Francouzská polévka: Recept na rychlou a tradiční polévku

Francouzská polévka je výtečná. Základ tvoří zelenina, která je zjemněná smetanou. Podávat ji můžete zatepla i zastudena. Vyzkoušejte recept na typickou francouzskou polévku.

Francouzská kuchyně se vyznačuje svou jednoduchostí, ovšem na chuti to rozhodně nepoznáte.

K typickým francouzským polévkám patří cibulačka, kuřecí polévka s knedlíčky a rovněž polévka rybí nebo z korýšů. Francouzi ale připravují i zeleninové polévky, ve kterých nesmí chybět brambory. Recept na francouzskou zeleninovou polévku můžete zkusit i vy doma.

francouzská polévka
Zdroj foto: Bozhena Melnyk / Shutterstock.com

Jak vznikla francouzská polévka

Brambory a pórek. Kombinace, která společně dokonale ladí a pro přípravu polévky se tyto dvě suroviny hodí skvěle. Francouzi to také moc dobře vědí a připravují tak lahodný zeleninový krém. Domácí francouzská polévka je hustá a zasytí vás, zejména v zimním období přijde vhod. Proč se ale začala francouzská zeleninová polévka připravovat?

Tato polévka je dokonale jednoduchá a výborná, zejména pokud se zjemní smetanou. O konzumaci brambor ve Francii se zasloužil farmaceutik a také výživový nadšenec Antoine – Augustin Parmentier. Krémové zeleninové polévce se podle něj říká i Potage Parmentier. Opět tak zvítězila jednoduchost. Francouzi jsou navíc známí tím, že si vybírají kvalitní a zdravé potraviny.

Recept na francouzskou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Typická francouzská polévka s pórkem a brambory se připravuje velmi jednoduše. Určitě do ní patří i smetana, která polévku promění v lahodný krém.

Suroviny

Postup

  1. Očistíme si mrkev a pórek a oloupeme brambory.
  2. Pórek a mrkev si nakrájíme na kousky a dáme osmahnout do hrnce, kde si nejdříve rozehřejeme máslo.
  3. Přidáme nakrájené brambory, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme doměkka.
  4. Ochutíme solí a pepřem.
  5. Polévku po dovaření rozmixujeme, konzistenci volíme dle chuti a preferencí.
  6. Nakonec zjemníme polévku smetanou.

Tipy na podávaní

  • Polévka se dá podávat zastudena i zatepla. Recept na francouzskou zeleninovou polévku můžete znát i pod názvem Vichyssoise.
  • Tuto typickou francouzskou polévku si ihned oblíbíte, v létě ji můžete konzumovat studenou a v zimě vás zahřeje teplá varianta.

Doporučujeme také: Oblíbená krupicová polévka

Jak udělat knedlíčky do polévky?

Pod názvem francouzská polévka si často představíme zejména polévku ze sáčku, pro kterou jsou typické těstovinové mušličky. I tuhle polévku si můžete připravit doma, stačí mít jako základ silný hovězí vývar, těstovinové mušličky – a polévku musí doplnit i knedlíčky. Knedlíčky do polévky můžete připravit z jater, hovězího vařeného masa – nebo jen tak z polohrubé mouky, vajec a bylinek. Polohrubá mouka, krupice, vejce, sůl a bylinky, případně i česnek tvoří základ každých domácích knedlíčků do polévky.

Připravujete tradiční francouzskou polévku i u vás doma nebo jste dosud slyšeli jen o té francouzské sáčkové polévce?

Zdroj: countryliving.com, goodto.com


Další tipy na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra