Šťavnatá žemlovka s rozinkami (či bez) a její další varianty
Žemlovka, zemlbába anebo jednoduše jablka s houskami namáčené v mléce. Snad každý se s tímto pokrmem potkal ve školce nebo na základní škole. A v té chvíli jste se do žemlovky buď zamilovali, nebo ji zkrátka nemáte rádi. Kde se tento pokrm vzal, proč se mu říká zemlbába a jak si takovou žemlovku připravit doma v kuchyni?

Jablka a houska
V Německu se jí říká Semmelauflauf, což je složenina slov Semmel (houska) a aufl auf (nákyp). A když se jedná o naši žemlovku, jak ji známe my, jednoduše se k názvu přidá mit Apfel, tedy s jablkem.
Žemlovka s houskou i vánočkou
Ačkoli jste možná předpokládali, že na žemlovce se nedá nic moc obměňovat, není tomu tak. Už samotné rozhodnutí, zda k přípravě zvolíte housky, rohlíky anebo třeba vánočku, rozhodne o její výsledné chuti. Další ingrediencí, jejíž volba je také na vás, jsou rozinky.
Suroviny na přípravu 4 porcí:
- nakrájené housky, rohlíky, veka nebo vánočka,
- 500 ml mléka,
- 2 větší jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky,
- 4 vejce,
- rumové aroma/lžíce rumu,
- 5 lžic krupicového cukru,
- 1 lžička mleté skořice.
Volitelné:
- hrst nasekaných vlašských ořechů,
- hrst rozinek,
- citronová kůra,
- moučkový cukr na poprášení horní vrstvy.

Postup přípravy
- Před samotným pečením si předehřejte troubu, ideálně na 160° a zvolte program horkovzduch.
- Nádobu, ve které budete žemlovku péct, si vymažte máslem a postupně ji vykládejte vrstvou pečiva, jablek a pokud chcete, tak i oříšky a rozinkami.
- Horní vrstvu vytvořte z pečiva. Následně celou formu zalijte krémem z mléka, vajec, cukru, rumového aroma/rumu, mleté skořice a citronové kůry.
- Po zalití ještě můžete posypat moučkovým cukrem.
- Pečte půl hodiny dozlatova.
Je milovaná i zatracovaná, ale rozhodně patří k nedílným pokrmům naší kuchyně. Jestli se do přípravy žemlovky pustíte, přejeme vám dobrou chuť!