Zimní řez dřevin aneb jaká jsou pravidla?

Každý zahrádkář ví, že zimní řez dřevin je velmi důležitý. Ovšem ne každý se do ořezu pouští rád, protože v tomto případě platí, že informace dělají mistra. Jaká pravidla musíme dodržovat?

Zdroj foto: Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Proč je zimní řez tolik důležitý?

Možná i vy tápete v otázce, kdy přesně ořezávat dřeviny.  Ale věřte, že zima je pro tento zahradnický úkon tím nejlepším obdobím. Proč? Protože dřeviny se v zimním období nachází ve vegetačním klidu, což znamená, že se zastavil jejich aktivní růst – stromy neplodí a spíše odpočívají. A právě proto je tato doba před jejich novým růstem je ideální.

Díky zimnímu ořezu tak dřeviny budou v dalším roce prospívat a více plodit. Zbavíte je starých a nemocných větví, které zbytečně zabírají místo těm novým. Nehledě na to, že řezem dodáte tvar koruně stromu, zpevníte ji, a dokonce tak prodloužíte životnost celého stromu.

Samozřejmě, ne všechny dřeviny jsou stejné a jejich ořez se musí řídit jistými pravidly:

  • Zimní řez provádějte tehdy, kdy se venkovní teplota pohybuje nad nulou. Jakmile je teplota pod bodem mrazu, stromy neořezávejte.
  • Pozor si dejte na přílišné „vyholení“ stromu, které způsobí, že plody budou růst jen na jeho krajních větvích.
  • První jsou na řadě ostružiníky a maliníky, následně jádroviny.
  • Vzhledem k tomu, že peckoviny jsou různě citlivé k nízkým teplotám, začněte těmi nejcitlivějšími – slivoně a višně. Pokračujte třešněmi a skončit můžete u broskvoní, nektarinek a meruněk.
  • Broskvoně zbavte poloviny jejich loňského růstu, korunu udržujte nízce větvenou, spíše košatou.
  • S řezem dřevin nespěchejte, ideální doba je únor, březen.
  • Zachovejte pouze zdravé větve, které dřeviny rozvíjí a zachovávají jejich strukturu.
  • Pamatujte, že strom by měl být zbaven maximálně ¼ koruny.

Ovocné stromy

Pokud chcete mít bohatou úrodu ovoce v příštím roce, nesmíte zapomenout na ovocné stromy. V tomto případě si všímejte starých a suchých větví, které jsou nějak napadené chorobami. U hrušní a jabloní se zaměřte na odstranění starého dřeva, keře angreštů a rybízů je potřeba prosvětlit a maliníky zbavte odumřelých výhonků.

Mladé stromky

Také mladé a nově vysázené stromky potřebují s růstem trochu pomoct. Výhony zkracujte u mladých výpěstků (na 3-4 pupeny). Zimní řez provádějte na pupen směřující ven z koruny spodní části větévky – tímto krokem se zapěstují silné kosterní větve. Pokud máte na zahradě nově vysázené stromky jádrovin, zaměřte se na zapěstování posledního výhonu, a u ovocných špalírů se snažte podpořit růst postranních výhonů.

Okrasné keře

Také rychlerostoucí okrasné keře si zaslouží menší úpravy. U těchto keřů odstraňte všechno staré dřevo, aby měl keř opět plno energie k novému růstu – například u lísky obecné odstraňujeme víceleté silné větve, čímž dojde k omlazení keře.

Udržovací řez

Tento řez se provádí asi 4 roky po výsadbě dřeviny, respektive tehdy, jakmile se zapěstuje korunka. Takto stromu zajistíte pravidelnou plodnost a hojnou úrodu. Odstraňují se hlavně napadené a poškozené větve.

Zdroj foto: Raffalo / Shutterstock.com

Výchovný řez ovocných dřevin po jejich výsadbě

Podzimní až zimní období je ideální pro sázení nových stromů. Všímejte si hlavně kořenů vysazovaných rostlin – poškozené kořeny odstraňte hned za vadným místem. Ani na řez větví nezapomínejte, ten by měl být proveden hned po výsadbě, a to velmi důkladně.

Zmlazovací řez

Již od pohledu poznáte, jestli máte na zahradě starý strom. A právě u toho je potřeba zmlazovací řez, jenž stromu výrazně odlehčí a vrátí optimální plodnost. Také tento řez by měl být důkladný. Počítejte s tím, že obnova koruny může trvat až 4 roky.

Čím řezat?

V závislosti na typu dřeviny používáme k ořezu pilku, nůž nebo zahradnické nůžky. Malých výhonků se lehce zbavíte nůžkami, těch silnější pilkou. Svou pozornost také věnujte typu ostří – oboustranné ostří odstřihne větev přímo u kmene, jednostranné je vhodné pro suché a tvrdé dřevo.

Při zimním řezu byste měli znát spoustu informací o vašich dřevinách. Pokud si tedy nejste jisti, nechte tento úkon na odborníkovi, vyhnete se tak případnému ublížení stromu.

Zdroj: almanac.com, extension.uga.edu

1 komentář
  1. Jan Papež říká

    Dobrý den, při vší úctě, peckoviny se v zimě neřežou! Ty se řežou a a stříhají v létě – od července do poloviny září. Peckoviny se mohou zimním řezem vážně poškodit, především meruňky, třešně, višně a broskvoně. Pokud se chcete dozvědět víc a především v souvislostech, zde je můj videokurz : https://www.kurzyproradost.cz/kurz/pece-o-ovocne-stromy-a-jejich-udrzba-rezem-222?pid=257810&cid=webkoment
    Pěkný den, Jan Papež.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací