Šťavnatá žemlovka s rozinkami (či bez) a její další varianty

Žemlovka, zemlbába anebo jednoduše jablka s houskami namáčené v mléce. Snad každý se s tímto pokrmem potkal ve školce nebo na základní škole. A v té chvíli jste se do žemlovky buď zamilovali, nebo ji zkrátka nemáte rádi. Kde se tento pokrm vzal, proč se mu říká zemlbába a jak si takovou žemlovku připravit doma v kuchyni?

Zdroj foto: bergia / Shutterstock.com

Jablka a houska

V Německu se jí říká Semmelauflauf, což je složenina slov Semmel (houska) a aufl auf (nákyp). A když se jedná o naši žemlovku, jak ji známe my, jednoduše se k názvu přidá mit Apfel, tedy s jablkem.

Žemlovka s houskou i vánočkou

Ačkoli jste možná předpokládali, že na žemlovce se nedá nic moc obměňovat, není tomu tak. Už samotné rozhodnutí, zda k přípravě zvolíte housky, rohlíky anebo třeba vánočku, rozhodne o její výsledné chuti. Další ingrediencí, jejíž volba je také na vás, jsou rozinky.

Suroviny na přípravu 4 porcí:

  • nakrájené housky, rohlíky, veka nebo vánočka,
  • 500 ml mléka,
  • 2 větší jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky,
  • 4 vejce,
  • rumové aroma/lžíce rumu,
  • 5 lžic krupicového cukru,
  • 1 lžička mleté skořice.

Volitelné:

  • hrst nasekaných vlašských ořechů,
  • hrst rozinek,
  • citronová kůra,
  • moučkový cukr na poprášení horní vrstvy.
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Před samotným pečením si předehřejte troubu, ideálně na 160° a zvolte program horkovzduch.
  2. Nádobu, ve které budete žemlovku péct, si vymažte máslem a postupně ji vykládejte vrstvou pečiva, jablek a pokud chcete, tak i oříšky a rozinkami.
  3. Horní vrstvu vytvořte z pečiva. Následně celou formu zalijte krémem z mléka, vajec, cukru, rumového aroma/rumu, mleté skořice a citronové kůry.
  4. Po zalití ještě můžete posypat moučkovým cukrem.
  5. Pečte půl hodiny dozlatova.

Je milovaná i zatracovaná, ale rozhodně patří k nedílným pokrmům naší kuchyně. Jestli se do přípravy žemlovky pustíte, přejeme vám dobrou chuť!

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.