Králík na smetaně: Staročeské jídlo plné chuti

Králík nepatří zrovna k nejpoužívanějšímu druhu masa, které se v českých domácnostech peče stejně jako například kuře. Přesto však králíka najdete v každé staročeské kuchařce.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Naše babičky totiž moc dobře věděly, co je dobré a jaké pokrmy budou chutnat celé rodině.

Králík

Králičí maso sice najdete v některých obchodech a můžete si jej koupit pro přípravu staročeského receptu, takhle to ale před časem určitě nebylo. Běžnou součástí života totiž bylo, že se na vesnicích chovali králíci v domácích králíkárnách, především právě na maso.

Možná proto se na stolech českých domácností mnohem častěji objevovalo jídlo, kde bylo v hlavní roli králičí maso. Dnes se sice nedá tak snadno sehnat králík například od souseda, o to víc si však tuto pochoutku oblíbíte.

Proč zrovna králík?

Na vašem jídelníčku by nemělo králičí maso chybět hlavně z toho důvodu, že je velmi zdravé. Nabízí velké množství nutričních hodnot, přitom patří k masům vhodným pro diabetiky a ke stravě z dietních jídelníčků. Maso má velké antioxidační účinky a je lehce stravitelné. Je skvělou prevencí proti rakovině a ateroskleróze.

Na českém stole se objeví jen občas, přesto se ale ve světě stává velmi oblíbenou pochoutkou. Například v Itálii nebo ve Francii najdete recepty s králičím masem běžně.

Držte se staročeského postupu

Pokud chcete připravit klasické jídlo, které zachutná všem, držte se staročeských postupů a zvolte králíka na smetaně. Spolu s karlovarským knedlíkem, smetanovou omáčkou a trochou sladkých brusinek bude křehké králičí maso pochoutkou, kterou si zamiluje každý člen rodiny.

Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Suroviny na přípravu:

  • 1 králík,
  • 60 g slaniny,
  • 150 g kořenové zeleniny,
  • 1 velkou cibuli,
  • 200 ml smetany,
  • 1 citron,
  • nové koření,
  • celý pepř a sůl,
  • bobkový list,
  • vlažnou vodu,
  • sádlo nebo jiný tuk,
  • kompotované brusinky.

Na knedlíky si připravte:

  • 175 ml mléka,
  • 7 ks rohlíků,
  • petržel,
  • 2 vejce,
  • 100 g hrubé mouky,
  • muškátový květ,
  • sůl.

Postup přípravy:

Při přípravě staročeského receptu je třeba, abyste dodrželi veškeré postupy přesně tak, jak jsou popsané. Jedině tak dosáhnete výsledné skvělé chuti.

  1. Ze všeho nejdříve si připravte maso, důkladně ho opláchněte a utěrkou usušte. Nakrájejte si slaninu na proužky a králičí maso prošpikujte, maso ze všech stran osolte. Můžete rovnou naporcovat.
  2. Do pekáče, kam později vložíte maso, dejte nejdříve sádlo nebo jiný tuk, rozehřejte jej a přidejte k orestování na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu i nahrubo nakrájenou cibuli.
  3. Ve chvíli, kdy je zelenina dostatečně orestovaná, přidejte do pekáče trochu vody na podlití a přidejte porce králičího masa.
  4. Všechny ingredience v pekáči ještě osolte, přidejte bobkový list, celý pepř i nové koření a pečte asi hodinu při 180 °C. Po hodině pečte ještě dalších půl hodiny v odkrytém stavu, nezapomeňte maso podlévat vlažnou vodou.

Po upečení maso vyndejte z pekáčku, odložte ho na větší talíř a směřujte pozornost směrem k pekáči.

  1. Vyndejte všechny velké kusy koření, zbytek ingrediencí propasírujte.
  2. Rozmixovanou omáčku můžete zředit trochou vlažné vody.
  3. Přidejte do omáčky také smetanu a celou směs ještě provařte.
  4. Pro lepší chuť přidejte také citronovou šťávu, přímo do omáčky můžete také přidat trochu brusinek.

Příprava knedlíků

  1. Rohlíky nakrájejte na větší kostky a namočte je do mléka pro nasáknutí do těsta rohlíků.
  2. Do mísy přidejte také najemno nasekanou petrželku a vše důkladně promíchejte.
  3. Oddělte si žloutky od bílků a našlehané žloutky přidejte spolu se zbylým mlékem do mísy.
  4. Přidejte také mouku spolu se solí a muškátovým oříškem. Po promíchání vyšlehejte sníh ze dvou bílků a přidejte jej do mísy.
  5. Takto připravené těsto vytvarujte do knedlíků a ponořte je do hrnce s vroucí vodou. Vařte přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut.

Po upečení masa, přípravě omáčky i knedlíků stačí jen perfektně servírovat ke snědku. Na talíř nandejte nejdříve smetanovou omáčku, poté přidejte porci pečeného králičího masa a knedlíky. Nakonec přidejte i lžičku nebo dvě kompotovaných brusinek.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. František říká

    my tomu doma řikali falešná svíčková a ještě než králík tak byl na toto lepší zajíc…to vždy byla bašta

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.