Doplňování kolagenu: Šikovný reklamní tah nebo je opravdu třeba jej tělu dodávat?
Víte, co je kolagen, kde se tvoří, k čemu slouží a kolik druhů vlastně existuje? Trendem posledních let se stal také kolagen ve formě doplňků stravy. Je opravdu nezbytné jej tělu dodávat?

Popřípadě, lze jeho produkci v lidském těle podpořit i stravou? Odpovědi na předchozí otázky se dozvíte na následujících řádcích.
Kolagen
Kolagen je nezbytnou látkou v lidském těle. Jedná o základní látku, která je hlavní součástí pojivových tkání. Je nerozpustný ve vodě, a díky svému složení se řadí k bílkovinám. Lidské tělo si ho dokáže samo vyrobit a najdeme jej i v kloubech, chrupavkách, zubech, pokožce a pojivových tkáních, přičemž největší zastoupení, téměř 70 % má právě v chrupavkách.
Samotný původ slova kolagen je spojen s jeho hlavní funkcí, tedy pojit věci dohromady. Slovo pochází z řeckého slova kólla, které znamená lepidlo. Díky tomu si můžete význam kolagenu pro lidské tělo lépe zapamatovat.
Druhy kolagenu
Sice by se mohlo zdát, že existuje pouze jeden kolagen, ale je jich hned několik druhů. Celkem známe 27 typů kolagenu, ale pro lidské tělo jsou nezbytné čtyři. Jednotlivé typy kolagenu se označují čísly, tedy kolagen prvního typu, druhého typu a tak dále.
Nejdůležitější kolagen pro lidské tělo
Pojďme se tedy zaměřit na ty čtyři nejdůležitější typy kolagenu pro lidské tělo.
- Tím, který je v lidském těle nejrozšířenější, je kolagen prvního typu. V lidském těle tvoří až 90 % ze všech kolagenů. Nachází se v pokožce, ve vazech, kostech i šlachách.
- Dalším kolagenem je kolagen druhého typu. Ten je zcela nezbytný pro správné fungování chrupavek.
- Kolagen třetího typu tvoří oporu pro orgány, které jsou tvořeny hladkou svalovinou. Příkladem těchto orgánů je například střevo a žaludek.
- A konečně, poslední typ kolagenu, který se v lidském těle tvoří a nachází, je kolagen čtvrtého typu. Ten se společně s kolagenem druhého typu nachází ve chrupavkách.
Jak je to s produkcí kolagenu v lidském těle
V úvodu jsme se zmínili o tom, že kolagen si umí lidské tělo samo vyrobit. Jenomže, zde přijde to velké ale. S přibývajícím věkem se produkce kolagenu prudce snižuje. Proto je praktické, dodávat ho do svého těla ve stravě a v podobě doplňků stravy, popřípadě jeho produkci trochu napomoci. Nejedná se tedy pouze o šikovný reklamní tah, ale o vědecky podložený fakt.
Přírodní zdroje kolagenu
Do svého těla jej můžete dodávat ze stravy. Které ovoce a zelenina poskytují skvělý zdroj kolagenu a podporují jeho produkci?
- zelí,
- fazole,
- mrkev,
- červené ovoce,
- citrusy,
- olivy.

Zařazením zelí do svého jídelníčku zajistíte, že vaše pokožka bude hydratovaná a bude si držet svou elasticitu. Zelí totiž podporuje produkci kolagenu. Fazole podporují produkci kožních buněk a funkci kolagenu v organismu. Mrkev zpevňuje pokožku a prodlužuje účinek kolagenu.
Červené ovoce je skvělé pro zpomalování stárnutí a také zvyšuje produkci kolagenu. Citrusy jsou skvělým zdrojem vitaminu C, který napomáhá s produkcí kolagenu. A v neposlední řadě musíme zmínit i olivy, které také napomáhají vytvářet kolagen v organismu.
Kolagen je pro lidské zdraví nezbytný. Zejména v přibývajícím věkem napomáhá kostem, které jsou díky němu odolnější a rovněž se stará i o hezký vzhled pokožky. Synonymem vyššího věku je totiž také větší počet vrásek. A právě podporou produkce kolagenu můžete tento fakt popřít a stále si udržovat mladistvý vzhled a elasticitu pokožky.
Zdroj: webmd.com
Tipy na další články