Bazalka pravá: Pěstování, sklizeň, účinky a bazalkové pesto

Jaro je nejlepší období pro pěstování bylinek. Zakládáte si bylinkový záhon a přemýšlíte, které bylinky do něj umístit? Bazalka v něm určitě nesmí chybět, pro její široké využití.

Tak jsme se konečně dočkali a je tu jaro se vším všudy. Nejkrásnější roční období bylo letos očekávané více než kdy jindy, a přesto si, navzdory dlouhé zimě, dávalo načas. V době, kdy podle kalendáře už mělo jaro panovat, nám teploty začaly padat k bodu mrazu. Ale nakonec přeci jen jaro přišlo, aby nám dodalo svou životadárnou energii.

A protože stará pranostika říká, že „pozdní jaro je pravé požehnání“, máme naději, že teplé sluneční paprsky budou tím nejlepším lékem nejen pro naše zahrádky, ale i pro život v naší zemi.

Kromě sluníčka patří neodmyslitelně k jaru i léčivé bylinky. Po dlouhé zimě to jsou první cenné zdroje čerstvých vitamínů a minerálů, které, my lidé, teď potřebujeme jako sůl. Jarních bylinek je celá řada a královnou těch nejoblíbenějších je bazalka.

Bazalka v kuchyni
Zdroj foto: j.chizhe / Shutterstock.com

Původ bazalky

Bazalka pochází z Indie, kde se začala pěstovat už ve starověku a již tehdy byla bylinou blahořečenou a uctívanou především pro své afrodiziakální účinky. Indové tehdy hojně používali zelenou medicínu a nejstarší psaný bylinář, Shen Nung’s Pen Ts’ao, pocházející z období kolem roku 3 000 před naším letopočtem, se o bazalce rovněž zmiňuje.

Když o mnoho let později dovezl Karel Veliký bazalku do střední Evropy, nebylo snad jediné klášterní zahrady, na níž by nebyla pěstována. Představovala lásku a čistotu a málokterý náboženský obřad se bez ní obešel. Byla symbolem spojení mezi světem naším a duchovním.

Nejznámější druhy bazalek

Bazalka (Ocimum basilicum) se řadí mezi rostliny hluchavkovité. Na celém světě je jich více než 60 druhů a rok od roku přibývají další. Nejrozšířenější je v Africe a Jižní Americe. Dorůstá do výšky 20 – 60 cm. Je to stálezelená jednoletá rostlina. V dnešní době již existuje kromě zelených odrůd i odrůda, jejíž listy jsou tmavě fialové. Květy bazalek jsou bílé, u fialové odrůdy světle růžové.

Nejčastěji pěstované druhy bazalek:

  1. Bazalka pravá (Ocimum basilicum),
  2. Bazalka posvátná (Ocimum sanctum),
  3. Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum),
  4. Bazalka indická (Ocimum tenuiflorum),
  5. Bazalka kilimandžárská (Ocimum kilimandscharicum),
  6. Bazalka americká (Ocimum americanum),
  7. Bazalka trpasličí pravá (Ocimum basilicum),
  8. Bazalka červená Chianti (Ocimum basilicum red).

V posledních letech se do popředí zájmů pěstitelů dostaly i některé nové druhy, jejichž listy voní výrazně citrónově nebo skořicově.

Pěstování bazalky doma i na zahradě

Bazalku lze pěstovat na zahradě, ale i doma za oknem. Je k tomu zapotřebí jen dodržet několik zásad:

  1. Sazeničku bazalky můžeme zakoupit, ale větší radost budeme mít z vlastnoručně vypěstované. Proto si obstaráme semínka a březen až duben jsou optimální měsíce pro předpěstování bazalky doma za oknem.
  2. K tomuto účelu používáme výsevné misky či květináče naplněné substrátem smíchaným s perlitem. Ten dodá půdě potřebnou vzdušnost. Několik semínek vložíme na povrch hlíny a jen lehce prstem přitlačíme do hlíny a pak už stačí jen pravidelně zavlažovat. Za 3 týdny máme krásné malinké rostlinky. Tyto přesadíme do truhlíků, které mohou v druhé polovině května už ven na sluníčko na zahradu. Ujistěte se, že v době umístění ven, už nehrozí žádné mrazíky, protože ty by bazalku mohly zahubit.
  3. Nezapomeňte věčně žíznivou bazalku zalévat. Musíte to „vychytat“ tak, aby měla dostatek, ale ne nadbytek vody. Nezalívejte na listy a chraňte ji i před deštěm. Průvan ani vítr ji také nedělají dobře. Naopak tři základní věci, které bazalky k životu potřebují zcela nutně, je dostatek světla, vody a tepla.
Bazalka v květináči
Zdroj foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Sběr bazalky

Z rostlinky využíváme mladé výhonky a lístečky. Největší sílu a taky nejkrásnější aroma mají před květem, což bývá tak v červnu. Chcete-li si trošku prodloužit „voňavé“ období bazalky, zaštipujte první náznaky květenství. Ptáte se, kdy bazalku sklízet? Jakmile začne bazalka kvést drobnými kvítky, nastala doba první sklizně. Sklidíme-li lístky opatrně, nepoškozenou rostlinku pak seřízneme, můžeme v září očekávat sklizeň číslo 2. Tato rostlinka nevyžaduje hnojení, ale pokud ji přihnojujeme, dva týdny před sklizní s tím přestaňte!

Třetí sklizeň už nebude, ale řešení, jak si zajistit bazalku i na zimu, máme. Zasejte ji na podzim doma a umístěte ji na okno, pečlivě se o ni starejte a celou zimu z ní budete mít užitek.

Bazalka a její účinky na zdraví

Bazalka pravá napomáhá našemu trávení jít správnou cestou. Umí zklidnit žaludek, dokonce si prý poradí i s následky bujarých večírků. Tlumí křeče, působí proti nadýmání a celkově zlepšuje metabolismus. Zklidnit umí nejen žaludek, ale i psychiku. Je účinná proti stresu, úzkosti, nespavosti a bolestem hlavy. Obklady z bazalky zase hojí rány, bodnutí hmyzem nebo opruzeniny.

Komu bazalka neprospívá?

Obecně lze říct, že malé množství bazalky neškodí ani těhotným či kojícím ženám. Při použití bazalky v těhotenství proto buďte raději opatrnější. Pokud máte chuť na salát Caprese s bazalkou, tak si ho klidně dejte, ale denně pít bazalkový výluh, to rozhodně nedělejte!

Využití bazalky v kuchyni

Nejvíce známá je bazalka pravá svým použitím v kuchyni jako koření. Uplatnění bylinek v kuchyni milují zejména Italové, kteří jimi dochucují většinu svých jídel. K dochucení pokrmů se používají hlavně listy sekané nebo drcené. Bazalka se používá čerstvá, sušená nebo mražená. Své využití pak najde v omáčkách, polévkách, salátech, těstovinách nebo v kombinaci s rybím masem. Pokud je sklizeň bazalky veliká, doporučujeme zkusit bazalkové marinády, dresinky nebo pesta.

Recept na bazalkové pesto

Snad všechny hospodyňky, používající pesto ve své kuchyni, mají na něho svůj recept. Možná jste jich už pár i odzkoušeli a pořád jste nebyli úplně spokojeni. Zkuste náš recept. Tento recept na bazalkové těsto časem neztrácí svou svěží zelenou barvu, nemá nahořklou chuť a uděláte-li si ho dostatek, budete mít zásobu na celou zimu.

Suroviny:
50 – 70 listů bazalky (aby zůstaly stále krásně zelené, bude nutno je blanšírovat – viz recept), 40 g piniových oříšků (vybírejte dobře, protože mnohé asijské oříšky jsou silné hořké. Raději si kupte pinie z Itálie, Ruska apod., ať si nevhodnými oříšky nezkazíte celé dílo), 40 g strouhaného parmazánu, rozetřený stroužek česneku, 100 ml panenského olivového oleje.

Postup:

  1. V kastrolu přiveďte k varu lehce osolenou vodu a ke sporáku si nachystejte mísu s hodně studenou až ledovou vodou. Bazalkové listy vhoďte do vroucí vody a ihned je cedníkem vylovte a ponořte do ledové vody, aby se zastavil var. Výsledkem bude krásně zelená barva, která taková již zůstane.
  2. Bazalku pořádně osušte a rozmixujte společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným česnekem. Přilijte olej a nechte všechny ingredience propojit. Pestem naplňte skleničky a uložte je v lednici. Chcete-li si ho uchovat na zimu, rozdělte pesto do tvořítek na led a dejte zamrazit.
Bazalka - bazalkové pesto
Zdroj foto: Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Co je pesto a k čemu se využívá

Pokud jste název pesto někde slyšeli, ale nevíte, oč jde, poradíme vám. Je to v podstatě dochucovací pasta z rozmixovaných předem daných surovin, které k sobě dokonale chuťově ladí. Pest je mnoho druhů, například pesto z medvědího česneku nebo pesto ze sušených rajčat, ale bazalkové je asi nejznámější. Kdysi dávno se pesta připravovala v mramorových hmoždířích s pomocí dřevěných tloučků. Dnes ruční práci nahradili kuchyňské přístroje.

Bazalkové pesto lze použít:

  • na rychlé dochucení těstovin (uvařené těstoviny smícháme s pestem a posypeme strouhaným parmazánem),
  • do baget a sendvičů (pestem namažeme pečivo, které následně obkládáme např. mozzarellou, rajčaty a lístky rukoly),
  • na grilovaná masa či ryby,
  • k dochucení grilované zeleniny,
  • jako rychlý dip (smícháme řecký bílý jogurt s pestem),
  • salát Caprese (sýr Mozzarella a plátky rajčat pokapané bazalkovým pestem).

Skvělý tip: Vyzkoušejte topinku, kde místo česneku potřete opečený chléb pestem.

Zdroj: almanac.com, simplyrecipes.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.