Polévka minestrone může mít stovky chutí, vůní i barev. Následující recept je univerzální a dá se zcela přizpůsobit tomu, co máte zrovna po ruce. Pokud vám nějaká surovina chybí, nevadí, nahraďte ji jinou nebo ji vynechte.

Suroviny

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a ostatní zeleninu na větší kostičky.
  2. Do hrnce nalijte 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidejte cibuli a koření. Až cibulka zesklovatí, přidejte do hrnce česnek, nechte ho rozvonět a poté přidejte všechnu zbývající čerstvou zeleninu.
  3. Směs nechte chvilku osmahnout, následně k ní přidejte rajčatový protlak, rajčata z plechovky a vše zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a nechte přibližně 15-20 minut povařit.
  4. Až bude zelenina na skus, zamíchejte do polévky fazole a ještě nechte polévku chvíli prohřívat na ohni.
  5. Polévku podávejte s parmezánem, čerstvou bagetou a snítkou bazalky.

Tipy pro ozvláštnění polévky

Protože polévka minestrone se dá připravit na sto různých způsobů, můžete při vaření improvizovat a experimentovat. Zde je několik tipů.

  • Nepatří parmezán k vašim oblíbeným sýrům? Nevadí. Nahraďte ho mozzarellou či fontinou.
  • Polévku můžete ozvláštnit o pancettu, klobásu či špek. Nakrájejte vybraný masný výrobek na kostičky a přidejte do hrnce před cibulí, aby se hezky opekl a rozvoněl.
  • Víte o tom, že existuje letní minestrone? Její tajemství spočívá v použití čerstvé cukety, rajčat a paprik.
  • Samozřejmě existuje i zimní minestrone. Ta je na rozdíl od té letní hutnější a můžete do ní přidat také šalvěj, která ji dodá netradiční chuť.
  • Pro silnější a výraznější chuť polévky použijte hovězí vývar.
  • Minestrone recept se dá obohatit také přidáním těstovin, dýně, čerstvých fazolových lusků a třeba i bazalkového pesta.

Zkoušeli jste už minestrone i ve vaší kuchyni nebo se zatím pořád jen odhodláváte? Jelikož je polévka plná zelenina, je velmi zdravá, proto ji určitě čas od času zařaďte na váš jídelníček.

Zdroj: cookieandkate.com, jamieoliver.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.