Rybíz je přírodním zdrojem vitamínů z naší zahrady. Víte, jak o ni správně pečovat?

Rybíz je drobné ovoce s vynikající sladkokyselou chutí. Kromě nejznámějšího červeného rybízu se na zahradách setkáváme s rybíze bílým a černým, který je z nich nejvíc bohatý na vitamíny a minerály. Toto drobné nenápadné ovoce je pro nás nepostradatelné, protože díky spoustě vitamínu C, E a vitamíny skupiny B.

Zdroj foto: Renata.Ka / Shutterstock.com

Rybíz kromě vitamínů obsahuje také mnoho organických kyselin, pektin, provitamín A, biotin, kyselinu listovou. Také obsahuje hodně železa důležitého pro krvetvorbu a minerální látky jako hořčík a mangan, které pomáhají zlepšit náladu a funkci srdce. Niacin je zase důležitý pro nervy.

Proč pěstovat rybíz

Rybíz posiluje imunitu, chrání sliznici, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Stačí denně sníst 40 bobulí rybízu, abyste tělu doplnili denní potřebnou dávku vitamínu C.

Pro zdraví našeho těla je vynikajícím ovocem. Můžete ho konzumovat za syrova nebo udělat marmeládu, případně ho využít na bublaninu a koláče. Můžete ho rozmixovat s jiným ovocem a udělat si letní smoothies. Dá se také zmrazit a použít v zimním období.

Pěstování rybízu

Rybíz není na pěstování nijak náročný. Snese většinu druhů půdy, vystačí si s vláhou z dešťů, ovšem pokud je velkém sucho, je nutné ho zalévat. Pěstuje se buď jako keř nebo ve tvaru stromku. Obvykle se vysazuje na podzim, ale dá se zasadit i na jaře. Stromky vysazujeme ke kůlu nebo jiné opoře (plot, konstrukce pergoly, apod.).

Zdroj foto: AlAnton / Shutterstock.com

Pro správný růst je důležitý řez

Chceme-li docílit velké úrody, je třeba provádět pravidelný řez. Řez se provádí při výsadbě, pak každý rok provádíme nejprve výchovný, později i zmlazovací řez.  Objeví-li se v předjaří suché a zmrzlé výhony, opět je třeba je odstranit.

Řez se provádí jinak u keře a jinak u stromku. Také je jiný řez u červeného, bílého rybízu a jiný u černého rybízu, protože černý rybíz plodí už na jednoletém dřevě, zde nové výhony nezkracujeme. Ostatní rybíz plodí na dvouletých výhonech.

Řez keře

Jakmile keř vysadíme je důležité ho upravit řezem. Výhony zkrátíme na 2 – 3 očka, z nichž poslední očko by mělo směřovat z keře ven. V dalších letech provádíme řez tak, abychom vytvarovali budoucí základ keře. Vybereme 5 zdravých dobře umístěných výhonů. Ostatní odstraníme. V následujícím roce a dalších letech vybereme opět další 3 – 4 výhony a ty ostatní znovu seřízneme. Ve čtvrtém roce bychom měli mít mezi 10 až 13 výhony a pěkně zformovaný rybízový keř. Na podzim pak musíme odstranit ty nejstarší výhony těsně nad zemí.

Řez stromku

Výhony zkracujeme po vysazení na 2 očka. Na jaře vybereme 5 až 6 vhodných výhonů, které budou tvořit korunu. Zkrátíme je maximálně na polovinu. Odstřihneme  ostatní výhony. Další jaro tyto větve zkrátíme asi o třetinu a oblast na bocích stromku zkrátíme maximálně na čtyři, nejméně však na dvě očka. Po čtyřech letech nahradíme původní větve mladými výhony, které vyrůstají ze spodní části.

Zdroj: abecedazahady.cz ireceptar.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací