Kombuchový lektvar: Účinky. Připravte si z ní doma zázračný lektvar

Kombucha je houba či lišejník pocházející z východní Asie, zřejmě z Japonska nebo Číny. K nám do Evropy se dostala teprve v nedávné době. Z této zázračné houby se vyrábí nápoje, především pak čaje, které napomáhají našemu tělu ke zdravějšímu fungování a zlepšují náš imunitní systém.

kombuchový lektvar
Zdroj foto: Sunvic / Shutterstock.com

Je dokázáno, že čaje, spíše pak ten zelený, jsou samy o sobě zázračnými nápoji. Co když pak přidáme do takového čaje ještě naší léčivou kombuchu? Tělo nám pak určitě poděkuje.

Kombucha jako zdravý nápoj

Kombucha je houba s velkým množstvím zdravých bakterií, tedy probatik. Obsahuje dále obrovskou dávku vitaminů, zvláště vitaminu B.

Pozor ale na kombuchu připravovanou u vás doma. Ta může obsahovat až tři procenta alkoholu, a může našemu tělu někdy i spíše ublížit. Mnohem bezpečnější je koupit už hotovou a zabalenou kombuchu v kamenném nebo internetovém obchodě.

Recept na kombuchový lektvar

Pokud se však rozhodneme, že nechceme zbytečně utrácet za hotové nápoje v obchodě, můžeme si takovýto lektvar připravit i doma. Je to celkem snadná příprava a téměř k tomu nic nepotřebujeme.

Suroviny na přípravu

Jak už je zmíněno, na přípravu potřebujeme pouze to, co najdeme v každé domácnosti. Je to velice jednoduché. Stačí nám pouze:

  • čistá voda,
  • cukr,
  • čaj,
  • samotná kombucha.

Postup přípravy

Je důležité vědět, že celý čaj nesmí přijít do kontaktu s kovem. Dbáme proto na to, abychom používali správné nádoby a náčiní.

Poté se můžeme pustit do samostatné přípravy zázračného lektvaru. Připravíme si vše potřebné a můžeme začít. Celá příprava je téměř stejná, jako vaření klasického čaje.

  1. Uvaříme si 2 litry čisté vody, kterou osladíme 150 gramy cukru. Poté vložíme 4 sáčky, nebo 10 gramů sypaného čaje a zamícháme. Necháme zhruba 10 minut louhovat.
  2. Po této době můžeme zkontrolovat, zda se nám čaj zcela vylouhoval a vyjmeme pytlíky. Necháme vychladnout zhruba na pokojovou teplotu.
  3. Následně nápoj přelijeme do skleněné nádoby. Nejčastěji se můžou použít zavařovací sklenice od okurek, či jiné sterilizované suroviny.
  4. Přišel čas na připravenou kombuchu. Tu umístíme do sklenice s čajem tak, aby světlejší strana byla na hladině. Poté celou směs přikryjeme čistou utěrkou, nebo plátýnkem. Po celou dobu ležení můžeme pozorovat, jak nám houba plave na povrchu sklenice. Je také běžné, že klesne dolů, nic se však neděje, opět vyplave nahoru. Takto necháme celý nápoj louhovat zhruba 5 až 7 dnů na místě, kam nesvítí přímé sluneční paprsky.
  5. Poté stačí nápoj jen slít do skleněných lahví a umístit do lednice. Můžeme konzumovat i v průběhu louhování. Po týdnu louhování je dobré nápoj vypít do 5 dnů, jinak začne kvasit a ztratí svou chuť.

Jaký použít čaj na kombuchu?

Houbu můžete koupit, nebo pokud se mezi námi najde odvážlivec, který se nebojí vypěstovat si ji sám, samozřejmě i to je možné. Alespoň máme jistotu, že naše odrůda nebude škodlivě chemicky upravená. Ne nadarmo se říká, že co je z naší zahrádky, je pro naše tělo to nejlepší, co mu můžeme dát.

Nejlépe je kombuchu kombinovat s černým čajem. Osvědčený je také čaj zelený. Jsou varianty, kdy můžeme použít i bylinkové čaje s různými příchutěmi.

Tento nápoj je velice chutný. Mohou ho konzumovat všechny věkové kategorie, včetně dětí. Není však zdravé pít nápoj ve velké míře, slouží pouze jako doplněk stravy.

Tento zdravý a tělu prospěšný nápoj, který připraví téměř každý, slouží jako doplněk stravy. Není vědecky podloženo, že nás vyléčí z různých nemocí. Je však prospěšný a v malé míře určitě nikomu na zdraví neublíží.


Tipy na další články

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.