Šťavnatá kuřecí roláda: Recept z prsních řízků

Kuřecí roláda se na první pohled může zdát jako složitý a luxusní pokrm, ovšem příprava je opravdu jednoduchá. Stačí si jen vybrat oblíbenou náplň a pustit se do toho.

Nejlepší volbou je kuřecí roláda z prsních řízků. Plátky masa lze totiž snadno naplnit a zabalit, máte to tak bez zbytečných starostí. Se správným postupem přípravy je přitom výsledkem lahodná a šťavnatá kuřecí roláda.

kuřecí roláda z prsních řízků
Zdroj foto: smspsy / Shutterstock.com

Co dát do kuřecí rolády

Tato roláda je velmi oblíbeným pokrmem, a to zejména díky variabilitě. Základem je totiž kuřecí maso, ideálně prsní řízky. Výběr náplně už pak záleží zcela na vás.

Použít lze:

  • různou zeleninu,
  • sušená rajčata,
  • listový špenát,
  • čerstvý chřest a další.

Právě kuřecí roláda se sušenými rajčaty je vynikající, v kombinaci se sýrem a bylinkami vzniká perfektní kombinace.

Jako náplň do kuřecí rolády může skvěle posloužit i nádivka. Nabízí se různé možnosti, ze kterých si můžete vybrat. Jednou z často připravovaných je kuřecí roláda s velikonoční nádivkou. V té nesmí zpravidla chybět kopřivy, uzené maso a vajíčka.

Ovšem kuřecí roláda s nádivkou nabízí i další různé varianty. Vyzkoušet tak můžete i jiné možnosti – třeba namísto kopřiv použít spoustu zelené petržele, medvědí česnek či uzené maso nahradit kuřecími játry.

V neposlední řadě se pak nabízí kuřecí roláda se šunkou a sýrem, jde o jednoduchý recept, který je hotový za chvilku, a přitom skvěle chutná.

Recept na kuřecí roládu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Křehké kuřecí maso plněné sušenými rajčaty a ricottou je neuvěřitelně chutné. Tato kombinace si vás získá – vypadá špičkově, příprava přitom není složitá. Vše ještě doplní prosciutto, které navíc rolády drží pohromadě, obejdete se tak bez provázku.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si vymazaný plech.
  2. Každé kuřecí prso vodorovně rozřízněte napůl. Plátky naklepejte zhruba na tloušťku 7 milimetrů.
  3. Na prkýnko si položte velký kus potravinové folie. Poté na ni vyskládejte plátky prosciutta tak, aby vznikl obdélník (o rozměrech zhruba 25×35 cm). Plátky šunky by se měly lehce překrývat.
  4. Poté navrch rozložte plátky kuřecího masa, podobně jako šunku. Každý kousek by se měl mírně překrývat.
  5. Maso ještě lehce naklepejte, aby se plátky dobře spojily.
  6. Do velké mísy dejte ricottu, parmazán, citronovou kůru, pokrájená sušená rajčata, nasekanou šalvěj a rozšlehané vajíčko.
  7. Směs osolte a opepřete dle chuti a dobře promíchejte.
  8. Lžící klaďte náplň podél delší strany kuřecích plátků.
  9. S pomocí potravinové fólie srolujte roládu – začněte tam, kam jste dávali náplň.
  10. Folii sundejte a vyhoďte. Roládu položte švem dolů na připravený plech.
  11. Potřete olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte zhruba 25 minut, aby se maso dobře propeklo a prosciutto zhnědlo a bylo lehce křupavé.
  12. Před podáváním nechte ještě 5 minut odpočinout.

Pokud máte obavy, zda bude roláda držet pohromadě, nabízí se poměrně jednoduché řešení. Použít totiž můžete formu – kuřecí roláda v srnčím hřbetu představuje jednoduché řešení. Stačí jen suroviny vrstvit rovnou do formy, namísto balení pomocí folie.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také italskou masovou roládu – Porchetta

S čím podávat kuřecí roládu?

K tomuto receptu se skvěle hodí lehký salátek se zálivkou. Případně můžete přidat ještě čerstvý chléb či jiné oblíbené pečivo.

Plněná kuřecí roláda je však často podávána s bramborami, kaší, nebo rýží. Jednoduchá kuřecí roláda chutná skvěle s čímkoli.

Jak připravit šťávu k masu?

Roláda z kuřecích prsou může být pro někoho málo šťavnatá. Pro každý případ se hodí mít k masu dobrou šťávu. Tím nejjednodušším řešením je použít samotný výpek, který zůstane na plechu po upečení. Má velmi jemnou chuť, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Pokud však preferujete spíše silnější omáčky, je třeba výpek ještě dále upravit. Nechte ho bublat v hrnci, pro lepší chuť můžete přidat vývar či třeba víno. Povařením se výpek redukuje a vzniká chutnější šťáva.

Pro zahuštění je nejlepší volbou máslo. Do zhoustlé šťávy přidejte studené máslo a vymíchejte do krásně hebké omáčky. Někdy se doporučuje i jíška, ovšem tu je vhodné povařit ještě zhruba 15 minut, čímž se příprava zbytečně prodlužuje.

Doporučujeme: Připravte si také skvělé řízky pečené v troubě

Jak zabalit masovou roládu, aby držela?

Láká vás masová roláda, recept máte vybraný, ale příprava se vám zdá moc složitá? Největším strašákem je zabalení rolády, které však není tak složité. Nabízí se několik tipů, díky kterým se vám jídlo zaručeně povede.

Sváteční kuřecí roláda je mnohdy obalená šunkou či třeba slaninou – ty se postarají o to, aby se plátky masa nerozbalily. Pro jistotu však můžete použít provázek a váleček ovázat.

Jestliže roláda není obalená, pak je provázek nutností. Aby se vám povedl krásný váleček, je dobré použít i alobal. Tím obalíte maso, aby drželo, a poté svážete. Před koncem pečení pak stačí sundat alobal a nechat maso dopéct, aby chytlo krásnou barvu.

Zdroj: taste.com, myrecipes.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.