Jablečný štrůdl z domácího těsta se šťavnatou náplní

Tradiční jablečný štrůdl je oblíbený recept vhodný ke kávě i na nedělní stůl. Vyzkoušejte tradiční recept na domácí štrůdl z jablek, který je šťavnatý a chutná výborně.

Jablečný štrůdl potěší každého milovníka ovoce, jelikož jablka jsou ukryta pouze v tenké vrstvě těsta. Tak si dezert štrůdl zachová svou šťavnatost.

tradiční jablečný štrúdl
Zdroj foto: Sevdalin Iliyanov / Shutterstock.com

Recept na tradiční jablečný štrůdl

Připravte si babiččin jablečný štrůdl. Nejlepší jablečný štrůdl je z domácího těsta a právě ten můžete vyzkoušet.

Suroviny na těsto

  • 280 g pšeničné mouky
  • 100 ml vody
  • 1 vajíčko
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 100 g másla
  • půl lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

Suroviny na náplň

  • zhruba 1 kg jablek (10 kusů)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • lžička mleté skořice
  • rozinky
  • nasekané vlašské ořechy

Postup 

  1. Do připravené mísy prosejte mouku, ve středu vytvořte důlek.
  2. V jiné misce smíchejte vajíčka, olej, vodu a citronovou šťávu. Tuto směs vlijte do důlku v mouce.
  3. Začněte vypracovávat těsto, mělo by být měkké a nelepivé. Pokud se vám konzistence nezdá, můžete přidat trochu mouku, nebo naopak vodu.
  4. Jakmile je těsto dobře prohnětené, vytvořte z něj bochánek a nechte ho alespoň půl hodiny odstát v teple.
  5. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, krájejte na tenké plátky, případně je můžete také nastrouhat na hrubém struhadle.
  6. Z těsta odkrojte polovinu, zbytek nechte dále odpočívat. Na pomoučněné desce rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník.
  7. Následně těsto opatrně rukama natahujte do všech směrů. Těsto by mělo lehce prosvítat, ovšem dejte pozor na trhliny.
  8. Rozpusťte máslo a potřete jím plát těsta. Poté ho posypte strouhankou.
  9. Pokládejte jablka, na okrajích nechte volný prostor 2 cm, aby se štrůdl dobře zavinoval.
  10. Jablka posypte cukrem a skořicí, podle chuti můžete přidat také rozinky a sekané vlašské ořechy.
  11. Štrůdl začněte rolovat od kratší strany a spojte jeho okraje. Na plech pokládejte spojem dospodu.
  12. Jakmile je štrůdl připravený, stačí ho už jen potřít rozpuštěným máslem a vložit do trouby na 180 °C na zhruba 50 minut. Během pečení štrůdl potírejte máslem, aby byl křupavý.
  13. Před podáváním pocukrujte tenkou vrstvou moučkového cukru.

Ovocný štrůdl je lehkým dezertem, který má velkou oblibu. Jako náplň do štrůdlu můžete používat i jiné druhy ovoce, kromě jablek se skvěle hodí také višně či třeba švestky. Pokud máte rádi tvaroh, vynikající je také tvarohová náplň do štrůdlu, kterou si můžete připravit samostatně nebo v kombinaci s ovocem či rozinkami, podle vašich chutí.

Zdroj: allrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty z jablek

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.