Svíčková na smetaně s hovězím masem. Jednoduchý recept

Svíčková na smetaně je jednou z nejoblíbenějších českých klasik, která se hodí nejen k nedělnímu obědu. Recept na přípravu poctivé svíčkové omáčky vůbec není složitý.

Přemýšlíte co k obědu? Už nemusíte. Vyzkoušejte recept na svíčkovou.

Hovězí svíčková na smětane s knedlíky
Zdroj foto: Helena Zezulkova / Shutterstock.com

Jaké vybrat maso na svíčkovou?

Nejlepší svíčková na smetaně je s hovězím masem, proto se nazýva i hovězí pečeně na smetaně. Můžete však použít i maso z divočáka či králíka. Případně můžete recept na svíčkovou vyzkoušet také s krůtím masem, jedná se o dietnější variantu.

Než začnete se svíčkovou omáčkou, můžete maso naložit a nechat odležet 24 hodin. To ovšem není nutné, s přípravou jednoduché svíčkové tedy můžete začít hned.

Recept na hovězí svíčkovou

Suroviny:

  • 1,2 kg hovězího masa (svíčková),
  • 3 mrkve,
  • 3 petržele,
  • 2 větší cibule,
  • ¼ celeru,
  • 100 g špeku,
  • 3 lžíce másla,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce krupicového cukru,
  • 3 lžíce kvasného octa,
  • 1 lžíce plnotučné hořčice,
  • 180 ml smetany (33 %),
  • 10 kuliček černého pepře,
  • 6 kuliček nového koření,
  • lžička tymiánu,
  • 2 bobkové listy,
  • sůl a pepř,
  • citron a brusinky.

Postup

  1. Nejlepším masem k přípravě je samozřejmě svíčková, ovšem omáčku si můžete připravit i z jiných druhů hovězího masa. Levnější variantou může být roštěnec, loupaná plec či veverka. Připravte si špek na tenké proužky. V masu vytvořte po vlákně zářezy a vkládejte kousky špeku.
  2. Maso osolte a opepřete, na rozehřátém másle a oleji jej zprudka osmahněte. Nejlépe v hrnci, který poté můžete vložit do trouby. Po zatáhnutí maso vyjměte.
  3. Na vzniklém výpeku orestujte pokrájenou cibuli společně se zeleninou. Nechte osmažit dozlatova. Poté ji posypte cukrem. Až zkaramelizuje, přidejte ocet.
  4. Po odpaření octa přidejte koření na svíčkovou. Je dobré svázat ho v gáze, abyste později nemuseli lovit kuličky. Kromě koření přimíchejte také hořčici.
  5. Následně do hrnce vraťte maso a podlijte dostatkem vody. Pečte na 180 °C zhruba 2 hodiny.
  6. Po upečení z hrnce vyndejte maso a nechte ho v teplé troubě. Z omáčky vyjměte koření a rozmixujte. Pro ještě lepší výsledek můžete zeleninu propasírovat.
  7. Pak už jen stačí přidat smetanu a omáčku dochutit – cukrem, solí, či octem.
  8. Na závěr maso pokrájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem. Dozdobit můžete plátkem citronu a brusinkovou zavařeninou.
Nejchutnější je svíčková omáčka na druhý den, kdy se všechny chutě krásně rozleží.

Tipy pro přípravu

Postupů pro přípravu domácí svíčkové je celá řada. Rozhodně však neuděláte chybu, pokud se rozhodnete maso péct na nižší teplotu, čímž se však prodlouží doba přípravy. Ovšem výsledkem bude šťavnaté křehké maso. Určitě vám bude chutnat svíčková s karlovarským knedlíkem, houskovým knedlíkem, případně zkuste k omáčce připravit třeba vločkový knedlík.

Svíčková na smetaně je ideálním slavnostním jídlem, ovšem strávníci ji jistě ocení kdykoliv se rozhodnete pro její přípravu. Typická zeleninová chuť doplněna šťavnatým masem je jednoduše neodolatelná.

Zdroj: receptekaz.com, czechcuisine.net

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.