Nejlepší žemlovka s jablky: Recept na šťavnatou žemlovku

Žemlovka (zemlbába) je vynikající sladké jídlo z jablek. Recept na housku není složitý, postačí vám pár surovin. Připravit ji můžete z rohlíků či housek. Jakou máte nejraději?

Žemlovka, zemlbába anebo jednoduše jablka s houskami namáčené v mléce. Snad každý se s tímto pokrmem potkal ve školce nebo na základní škole. A v té chvíli jste se do žemlovky buď zamilovali, nebo ji zkrátka nemáte rádi. Jak si takovou žemlovku připravit doma v kuchyni?

žemlovka s jablky
Zdroj foto: bergia / Shutterstock.com

Jablka a houska

V Německu se jí říká Semmelauflauf, což je složenina slov Semmel (houska) a aufl auf (nákyp). A když se jedná o naši žemlovku, jak ji známe my, jednoduše se k názvu přidá mit Apfel, tedy s jablkem.

Šťavnatá žemlovka s jablky

Ačkoli jste možná předpokládali, že na žemlovce se nedá nic moc obměňovat, není tomu tak. Už samotné rozhodnutí, zda k přípravě zvolíte housky, rohlíky anebo třeba vánočku, rozhodne o její výsledné chuti. Další ingrediencí, jejíž volba je také na vás, jsou rozinky.

Suroviny

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • nakrájené housky, rohlíky, veka nebo vánočka,
  • 500 ml mléka,
  • 2 větší jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky,
  • 4 vejce,
  • rumové aroma/lžíce rumu,
  • 5 lžic krupicového cukru,
  • 1 lžička mleté skořice.

Podle chuti můžete také přidat:

  • hrst nasekaných vlašských ořechů,
  • hrst rozinek,
  • citronová kůra,
  • moučkový cukr na poprášení horní vrstvy.

Postup přípravy

  1. Před samotným pečením si předehřejte troubu, ideálně na 160° a zvolte program horkovzduch.
  2. Nádobu, ve které budete žemlovku péct, si vymažte máslem a postupně ji vykládejte vrstvou pečiva, jablek a pokud chcete, tak i oříšky a rozinkami.
  3. Horní vrstvu vytvořte z pečiva. Následně celou formu zalijte krémem z mléka, vajec, cukru, rumového aroma/rumu, mleté skořice a citronové kůry.
  4. Po zalití ještě můžete posypat moučkovým cukrem.
  5. Pečte půl hodiny dozlatova.

Je milovaná i zatracovaná, ale rozhodně patří ke sladkým moučníkům naší kuchyně. Jestli se do přípravy žemlovky pustíte, přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: allrecipes.com


Další recepty z jablek

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra