Recepty z avokáda, které si zamilujete

Recepty s avokádem si získávají velkou oblibu. Vyzkoušejte hummus z avokáda, guacamole s krevetami, brownies či pečené avokádo. Jaký recept si vyberete vy?

Co je avokádo?

Avokádo je z botanického hlediska ovoce, jeho chuť však vůbec není sladká. Jedná se o plod hruškovce přelahodného. Původním regionem tohoto stromu bývala především Jižní Amerika, v těchto dnech je však avokádo rozšířeno i na ostatních kontinentech. Avokádo bývá často označováno také jako superpotravina. To vše díky jeho nutričnímu složení, které je pro lidský organismus velmi příznivé. Jeho výhodou je vcelku neutrální chuť a díky tomu jsou k dispozici recepty z avokáda ve velkém množství. Jak avokádo připravit?

Dnes dokonce můžete pěstovat avokádo i sami doma. V článku zjistíte také jak poznat zralé avokádo.

Recepty z avokáda

Avokádo lze využít v kuchyni, ať už za syrova, nebo po tepelné úpravě. Pokud nevíte, co s avokádem, nejjednodušší způsob, jak si ho připravit, je oloupat slupku, odstranit pecku, nakrájet na tenké plátky, okořenit dle chuti a podávat na chlebu. Jestliže vás tento způsob neláká, nebo jste ho již vyzkoušeli a avokádo vás neoslovilo, můžete vyzkoušet o něco složitější recept, a to výrobu guacamole, což je v podstatě pomazánka z avokáda. Jestliže se do přípravy avokáda pustíte, je důležité vědět, že poměrně rychle na vzduchu oxiduje, pokud tedy chcete, aby si zachovalo čerstvý vzhled po delší dobu, zakápněte ho trochou citronové šťávy.

Avokádo
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Avokádový hummus

Tradiční hummus je pomazánka z cizrny, avokádo se však může stát skvělým zpestřením. Recept na avokádový hummus lze používat na pečivo, vyzkoušet ho můžete také jako přílohu k hranolkům či tortillovým chipsům. Výhodou je, že se jedná o rychlý a chutný způsob, jak zpracovat avokádo.

Suroviny pro hummus

  • jedno zralé avokádo,
  • 400 gramů cizrny,
  • jedna chilli paprička,
  • 1–2 lžíce tahini pasty,
  • listovou petržel,
  • šťáva z poloviny limety,
  • olivový olej,
  • sůl.

Postup přípravy hummusu z avokáda

  1. Avokádo rozpulte, opatrně vyndejte pecku a dužinu lžící jemně vyloupněte ze slupky a vložte ji do mixéru.
  2. Cizrnu můžete koupit již připravenou v plechovce. V jiném případě je důležité ji přes noc namočit a poté uvařit jako každou jinou luštěninu. Přidejte k ní do mixéru chilli papričku nakrájenou na jemno, tahini pastu, sůl a kapku olivového oleje. Tuto směs rozmixujte dohladka. Jestliže se vám zdá konzistence příliš hustá, můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
  3. Přidejte šťávu z limety a opět důkladně promíchejte.
  4. Na závěr nasekejte čerstvou petrželku (případně jiné bylinky) a přidejte do hummusu.
  5. Nechte na chvíli odpočinout a poté můžete podávat hotový recept na hummus z avokáda libovolným způsobem.

Guacamole s krevetami

Jestli máte rádi morské plody vyzkoušejte: Recept na guacamole s krevetami.
Recept z avokáda
Zdroj foto: Larisa Blinova / Shutterstock.com

Pečená avokáda

Pečená avokáda chutnají skvěle, když je doplníte rajčátky. Skvělé je, že recept na pečené avokádo lze připravit jako rychlou chuťovku, pozdní snídani, nebo klidně jako plnohodnotný oběd. Jedná se o zdravou rychlovku, která potěší i mlsnější strávníky.

Suroviny pro pečené avokádo

  • 2 zralá avokáda,
  • balení cherry rajčátek,
  • 2 stroužky česneku,
  • sezamový olej,
  • olivový olej,
  • sezamová semínka,
  • 2 limety,
  • nasekaný koriandr,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy

  1. Hned na začátek si dejte troubu rozehřívat na 180 °C.
  2. Avokáda rozpulte, vyndejte pecky a lžící vydlabejte trochu dužiny kolem místa, kde byla pecka.
  3. Rajčátka nakrájejte na poloviny, přidejte rozmačkaný česnek. Smíchejte s lžičkou sezamového oleje, lžičkou olivového oleje, řádně osolte a opepřete.
  4. Rajčata vyskládejte do připravených prohlubních v avokádech, osolte a opepřete a můžete ještě zakápnout olivovým olejem. Jestliže máte nějaká rajčata navíc, rozložte je kolem avokád na plech, využít je můžete například pro zdobení.
  5. Pečte zhruba 15–20 minut.
  6. Hotová pečená avokáda zlehka posypte sezamovými semínky, zakápněte šťávou z limetek, ozdobte čerstvými bylinkami a můžete podávat. Ať už samotné, nebo s libovolnou přílohou.
Zdroj foto: Irina Sokolovskaya / Shutterstock.com

Avokádové brownies

Brownies jsou velmi oblíbeným moučníkem a není divu. Obsahují totiž spoustu čokolády a jsou křupavě neodolatelná. Vyzkoušejte však avokádo na sladko – Připravte si nezvyklý dezert vyzkoušejte recept na avokádové brownies.

Suroviny pro brownies

  • dvě zralá avokáda,
  • 100 gramů hořké čokolády,
  • 2 vejce,
  • 40 ml oleje,
  • 2 lžíce medu
  • 90 gramů mletých vlašských ořechů,
  • 50 gramů holandského kakaa,
  • 2 lžičky kypřicího prášku,
  • špetku soli.

Postup přípravy brownies

  1. Troubu si dejte předehřát na 170 °C.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s olejem a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Pro kvalitní a snadné zpracování těsta vložte směs do mixéru a důkladně rozmíchejte.
  3. Pečicí formu (pro toto množství těsta ideálně 20×20 cm) vyložte pečicím papírem.
  4. Rovnoměrně rozlijte připravené těsto a dejte do trouby. Pečte zhruba 30–35 minut.
  5. Po vyndání z trouby nechte pořádně vychladnout a poté se můžete pustit do servírování.
Zdroj foto: TierneyMJ / Shutterstock.com

Vyzkoušejte recepty z avokáda, kterých se nabízí opravdu obrovské množství a není divu, tato potravina je totiž velmi variabilní. Jestliže jste avokádo ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas. Jeho nutriční hodnoty jsou totiž opravdu skvělé a obohatí tak váš jídelníček.

Výhodou je, že avokádo si můžete připravit jako předkrm, hlavní chod, dezert či jen jako chuťovku.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.