Šafránové rizoto – Připravte si vynikající a krémové rizoto

Šafránové rizoto má ohromující chuť, je snadné na přípravu a má výbornou krémovou konzistenci. Vyzkoušejte recept na pravé rizoto se šafránem.

Šafrán se jako koření používá již po staletí, kromě své chuti a vůně ale může zaujmout i účinky na zdraví. Právě šafránové rizoto skvěle ukáže jeho chuť. Zkusíte si jej připravit?

šafránové rizoto s houbami
Zdroj foto: Ale02 / Shutterstock.com

Je u vás rizoto oblíbené? Pravé rizoto musí být krémové a na jeho přípravu se využívá jen několik málo surovin. Přesto stojí za to jej ochutnat. Šafránové rizoto vás ohromí svou jednoduchostí ale vynikající chutí.

Pravé šafránové rizoto

Pravé rizoto si všichni spojujeme s Itálií a právě v italském Miláně vzniklo šafránové rizoto. Při jeho přípravě je třeba dbát na přesný postup, obávat se toho ale určitě nemusíte, rizoto je poměrně snadné na přípravu a jistě si na něm pochutnáte.

Do šafránového rizota můžete přidat i jiné ingredience, například houby či krevety. Šafránové rizoto s krevetami, s houbami nebo s kuřecím masem zvládnete připravit lehce. Začněte ale se základním receptem na šafránové rizoto.

Šafrán je k dostání v každém obchůdku s kořením či se zdravou výživou. Má vliv na dobré zažívání, zklidňuje žaludek i organismus a podporuje rovněž dobrou náladu. V kuchyni se šafrán nejčastěji přidává právě do krémového rizota, dále se přidává do těstovinových jídel nebo do kuskusu a vyjímá se i v polévkách. Šafrán je rovněž vynikající v kombinaci s mořskými plody nebo pokrmy z ryb.

Kde se vzalo „je ho jako šafránu“?

Tohle přísloví vám jistě neuniklo a znáte jej. Proč se to ale říká? Je to jednoduché, šafrán je vynikající ale i poměrně vzácnou surovinou. Šafrán patří k nejdražším druhům koření na světě a to dokazuje i fakt, že na výrobu jednoho kilogramu koření se využívá přibližně 200 tisíc květů šafránu.

Recept na šafránové rizoto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:3 porce

Se šafránem se musí pracovat opatrně, ale stojí to za to. Příprava šafránového rizota je velmi jednoduchá. Zkusíte to a pochutnáte si?

Ingredience

Postup přípravy

  1. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. Na pánvičce si rozpálíme olivový olej a šalotku na něm osmahneme.
  3. Pak přidáme rýži, kterou budeme krátce asi tři minuty opékat, dokud nezesklovatí.
  4. Troškou vývaru potom rýži zalijeme, přidáme šafrán a houby a vývar necháme do rýže vsáknout.
  5. Vývar dále budeme k rýži přidávat vždy po malých naběračkách, vždy necháme vývar do rýže vsáknout a takto postupujeme, dokud se rýže neuvaří a všechna tekutina neodpaří.
  6. Nakonec rizoto dochutíme solí a pepřem a přidáme do něj přepuštěné máslo pro zjemnění.

  • Houby můžeme přidat i čerstvé, je jen nutné, je ještě před přidáním do rizota osmahnout na jiné pánvičce.

Tip: Když si neumíte poradit s tím, jak správně rýži uvařit, poradíme vám v našem článku.

Čím ozvláštnit rizoto ze šafránu?

Houby můžeme přidat i čerstvé, je jen nutné, je ještě před přidáním do rizota osmahnout na jiné pánvičce.

Do rizota můžeme přidat i parmazán, který mu dodá úplně jinou chuť a v italské kuchyni je součástí krémového rizota vždy.

Tipy pro nejlepší šafránové rizoto

Předtím, než přidáte rýži na pánvičku, ji nikdy neoplachujte. Rýže se přidává do rizota vždy v suchém stavu, tak jak byla koupena. Jinak by totiž rýže nevytvořila správnou konzistenci.

Rýži vždy vybírejte kulatozrnou, kromě druhu arborio to může být ještě rýže carnaroli. Kromě vývaru se do italského rizota ještě běžně přidává bílé víno. Mělo by jít o suché bílé víno, které si pak nalijete i k večeři, až budete rizoto jíst.

Zdroj: kyleecooks.com, modernhoney.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.