Zimní řez dřevin aneb jaká jsou pravidla?

Zimní řez stromů je velmi důležitý, to potvrdí každý zahrádkář. Jak provést řez ovocných stromů a jaká pravidla musíme dodržovat? Dozvíte se více, proč je zimní řez tak důležitý.

zimní řez jabloní
Zdroj foto: Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Proč je zimní řez tolik důležitý?

Možná i vy tápete v otázce, kdy ořezávat dřeviny.  Ale věřte, že zima je pro tento zahradnický úkon tím nejlepším obdobím. Proč? Protože dřeviny se v zimním období nachází ve vegetačním klidu, což znamená, že se zastavil jejich aktivní růst – stromy neplodí a spíše odpočívají. A právě proto je tato doba před jejich novým růstem ideální.

Díky zimnímu ořezu tak dřeviny budou v dalším roce prospívat a více plodit. Zbavíte je starých a nemocných větví, které zbytečně zabírají místo těm novým. Nehledě na to, že řezem dodáte tvar koruně stromu, zpevníte ji, a dokonce tak prodloužíte životnost celého stromu.

Samozřejmě, ne všechny dřeviny jsou stejné a jejich ořez se musí řídit jistými pravidly:

  • Zimní řez stromů provádějte tehdy, kdy se venkovní teplota pohybuje nad nulou. Jakmile je teplota pod bodem mrazu, stromy neořezávejte.
  • Pozor si dejte na přílišné „vyholení“ stromu, které způsobí, že plody budou růst jen na jeho krajních větvích.
  • První jsou na řadě ostružiníky a maliníky, následně jádroviny.
  • Vzhledem k tomu, že peckoviny jsou různě citlivé k nízkým teplotám, začněte těmi nejcitlivějšími – slivoně a višně. Pokračujte třešněmi a skončit můžete u broskvoní, nektarinek a meruněk.
  • Broskvoně zbavte poloviny jejich loňského růstu, korunu udržujte nízce větvenou, spíše košatou.
  • S řezem dřevin nespěchejte, ideální doba je únor, březen.
  • Zachovejte pouze zdravé větve, které dřeviny rozvíjí a zachovávají jejich strukturu.
  • Pamatujte, že strom by měl být zbaven maximálně ¼ koruny.

Zimní řez ovocných stromů

Pokud chcete mít bohatou úrodu ovoce v příštím roce, nesmíte zapomenout na ovocné stromy. V tomto případě si všímejte starých a suchých větví, které jsou nějak napadené chorobami. U hrušní a jabloní se zaměřte na odstranění starého dřeva, keře angreštů a rybízů je potřeba prosvětlit a maliníky zbavte odumřelých výhonků.

Mladé stromky

Také mladé a nově vysázené stromky potřebují s růstem trochu pomoct. Výhony zkracujte u mladých výpěstků (na 3-4 pupeny). Zimní řez provádějte na pupen směřující ven z koruny spodní části větévky – tímto krokem se zapěstují silné kosterní větve. Pokud máte na zahradě nově vysázené stromky jádrovin, zaměřte se na zapěstování posledního výhonu, a u ovocných špalírů se snažte podpořit růst postranních výhonů.

Okrasné keře

Také rychlerostoucí okrasné keře si zaslouží menší úpravy. U těchto keřů odstraňte všechno staré dřevo, aby měl keř opět plno energie k novému růstu – například u lísky obecné odstraňujeme víceleté silné větve, čímž dojde k omlazení keře.

Udržovací řez

Tento řez se provádí asi 4 roky po výsadbě dřeviny, respektive tehdy, jakmile se zapěstuje korunka. Takto stromu zajistíte pravidelnou plodnost a hojnou úrodu. Odstraňují se hlavně napadené a poškozené větve.

zimní řez ovocných stromů
Zdroj foto: Raffalo / Shutterstock.com

Výchovný řez ovocných dřevin po jejich výsadbě

Podzimní až zimní období je ideální pro sázení nových stromů. Všímejte si hlavně kořenů vysazovaných rostlin – poškozené kořeny odstraňte hned za vadným místem. Ani na řez větví nezapomínejte, ten by měl být proveden hned po výsadbě, a to velmi důkladně.

Zmlazovací řez

Již od pohledu poznáte, jestli máte na zahradě starý strom. A právě u toho je potřeba zmlazovací řez, jenž stromu výrazně odlehčí a vrátí optimální plodnost. Také tento řez by měl být důkladný. Počítejte s tím, že obnova koruny může trvat až 4 roky.

Čím řezat?

V závislosti na typu dřeviny používáme k ořezu pilku, nůž nebo zahradnické nůžky. Malých výhonků se lehce zbavíte nůžkami, těch silnější pilkou. Svou pozornost také věnujte typu ostří – oboustranné ostří odstřihne větev přímo u kmene, jednostranné je vhodné pro suché a tvrdé dřevo.

Při zimním řezu byste měli znát spoustu informací o vašich dřevinách. Pokud si tedy nejste jisti, nechte tento úkon na odborníkovi, vyhnete se tak případnému ublížení stromu.

Zdroj: almanac.com, extension.uga.edu


Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Jan Papež říká

    Dobrý den, při vší úctě, peckoviny se v zimě neřežou! Ty se řežou a a stříhají v létě – od července do poloviny září. Peckoviny se mohou zimním řezem vážně poškodit, především meruňky, třešně, višně a broskvoně. Pokud se chcete dozvědět víc a především v souvislostech, zde je můj videokurz : https://www.kurzyproradost.cz/kurz/pece-o-ovocne-stromy-a-jejich-udrzba-rezem-222?pid=257810&cid=webkoment
    Pěkný den, Jan Papež.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra