Probiotika: Jak pomáhají a co obsahují?
Známé kultury mikroskopických organismů, které se označují jako probiotika, jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Dokážou totiž skvěle napomáhat správnému zpracování potravy.
Dále se starají také o likvidaci škodlivých bakterií a budují náš obranný systém. Kvalitní probiotika naleznete v přípravcích z lékárny, ale dopřát si je můžete samozřejmě i ve zcela přírodní podobě. Poradíme vám, v jakých potravinách se přirozeně vyskytují.

Probiotika zlepšují trávení
Ústav preventivního lékařství se zabýval účinkem probiotik na nás organismus. Výzkumem se přišlo na to, že bakterie vznikající mléčným kvašením, tedy přírodní probiotika, mají mnoho příznivých účinků na fungování našeho těla. Například dokážou zmírnit či dokonce odstranit nadýmání a plynatost, průjem, i zácpu. Pomáhají uvést do normálního stavu složení stolice, a důležitý vliv mají i na pravidelnost vyprazdňování.
Boj s patogeny
Abyste si udělali ještě lepší představu o tom, co jsou probiotika, je potřeba si představit, jak to ve střevech funguje. Zde totiž působí mnoho bakterií. Patogenní látky se snaží svůj životní prostor co nejvíce zvětšit a bojovat tak o své území. Při účinku probiotik dochází k ústupu a likvidaci plísní, virů i jiných škodlivostí. Kromě vytváření obranného štítu proti patogenním látkám se také probiotické kultury zasazují o spolutvorbu důležitých vitamínů, například vitamínu K. Ten je nezbytně nutný například pro správnou činnost jater.
Probiotika hlídají správné podmínky pro pevnou imunitu
Velká část naší obranyschopnosti se tvoří ve střevech. Aby imunitní buňky dobře pracovaly, je potřeba mít zdravou střevní mikroflóru i sliznice. Kromě zdravé a vyvážené stravy a dostatku pohybu nám ke zdravé imunitě pomohou i probiotika pro děti i dospělé. Ty totiž dokážou škodlivé bakterie přímo usmrtit a soutěžit s nimi o nutriční živiny. Mimo to produkují i kyselinu mléčnou, a tím snižují pH ve střevech – snížené pH pomáhá správné funkci imunitních buněk.

Přírodní probiotika z mléčných kultur
Pokud hledáte přírodní probiotika, nejlepší bude, když se zaměříte na zdravou a vyváženou stravu. V lékárně samozřejmě objevíte celou řadu produktů, ale ty slouží pouze jen jako doplňky stravy. Proč si tedy místo vytvořených doplňků rovnou nedopřát kvalitní potraviny? Probiotické kultury naleznete například v živých jogurtech, které jsou i důležitým zdrojem bílkovin a vápníku.
Kromě jogurtových kultur se probiotické látky vyskytují také v kefíru. Oblíbený kvašený mléčný nápoj vám do těla navíc doplní i vitamíny skupiny B, hořčík, vápník a vitamín K2. Dalším skvělým tipem pro doplnění probiotik je acidofilní mléko.
Potraviny bohaté na probiotické kultury
Rádi byste si obstarali ta nejlepší probiotika, ale nejste příznivci mléčných výrobků? I pro vás máme užitečné tipy na potraviny prospěšné našemu zažívání a imunitě. Kysané zelí známe všichni, ale málokdo si již uvědomuje, jak důležité látky v sobě ukrývá. Kromě pozitivního působení na imunitu dokáže tělu dodat velké množství vitamínů – například C, B a E. Další potravinou bohatou na probiotika je i tempeh. Kvašený sójový výrobek původem z Indonésie se u nás těší stále větší popularitě, stejně jako kombucha. I tento fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje obsahuje vysoké množství probiotik.

Probiotika je tělu nutno dodávat pravidelně, a to v přiměřených dávkách. Látky prospěšné trávení a imunitnímu systému se mohou podávat již dětem v kojeneckém věku.
Tipy na další články
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.