Poctivá zelňačka s klobásou – Recept na tradiční českou polévku

Polévka zelňačka je známá v každé domácnosti a skoro všichni ji máme rádi. Pokud chcete aby vám váš recept na zelňačku vyšel, připravte si čerstvé zelí, klobásku a uzené maso.

Kysané zelí je poklad pro naši střevní mikroflóru, protože díky mléčnému kvašení je účinné probiotikum. Je také bohaté na vitamín C, což oceníte hlavně v zimě, když je nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, pokud nepočítáme exoty téměř bez živin. Vitamíny nabitá luxusní zelňačka je v nějaké své podobě známá u všech slovanských národů, v našich zemích samozřejmě také.

Pokud nechcete nic pokazit, je důležité připravit recepty zelňačky z čestvého zelí. Je lehce pikantní a velmi výživný – s kouskem chleba ji můžete podávat jako hlavní jídlo. Klasická zelňačka se dobře vaří také na Silvestra jako “vyprošťovací”.

Tip: Vyzkoušejte i další recepty na polévky, které vám budou chutnat.

Recept na zelňačku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Recept na domácí zelňačku s klobásou se liší region od regionu. Postupem času si asi každá rodina našla ten svůj způsob, jak si ji uvařit, aby chutnala všem. Náš recept je prověřený lety i počtem strávníků.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a dáme vařit s kmínem a bobkovým listem.
  2. V druhém hrnci si připravíme uzený vývar (klidně předem). Do něj dáme vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou klobásu.
  3. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim povařené zelí.
  4. Na pánvi nebo v menším kastrůlku si připravíme cibulovou jíšku a zaprášíme ji mletou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, ať paprika nezhořkne.
  5. Jíšku přidáme do polévky a ještě asi 10 minut vaříme spolu.
  6. Pak už jen stačí polévku dochutit solí, pepřem, můžete použít i kostku masoxu pro výraznější chuť.

Uvařené uzené maso můžete použít do šunkofleků nebo zapečených brambor.

Ikdyž je nejlepší zelňačka s klobásou, natrhat do polévky můžete také uzené maso. Tradiční zelňačka se může podávat s česnekovým rohlíkem. Spojení těchto chutí je báječná.

Chutnají vám polévky? Potom máme pro vás i tip – Vyzkoušejte recept na čočkovou polévku.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com


Další recepty na polévky

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.