Kdo by nemiloval spojení výborného masa a voňavých bylinek. Porchetta je vepřová roláda, která pochází z Itálie. Připravit si ji můžete i doma a nebudete litovat.
Rádi zkoušíte nové recepty a milujete vepřové maso? Určitě musíte vyzkoušet italskou porchettu. Příprava této rolády není příliš složitá a rozhodně stojí za to, ji vyzkoušet a ochutnat. S naším receptem přípravu zvládnete hravě.
Co je porchetta
Porchetta je italská vepřová roláda, patří k nejoblíbenějším masovým jídlům v Itálii vůbec. Pro tento pokrm jsou typické dvě věci – šťavnaté vepřové maso a do křupava vypečená kůrčička. V Itálii Porchettu připravují z celého prasete, popřípadě je možné použít maso z pečeného selete.
Doma ale samozřejmě celého vepříka připravovat nemusíte. V Itálii se konzumuje zatepla i zastudena a nejčastěji se vkládá do žemlí. Vznikne tak v podstatě porchetta burger, který si v místních ulicích můžete běžně koupit a tuto dobrotu ochutnat. Připravit si tuto roládu ale můžete i doma.
Jaké maso je nejvhodnější na roládu porchetta
Italové věří, že nejlepším masem na přípravu této rolády je maso z prasnice, která váží okolo osmdesáti kilo a ještě neměla selátka. Takové maso má totiž velmi jemnou kůžičku a není ani příliš cítit. Celé upečené prase se pak vykostí a zaroluje, využít lze i pečené selátko. V domácích podmínkách se ale nejčastěji porchetta připravuje z bůčku. Porchetta z bůčku je vynikající a bezesporu si toto jídlo zamilujete. Bůček však musí být kvalitní a s vyšší vrstvou masa. Jinak lze na přípravu použít i vepřovou pečeni, panenku nebo vepřové ramínko.
Recept na porchettu
Příprava porchetty je časově náročnější, ale s receptem si poradí i začínající kuchtíci. A tento recept opravdu stojí za to.
Suroviny
Postup
- Maso si rozřízneme na plát, položíme ho na pracovní desku a přikryjeme potravinářskou folií. Jemně maso naklepeme tak, aby bylo asi 3 centimetry vysoké.
- Cibuli i česnek si oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- Na pánvi rozehřejeme asi 1,5 lžíce olivového oleje a pár minut na něm smažíme cibuli.
- K cibuli přidáme polovinu nakrájeného česneku, 1 lžíci fenyklu, rozmarýn, bobkový list, půl lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř a všechno dohromady osmahneme ještě asi minutku. Směs si poté dáme bokem vychladnout.
- Až směs vychladne, potřeme jí rozložené a naklepané maso, pevně ho srolujeme a svážeme provázkem.
- Roládu přendáme na talíř a překryjeme lehce potravinářskou folií. Poté můžeme roládu umístit do lednice, kde ji necháme přes noc marinovat. Roládu můžeme nechat odpočívat až 24 hodin, čím déle, tím lépe.
- Před pečením vyndáme roládu z chladničky minimálně půl hodiny dopředu.
- Roládu pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 4 hodiny. Roládu podlijeme vodou.
- Asi hodinu před koncem pečení, roládu přikryjeme alobalem.
Jak vylepšit roládu?
Italská specialita se v Itálii připravuje s nejrůznějším kořením a bylinkami, ty se liší podle kraje. Fenyklovými semínky se ale porchetta dochucuje vždy. Místo rozmarýnu lze ale požít například muškátový oříšek, čerstvou šalvěj nebo tymián.
S čím se podáva porchetta?
Porchetta se v Itálii nejčastěji konzumuje vložená do žemle. V našich končinách ji můžete podávat s jakýmkoliv čerstvým pečivem nebo s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!
Zdroj: christinascucina.com, seriouseats.com
Tipy na další články