Křupavý jablečný štrúdl se šťavnatou náplní

Recept na jablečný štrúdl je velmi oblíbeným nejen k odpolední kávě. Potěší každého milovníka ovoce, jelikož jablka jsou ukryta pouze v tenké vrstvě těsta. Tak si tento dezert zachová svou šťavnatost.

Zdroj foto: Sevdalin Iliyanov / Shutterstock.com

Recept na jablečný štrúdl

Suroviny na těsto

  • 280 g pšeničné mouky,
  • 100 ml vody,
  • 1 vajíčko,
  • 2 polévkové lžíce oleje,
  • 100 g másla,
  • půl lžičky citronové šťávy,
  • špetka soli.

Suroviny na náplň

  • zhruba 1 kg jablek (10 kusů),
  • 4 lžíce strouhanky,
  • 3 lžíce krupicového cukru,
  • lžička mleté skořice,
  • rozinky,
  • nasekané vlašské ořechy.
Zdroj foto: Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Postup přípravy štrúdlu z jablek

  1. Do připravené mísy prosejte mouku, ve středu vytvořte důlek.
  2. V jiné misce smíchejte vajíčka, olej, vodu a citronovou šťávu. Tuto směs vlijte do důlku v mouce.
  3. Začněte vypracovávat těsto, mělo by být měkké a nelepivé. Pokud se vám konzistence nezdá, můžete přidat trochu mouku, nebo naopak vodu.
  4. Jakmile je těsto dobře prohnětené, vytvořte z něj bochánek a nechte ho alespoň půl hodiny odstát v teple.
  5. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, krájejte na tenké plátky, případně je můžete také nastrouhat na hrubém struhadle.
  6. Z těsta odkrojte polovinu, zbytek nechte dále odpočívat. Na pomoučněné desce rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník.
  7. Následně těsto opatrně rukama natahujte do všech směrů. Těsto by mělo lehce prosvítat, ovšem dejte pozor na trhliny.
  8. Rozpusťte máslo a potřete jím plát těsta. Poté ho posypte strouhankou.
  9. Pokládejte jablka, na okrajích nechte volný prostor 2 cm, aby se štrúdl dobře zavinoval.
  10. Jablka posypte cukrem a skořicí, podle chuti můžete přidat také rozinky a sekané vlašské ořechy.
  11. Štrúdl začněte rolovat od kratší strany a spojte jeho okraje. Na plech pokládejte spojem dospodu.
  12. Jakmile je štrúdl připravený, stačí ho už jen potřít rozpuštěným máslem a vložit do trouby na 180 °C na zhruba 50 minut. Během pečení štrúdl potírejte máslem, aby byl křupavý.
  13. Před podáváním pocukrujte tenkou vrstvou moučkového cukru.

Ovocný štrúdl je lehkým dezertem, který má velkou oblibu. Jako náplň do štrúdlu můžete používat i jiné druhy ovoce, kromě jablek se skvěle hodí také višně či třeba švestky.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.