Příprava chutné drobenky je snadná. Kde můžete drobenku použít?
Také jste jako malí měli nejraději babiččiny drobenkové koláče? Drobenka na nich byla často to nejlepší a najít na talíři kousek, kde je drobenky nejvíce byl úkol snad pro všechny. Kdo ji vymyslel, asi snadno nedohledáme, ale je jasné, že ji používají kuchaři a cukráři po celém světě. Připravuje se v různých variantách – hrubá, měkká, někdo jí říká posypka, jiný žmolenka. Základním kamenem je mouka, cukr a máslo. Dnes však existují nejrůznější variace, do kterých se přidává skořice, vanilkový cukr, kakao, muškátový oříšek a podobně.

Jak připravit dobrou drobenku?
Babičky nám dají za pravdu. Drobenka je hotová raz dva, není to nic složitého. Jak si drobenku připravit?
Suroviny:
- 3 – 4 polévkové lžíce hrubé mouky
- 1 – 2 polévkové lžíce másla
- 2 – 3 polévkových lžic cukru moučka
Jak postupovat?
Smíchejte hrubou mouku s moučkovým cukrem a máslem. Nejlépe připravíte drobenku rukou. Vše smíchejte rukou, dokud nevzniknou malé drobky, drobenku budete mít hotovou. Pak už stačí jen posypat dezert, koláč nebo buchtu a péct podle návodu.
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
Jak postupovat?
Mouku smíchejte s cukrem, přidejte máslo nakrájené na menší kousky (bude se vám lépe připravovat drobenka). Ideálně rukou zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nevznikne drobenka. Někdo má rád jemné kousky, jiný raději větší a hrubší kousky.

Kde drobenku použít?
Těch možností je opravdu velká spousta. Asi každý zná drobenkový koláč, který se může připravovat s nejrůznějším ovocem, podle aktuální sezóny. Jde o rychlý a poměrně oblíbený koláč, kterým nic nezkazíte. Posypku využijete také při přípravě tradičních domácích koláčů, do kterých využijete klasické tvarohové nebo makové náplně. Ať už připravíte křehké těsto, drobenkové, piškotové nebo jakékoliv další těsto, drobenka vám vždycky pomůže koláč pozvednout na vyšší úroveň.