Sekaná: Domácí recept na šťavnaté a poctivé jídlo

Připravte si poctivou domácí sekanou, která nebude vysušená a popraskaná, ale šťavnatá a nadýchaná. Vyzkoušejte následující jednoduchý recept na sekanou z mletého masa.

Domácí sekaná
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jaké vybrat maso na sekanou?

Při výběru masa zapomeňte na to, že vhodné maso na sekanou je libové maso. Pokud ji chcete mít opravdu skvělou, vsaďte na silně prorostlé části masa. Můžete si ji připravit na 3 spůsoby:

  • Sekaná z hovězího masa
  • Sekaná z vepřového masa
  • Sekaná z mletého masa – kombinace hovězího a vepřového

Jsou to totiž právě ony, které dodají pravé sekané šťavnatou chuť. Libové maso se rychleji vysuší, dobře nezměkne a samozřejmě nepustí tolik potřebnou šťávu. Toto pravidlo je opravdu nesmírně důležité a měli byste se jím řídit. Bez něj nikdy nedocílíte skvělého výsledku. Často se také tenhle pokrm kombinuje i se slaninou.

Občas se můžete potkat také s kuřecí sekanou, to však není ta pravá.

Sekaná z mletého masa

Namlít maso na obyčejném domácím mlýnku dá někdy pořádně zabrat, zvlášť pokud se snažíte pomlít šlachy a blány v mase. Proto byste si měli nejprve maso nakrájet po směru, kterým vedou vlákna. Tyto kousky potom překrájejte na menší kostky a umelte. Vzniklou směs dostatečně osolte a aby váš výsledek stál opravdu za to, pomelte ho ještě jednou. Tak docílíte toho, že maso bude opravdu kvalitně rozemleté a sůl se rovnoměrně rozptýlí do celé směsi.

Maso musí být pořádně zpracované

Výhodou pořádně zpracovaného masa je to, že směs bude dobře lepit a snadno se na ni naváže mléko a další suroviny, které do domácí sekané z mletého masa potřebujete dostat. Má to však i svou nevýhodu. Maso se při míchání nesmí příliš zahřát. V ten moment by totiž došlo k poruše emulzí a při pečení by se vám začal oddělovat tuk od masa, což při pečení sekané rozhodně není žádoucí. Byla by pak vysušená a velmi pravděpodobně by vám popraskala.

Co nesmí v nejlepší sekané chybět?

Už jste určitě slyšeli, že do sekané se přidává rohlík či veka namočená v mléce. Má to své opodstatnění. Takto připravené pečivo vám jí pořádně zahustí, a hlavně kvalitně spojí. Je to také skvělý způsob, jak do ní dostat dostatečné množství tekutiny, aby byla opravdu šťavnatá. Pokud doma právě nemáte po ruce mléko, vůbec nevadí. Lehce ho můžete nahradit vodou. Výsledek bude prakticky stejný.

Sekaná
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Domácí sekaná – recept

Pojďme si teď vyzkoušet recept na sekanou s vejcem. Tahle babiččina sekaná je pro 4 osoby (porce).

Suroviny

  • 2 ks menší cibule,
  • sůl,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • trochu mléka,
  • 1 lžíci majoránky,
  • 2 rohlíky,
  • čerstvě mletý černý pepř,
  • 1 lžíci drceného kmínu,
  • hladkou mouka na zaprášení,
  • 500 g prorostlého vepřového masa,
  • 500 g prorostlého hovězího masa.

Jak dlouho péct sekanou?

 Sekanou zapékejte zhruba 10 minut na 200°C, poté dalších 45 minut na 150 °C.

Pracovní postup

  1. Nejprve si namelte oba druhy masa, osolte a znovu pomelte.
  2. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Mléka nedávejte moc, musí všechno vsáknout do rohlíků.
  3. Přidejte nasáklé rohlíky do velké mísy, kde máte nachystané mleté maso, a vše důkladně promíchejte.
  4. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vejce, majoránku, kmín a rozdrcený česnek.
  5. Koření se nebojte a klidně ho přidejte ještě více.
  6. Celou směs pořádně promíchejte, a nakonec lehce po povrchu zaprašte moukou.
  7. Pokud se vám směs zdá řídká, můžete ji zahustit strouhankou.
  8. Celou směs nakonec ještě dalších 5 minut hněťte, aby se použité ingredience opravdu pořádně spojily, a nakonec utvořte šišku.
  9. Tu dejte do pekáče, který jste potřeli olejem.
  10. Předehřejte si troubu na 200 °C a než do ní vložíte pekáč, celou sekanou pořádně potřete vodou. Pak zapékejte zhruba 10 minut.
  11. Po této době stáhněte teplotu v troubě na 150 °C pečte dalších zhruba 45 minut.
  12. Směs občas podlévejte, aby se nevysušovala.

Tip pro tu nejlepší sekanou

K takto připravené výborné sekané se skvěle hodí vařené brambory potřené máslem a posypané pažitkou – společně s kyselým okurkem.

Máte rádi vepřové maso? Vyzkoušejte také recept na holandský řízek

Tak dobrou chuť!

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.