Poctivě udělaná sekaná vám nepopraská a je krásně šťavnatá

Pokud jste už někdy zažili, že vaše sekaná je vysušená, popraskaná a celkově nechutná dobře, přečtěte si následující typy, jak tomu předejít, abyste si na svém výtvoru opravdu pochutnali. Na přípravě poctivé domácí sekané není nic složitého, jen musíte dbát na to, aby bylo maso pořádně pomleté a propracované.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Čím prorostlejší maso, tím lépe

Při výběru masa zapomeňte na to, že libové maso je nejlepší. Pokud chcete mít opravdu skvělou sekanou, vsaďte na silně prorostlé části masa. Jsou to totiž právě ony, které dodají sekané šťavnatou chuť. Libové maso se rychleji vysuší, dobře nezměkne a samozřejmě nepustí tolik potřebnou šťávu. Toto pravidlo je opravdu nesmírně důležité a měli byste se jím řídit. Bez něj nikdy nedocílíte skvělého výsledku.

Jak správně mlít maso

Namlít maso na obyčejném domácím mlýnku dá někdy pořádně zabrat, zvlášť pokud se snažíte pomlít šlachy a blány v mase. Proto byste si měli nejprve maso nakrájet po směru, kterým vedou vlákna. Tyto kousky potom překrájejte na menší kostky a umelte. Vzniklou směs dostatečně osolte a aby váš výsledek stál opravdu za to, pomelte ho ještě jednou. Tak docílíte toho, že maso bude opravdu kvalitně rozemleté a sůl se rovnoměrně rozptýlí do celé směsi.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/tasty-homemade-ground-baked-turkey-meatloaf-1181224483

Maso musí být pořádně zpracované

Výhodou pořádně zpracovaného masa je to, že směs bude dobře lepit a snadno se na ni naváže mléko a další suroviny, které do sekané potřebujete dostat. Má to však i svou nevýhodu. Maso se při míchání nesmí příliš zahřát. V ten moment by totiž došlo k poruše emulzí a při pečení by se vám začal oddělovat tuk od masa, což při pečení sekané rozhodně není žádoucí. Byla by pak vysušená a velmi pravděpodobně by vám popraskala.

Pečivo a mléko ze sekané nesmíte vynechat

Už jste určitě slyšeli, že do sekané se přidává rohlík či veka namočená v mléce. Má to své opodstatnění. Takto připravené pečivo vám sekanou pořádně zahustí, a hlavně kvalitně spojí. Je to také skvělý způsob, jak do sekané dostat dostatečné množství tekutiny, aby byla opravdu šťavnatá. Pokud doma právě nemáte po ruce mléko, vůbec nevadí. Lehce ho můžete nahradit vodou. Výsledek bude prakticky stejný.

Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Skvělá domácí sekaná

Na přípravu skvělé domácí sekané pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 ks menší cibule,
  • sůl,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • trochu mléka,
  • 1 lžíci majoránky,
  • 2 rohlíky,
  • čerstvě mletý černý pepř,
  • 1 lžíci drceného kmínu,
  • hladkou mouka na zaprášení,
  • 500 g prorostlého vepřového masa,
  • 500 g prorostlého hovězího masa.

Pracovní postup

  1. Nejprve si namelte oba druhy masa, osolte a znovu pomelte.
  2. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Mléka nedávejte moc, musí všechno vsáknout do rohlíků.
  3. Přidejte nasáklé rohlíky do velké mísy, kde máte nachystané mleté maso, a vše důkladně promíchejte.
  4. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vejce, majoránku, kmín a rozdrcený česnek.
  5. Koření se nebojte a klidně ho přidejte ještě více.
  6. Celou směs pořádně promíchejte, a nakonec lehce po povrchu zaprašte moukou.
  7. Pokud se vám směs zdá řídká, můžete ji zahustit strouhankou.
  8. Celou směs nakonec ještě dalších 5 minut hněťte, aby se použité ingredience opravdu pořádně spojily, a nakonec utvořte šišku.
  9. Tu dejte do pekáče, který jste potřeli olejem.
  10. Předehřejte si troubu na 200 °C a než do ní vložíte pekáč, celou sekanou pořádně potřete vodou. Pak zapékejte zhruba 10 minut.
  11. Po této době stáhněte teplotu v troubě na 150 °C pečte dalších zhruba 45 minut.
  12. Směs občas podlévejte, aby se nevysušovala.

K takto připravené sekané se skvěle hodí vařené brambory potřené máslem a posypané pažitkou – společně s kyselým okurkem.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací